Falánk idegenek a nappaliban

Úton az első helyszín felé kis izgalom lesz úrrá rajtunk. Azért mégis csak egy vadidegen nappalijába készülünk belépni, hogy ott az általa készített ételt és italt elfogyasszuk olyanokkal, akikkel még soha az életben nem találkoztunk.

Már a kapucsengőn nagy betűkkel hirdetik: az ötödik emeleten Farsangi Sütibár várja a látogatókat. Felmegyünk, és egy huszonéves lány nyit ajtót. Udvariasan bemutatkozik, majd a nappaliba invitál. Eleinte kicsit feszengünk a 8-10 idegen közt, majd miután a vendéglátónk felvette a rendelést, és beszélgetni kezdünk, a hangulat oldottá válik. Kis idő elteltével úgy érezzük, mintha ezer éve ismernénk ezeket az embereket. Pedig túl sok mindent nem tudunk róluk. 

Bencze Anna hobbi-cukrász, már tavaly novemberben is részt vett a Restaurant Day-en. Imád sütkérezni, lelkesen meséli, hogy tavaly elvégzett egy cukrász tanfolyamot, de egyelőre ez csak hobbi. Persze sokat álmodozik arról, hogy egyszer saját cukrászdája lesz, de jelenleg rendezvényszervezőként keresi kenyerét. 

A menü impozáns: kilencféle süteményből válogathatnak a vendégek, melyek mellé kávét, teát, kakaót és szörpöt szervíroznak. Mi tepsiben sült csokis fánkot, amerikai almás pitét, és egy szelet csokis-diós banánkenyeret kóstolunk. Utóbbi a legnépszerűbb, mondja Anna. 

Miközben elfogyasztjuk az édességet, beszélgetünk. Kiderül, hogy a mai látogatók többsége ismerős: barát vagy családtag. Tavaly több idegen jött el hozzájuk. A vendégek nagy része 20-30 év körüli, de akadtak azért kivételek. A nap meglepetése egy nagymama, bőven hatvanon túl, akit a lánya küldött. Az asszony azonnal otthon érezte magát, nem is elégedett meg egy süteménnyel, vitt jó néhányat az unokáknak is. A többség egy-másfél órát időzik itt, majd továbbáll, hogy minél több helyet kipróbáljon.

A Farsangi Sütibár kilencféle süteménnyel várta a látogatókat
Farsangi Sütibár

Míg tavaly novemberben mindössze hat lakásétterem működött, addig most 26 hely közül választhatnak az érdeklődők. Képtelenség tehát mindenhová eljutni. Volt, aki az egymáshoz legközelebb eső helyekre tért be, mások ízvilág szerint válogatták össze a felkeresendő lakáséttermek listáját.

Mi az előbbi taktikát választottuk, és a sütizés után a közeli Csipsz Parádé nevű hely felé vettük az irányt. A három lány, Bircsák Eszter, Pozna Anita és Sipos Melinda sütőben sült zöldség-csipszekkel, aszalt gyümölcsökkel, és mindenféle kencével várta az éhes vendégeket. Mi a vegyes zöldségmix csipszet választottuk olivás és csípős paradicsomos szószzal és paszternák pürével.

Melinda a magyarországi Restaurant Day egyik kezdeményezője. Mint mondja, a rendezvény ötlete Helsinkiben született 2011-ben, amikor is lelkes civilek úgy határoztak, életre hívják a programot, melyhez bárki csatlakozhat, és egyetlen napra bárki nappalija étteremmé válhat.

Azóta évente négy alkalommal a világ egyre több városa kapcsolódik be a mozgalomba. Mint a két vendéglátónknál megtudtuk, átlagosan 20-30 vendég fordul meg lakásukban, többnyire ismerősök, de akad azért jó néhány idegen is. A legtöbb helyen becsületkassza működik, ki-ki annyit ad, amennyit gondol, máshol beárazott étlap vár a vendégekre.

Kicsivel 6 óra után, jól lakottan távozunk. Úton hazafelé megbeszéljük, hogy legközelebb okosabbak leszünk, és nem követjük el azt a hibát, hogy otthon ebédelünk. A következő Restaurant Day május 18-án lesz, ha valaki esetleg kedvet kapott, hogy egy napra saját éttermet nyisson, akkor ezen az oldalon regisztrálhat majd. Ha pedig gasztrotúrára vágyunk, érdemes korán nyakunkba venni a várost, és már jó előre eltervezni, hová is megyünk majd. Az esemény előtt nem árt felkeresni a Restaurant Day Facebook oldalát, ahol feltérképezhetjük a lakáséttermek listáját.

Csipsz parádé ízletes szószokkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.