Hamisítvány garanciával?

A rendőrség szerint sok túlzás van abban, amit az állítólagos bérletmaffiáról nyilatkozó ismeretlen az Origo újságírójának elmondott, de azért vizsgálják a cikkben leírt hamisítási módszert.

A BRFK illetékesei szerint fenntartásokkal kell kezelni az Origo internetes portál bérletmaffiáról szóló írásának egyes állításait. Főleg azt, hogy a Nyugati téri aluljáróban nyilvánosan, hatezer forintért hamis bérletet kínáló „maffiózók” garanciát adnak arra, hogy lebukás esetén kifizetik a bérlet árát. Hogyan? „Naponta reggel hattól este hatig várjuk a hoppon maradt vevőinket a WC és a kukák között, Béla”…

Bérletpénztár
Bérletpénztár

És mit ér az, ha csak a bérlet árát téríti meg az eladója, amikor a hamis bérlettel lebukót pótdíjazzák és fel is jelentik okirat-hamisításért?

Az Origo hírportál cikke szerint havi 12 millió forintot kaszál a Nyugati téren az a hétfős társaság, amely hajléktalanok által gyűjtött, lejárt bérleteket alakít át újjá és ad el 6000 forint körüli áron a járókelőknek. Teszi mindezt a főváros egyik leginkább ellenőrzött és legtöbb biztonsági kamerával felszerelt aluljárójában és annak környékén. Ha mindez igaz, már bele sem érdemes gondolni, mi folyhat a többi, kevésbé ellenőrzött aluljáróban, mennyit vehet ki a BKV kasszájából, és végső soron minden budapesti, sőt minden magyar adófizető zsebéből a bérletmaffia.

Az illegális üzlet a metró biztonsági emberei orra előtt zajlik, de mindenki más is tud róla, akinek dolga lenne megakadályozni, hogy – ezek szerint – havonta 2000 hamis jegy kerüljön forgalomba az aluljáróban. Nem egy hajléktalan az ellenőrök orra előtt gyűjti a lejárt jegyeket, bérleteket, s az Origo cikke szerint ugyanott – mármint az ellenőrök és a rendőrök orra előtt – zajlik a hamisítványok értékesítése is.

Ennek ellenére az illegális jegyüzlet már évek óta háborítatlanul gazdagítja a szervezetet, azaz szegényíti a jegy- és bérleteladás terén (nagyrészt önhibájából) amúgy is csehül álló BKV-t. És úgy tűnik – derül ki az Origo cikkéből –, hogy mindez senkit sem zavart eddig.

Bérletpénztár
Bérletpénztár

A BRFK közleményben reagált a cikkre, melyben fontosnak tartották elszögezni, hogy csak idén 46 eljárást indítottak bérlethamisítással összefüggésben, ám a lefoglalt hamisítványok egyike sem azzal a sokmilliós lézertechnikával készült, mint amelyről az Origónak nyilatkozó hamisító beszámolt.

A rendőrség illetékeseinek szavaiból egyértelműen az derült ki, hogy komoly kétségeik vannak a megszólaltatott hamisító szavahihetőségét illetően, ám „soha nem lehet tudni alapon” mégiscsak elkezdték vizsgálni a cikkben foglaltakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.