Hamilton esete Parlamenttel

Utoljára kilenc éve, a mamájával ült városnéző buszon New Yorkban Lewis Hamilton, most Budapesten ismételhetett. Bár harminc percet késett, és húsz percben letudta a városnézést, a programra a NOL is elkísérhette, s kiderült, rutinosan kezeli az okostelefon-alkalmazásokat.

Hatalmas városnézőbusz várta délelőtt Lewis Hamiltont, a Vodafone McLaren Mercedes 26 éves celebjét, hogy a sokadik Magyar Nagydíja előtt immár a várossal és a történetével is megismerkedhessen – már amennyire erre az Akadémia – Parlament – Andrássy út – Hősök tere viszonylatban módja nyílik az embernek. Semmiképp sem kell leszólni ezt a kissé hatásvadász útvonalat, hiszen nem sokkal kevesebb, mint amit egy átlagos, budapesti hosszú hétvégére érkező külföldi – akár akaratlanul is – megtekint a városból, mielőtt beleveti magát a romkocsmák, a remek magyar éttermek és a bárok világába. Az utóbbi évek bulvárhírei alapján egyébként ez utóbbi szortimentből már Lewis is kaphatott egy kis ízelítőt.

Hamilton késett

Bár az indulás délelőtt tizenegyre volt meghirdetve, Hamilton a kéklámpás Mercedes és a rendőri kíséret ellenére is 31 perc késéssel érkezett, ami alapján van okunk feltételezni, hogy nem indult el időben a városnéző programra. Ez alapesetben nagy udvariatlanságnak számít, de a pilóta igen profi magatartása és a legutóbbi, német futamon elért sikerei fényében méltó arra, hogy az apró malőrt ne rójuk fel neki. Már csak azért sem lenne illendő, mert a tévéstábok irányítására és a műsorvezetésre felkért Czollner Gyula könnyűszerrel elütötte ezt a fél órát a városnéző buszon forgatni kívánó öt stáb terelgetésével, s azt túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ha lett volna még ideje, bizonyosan kihozta volna a helyzetből a maximumot…

A városnéző buszon Lewis Hamilton egy iPhone készüléken tesztelhette elsők között a Guide@Hand turisztikai alkalmazást, amely az adott városra hangos útikönyveket tartalmaz. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézettel (SZTAKI) által kifejlesztett új alkalmazás minden okostelefonra letölthető, és azon kívül, hogy pontosan meghatározza a felhasználó aktuális helyzetét, menet közben ismerteti az adott terület látványosságait is.  Mindeközben képek, térképek is megtekinthetők az okostelefonon, közben a felhasználó jegyzetelhet, fotózhat, s az élményekből saját 3D filmet is készíthet az alkalmazás segítségével.

Erre nem volt módja, már csak a zuhogó eső miatt sem, de mint mondta, őt ez az időjárás nem zavarja, elvégre az Egyesült Királyságból érkezett, bár kétségtelen, hogy kissé meg van lepődve, mert eddig az országnak csak a kánikulai arcát látta.

A Guide@hand alkalmazás ismertette meg Budapest nevezetességeit a pilótával

 

Utoljára a mamájával nézett várost buszról

Ha valaki azt hinné, hogy Lewist untatta a program és a szponzor Vodafone miatti kötelező kűrnek tekintette, téved. A magyar sportújságírók ugyanis a buszon kérdezhettek tőle, s ezt kihasználva a Magyar Televízió riportere visszakérdezett, mit tanult az elektronikus útikönyv által mondottakból az Akadémiával, vagy a Parlamenttel kapcsolatban. Ha a tanulás kicsit túlzás is volna, Hamilton mindenesetre visszaidézett néhány stílusmeghatározást és történelmi adatot az épületekkel kapcsolatban, elmondta, hogy neki a Parlament tetszett a legjobban, ám az Andrássy utat az egyik legszebb sugárútnak tartja.

Pedig járt már jó néhányon, igaz, legutoljára 17 évesen az édesanyjával ült fel hasonló városnéző buszra, New York-ban. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az okostelefonos alkalmazások a mobilipar legállatabb (a cool kifejezést használta – a szerk.) innovációi, ő maga is használja azokat az iPhone-ján, mert a munkája miatt rengeteget utazik, s még van benne igény arra, hogy élményeit megossza az otthon maradt barátaival. A pesti városnézésről is töltött fel képet, s elégedett volt a belvárosi mobilhálózat adatátviteli sebességével.

A versenyző minden kérdésre profi módon válaszolt annak ellenére, hogy valószínűleg minden futamon hasonlókra kell felelnie. A rutinból kétszer sikerült kizökkenteni, egyszer, amikor egy kilenc éves kisfiú kérdezhette – ekkor megjegyezte, hogy ő volt a legifjabb kérdezője, aki körülbelül abban a korban van, amelyben ő maga még csak álmodozott az autóversenyzésről. A második rendhagyó kérdést az egyik hazai autósportportál tudósítójától, egy fiatal lánytól kapta, ami zavarba hozhatta, mert azt találta mondani, hogy minden rendben, mert az idei autó szép – igaz, hozzátette azt is, hogy azért jó is.

A Vodafone vezérigazgató-helyettesétől egy, a fővárosról szóló képeskönyvet is kapott ajándékba, amely az első magyar vonatkozású kötet a könyvtárában.

Lewis Hamilton egy könyvet kapott ajándékba
Budapest, 2011. július 28. Lewis Hamilton brit autóversenyző okostelefonjával fényképez, miközben városnézésen vesz részt Budapest belvárosában. A McLaren-Mercedes autóversenyzője indul a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíján 2011. július 31-én a mogyoródi Hungaroringen. MTI Fotó: Földi Imre
Hamilton bírja az okostelefonokat
Budapest, 2011. július 28. Lewis Hamilton brit autóversenyző Stephen Spinder amerikai fotós Budapest Through My Lens című fotóalbumát tartja a kezében, amelyet ajándékba kapott, mielőtt városnézésen vett részt Budapest belvárosában. A McLaren-Mercedes autóversenyzője indul a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíján 2011. július 31-én a mogyoródi Hungaroringen. MTI Fotó: Földi Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér