Rossi MotoGP-király a halhatatlanok között

Valentino Rossi szombaton, a hollandiai Assenben belépett a halhatatlanok közé; igaz, nem kevesen akadnak, akik azt állítják, hogy ezt már korábban megtette...

A Doktor néven (is) ismert olasz motoroszseni századik Nagydíj-győzelmét szerezte a gyorsasági motorosok között: ezzel nem csupán fontos határt lépett át, de a legendás Giacomo Agostini is látótávolságba került. Más kérdés, hogy a világbajnoki címek tekintetében aligha előzheti meg, hiszen a nagy Ago 15-nél hagyta abba, Valentino pedig „csupán" nyolcnál tart, ám a futamgyőzelmek tekintetében nem leküzdhetetlen a különbség.

Agostini 122-ig jutott, ráadásul úgy, hogy akkoriban megtehette: ugyanazon a hétvégén a 350 (ilyen is volt akkoriban) és az 500 kcm-ben egyaránt rajthoz álljon, vagyis dupla győzelmi eséllyel kezdje a versenyeket. Ha azt vesszük, hogy Rossi még csak harmincesztendős, Agostini pedig még harmincöt évesen is vb-futamot nyert, akkor a külön verseny korántsem lefutott...

Rossi 1996 augusztusában nyerte élete első versenyét: Brnóban, a 125 kcm-ben. Egy évvel később világbajnok lett ebben a géposztályban, majd 1999-ben a 250-ben is a csúcsra ért. A legkisebbeknél 12, eggyel följebb 14, az 500 kcm-ben 13 vb-futamot (és ugyancsak világbajnoki címet) nyert. 2002-től versenyez a MotoGP-ben, itt 61-szer diadalmaskodott, ezzel további öt vb-elsőséget szerzett.

Összesen 217 vb-futamon indult, ebből nyert százat, és végzett 157 alkalommal dobogós helyen. Ötvenkétszer volt az övé a legjobb edzésidő: ez az adat arról árulkodik, hogy nem mindig ment a leggyorsabb motorral - eleinte Apriliával, majd Hondával, manapság Yamahával -, viszont éles versenyben nincs nagyobb nála.

Rossi a 46-os járaton
Rossi a 46-os járaton

Így volt ez Assenben is, ahol csapattársának, az ugyancsak nem tehetségtelen Jorge Lorenzónak nem volt esélye a győzelemre, ahogy a 2007-es világbajnok Casey Stonernek sem. (Talmácsi Gábor a 16., utolsó helyen végzett.)

Rossi pedig alighanem tovább írja a történelemkönyvet...

Rossi, a MotoGP specialistája
Rossi, a MotoGP specialistája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.