Cozma-ügy: minden érintett cáfolni igyekszik a román értesüléseket

Anélkül, hogy cáfolni kívánnánk a román sportlapban szombaton megjelent cikk állításait - annak számos elemét nem is áll módunkban ellenőrizni -, a nyilvánvaló pontatlanságokra és téves következtetésekre érdemes felhívni olvasóink figyelmét.

Elsőként nem árt leszögezni, hogy nem új fordulatról, nem egy eddig nem ismert verzió váratlan felbukkanásáról van szó. A veszprémi B. testvéreknek a Cozma-gyilkosságban játszott esetleges szerepéről már a bűntett másnapján több internetes fórumon is lehetett olvasni. A kommentelők közül néhányan - akik azt állították magukról, hogy jelen voltak a késelés éjszakáján a Patrióta lokálban - úgy állították be a történteket, mint egy nőügy tragikus következményét, eszerint Cozmát egy korábbi szerelmi kapcsolata miatt támadták meg a felbérelt enyingi romák.

Arra is érdemes emlékeztetni, hogy a gyilkosságot követő napokban számos egyéb variáció is felbukkant az interneten, de magunk is beszéltünk olyan szemtanúkkal, akik akkor egészen más motivációt valószínűsítettek.

Mint ismert, napokig tartotta magát az az elképzelés, hogy a támadókat egy B. F. nevű veszprémi nehézfiú - aki nem rokona a román lap által említett B. testvéreknek - megregulázására hívták Veszprémbe, mivel B. F. aznap összetűzésbe keveredett egy roma fiatalemberrel. Ugyancsak közkeletű verziónak számított egy ideig, hogy a gyanúsítottak a Patrióta lokálban nem akarták kifizetni a számlájukat, összetűzésbe keveredtek a pincérlánnyal, akinek a fejét belevágták a bárpultba, és erre válaszul léptek közbe Cozmáék, hogy megvédjék a fiatal lányt.

Ez utóbbi két variációról a nyomozást vezető Derzsy Péter lapunknak korábban azt nyilatkozta, hogy a rendőrség által összegyűjtött adatok ezeket a verziókat nem támasztották alá. Bár a B. testvéreket gyanúba keverő szerelmi szálra akkor nem kérdeztünk rá, Derzsy kérdésünkre határozottan azt állította, hogy Veszprémben egy szórakozóhelyi konfliktus durvult el, majd torkollott tragédiába, a bűncselekményeknek pedig semmilyen előzménye sem volt.

Abból, hogy az öt gyanúsított - Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván. P. Gábor, és B. Csaba - hasonlóan vallottak a rendőrségi kihallgatásukon, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen nekik az az érdekük, hogy fel se merüljön az előre kiterveltség lehetősége. Tényként azonban rögzíteni kell, hogy a gyanúsítottak egybehangzóan azt állították, kizárólag szórakozni indultak Veszprémbe, oda senki nem hívta őket, és a verekedés, amelyben aktívan részt vettek, előzmények nélkül robbant ki.

Mester Csaba, Németh védője megkeresésünkre teljes mértékben kitalációnak nevezte a román sportlapban leírtakat. Mint elmondta, a társaság aznap este Enyingen egy születésnapot ünnepelt, és ott határozták el közösen, hogy egy éjszakai szórakozóhelyen folytatják a mulatozást.

Mester szerint a csoport huzamosabb ideig ott tartózkodott a Patrióta lokál felsőbb szintjein, mielőtt a balhé kitört volna. Az ügyvéd Németh Győzőt idézve hozzátette: a verekedést az ügyfele kezdte, miután a diszkó részen az óriási tömeg miatt tánc közben többször egymásnak ütköztek Marian Cozmával. Mester Csaba azt állítja: a gyanúsítottak egyike sem ismerte a kézilabdásokat, sőt azt hitték róluk, hogy orosz vagy ukrán gengszterek, mivel hatalmas termetűek voltak és szláv nyelven beszéltek.

A román lapban megjelentekre reagálva nyilatkozott az MTI-nek a Patrióta lokál üzemeltetője, aki szerint a későbbi támadók egy órával azelőtt érkeztek a bárba, hogy a pince szinten megkezdődött volna a dulakodás, és a verekedésig nem is volt velük semmi probléma. Megjegyzendő, hogy Uros Vilovski, az MKB-Veszprém csapatának beállósa, aki azon az estén Cozmáékkal együtt szórakozott a lokálban, lapunknak korábban úgy nyilatkozott: semmiféle előzménye nem volt a verekedésnek, mindannyiuk számára váratlanul történtek az események.

Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője ugyan értesült a román sportlapban megjelent cikk állításairól, ám kérdésünkre azt mondta, a nyomozás érdekeire való tekintettel a sajtóban felbukkanó újabb és újabb verziók egyikét - így a mostani felvetést - sem kívánja kommentálni.

A hajnali késelés helyszíne Veszprémben, a Skorpió bárnál
A hajnali késelés helyszíne Veszprémben, a Skorpió bárnál

A cikkben szereplő T. Helgát a Vasárnap Reggelnek sikerült megtalálnia. A hölgy a lapnak azt nyilatkozta: ott volt akkor éjszaka a Patrióta lokálban de a pofonról nem tud, sőt nem is ismerte Marian Cozmát, így értelemszerűen korábban viszonya sem volt a sportolóval.A Veszprém megyei Napló online-kiadása vasárnap azt írta, T. Helga rágalmazásért és becsületsértésért feljelentést tett a rendőrségen. A veszprémi nőt tanúként hallgatták ki az ügyben. "Vagyis az sem igaz, hogy édesanyám miatt nem foglalkozott volna velem a rendőrség" - hangsúlyozta. A nő a lapnak úgy fogalmazott: "félünk, mert a nevünket bemocskolták és félünk attól is, hogy az újságcikk miatt valamilyen atrocitás ér minket".  T. Helga elmondta azt is, hogy "a társaság már ott volt a helyszínen, amiről azt állítja a román lap, hogy a kedvesem, B. Csaba  hívta ki".

A román sportnapilap cikkében szerepel az az állítás is, hogy B. Tamás veszprémi építési vállalkozóként olyan egymilliárd forintos projektet valósít meg, amit a város polgármestere is személyesen támogat. Megkérdeztük Debreczenyi Jánost, Veszprém polgármesterét, milyen beruházásról van szó, ám ő közölte, még csak nem is ismeri B. Tamást, eddig nem is hallott róla, arról pedig nincs tudomása, hogy az önkormányzathoz kapcsolódó beruházások bármelyikében szerepet kapott volna ilyen nevű vállalkozónak a cége.

B. Tamás építőipari vállalkozásának, a Ber-Wal Kft.-nek egyébként valóban van egy egymilliárd forintos projektje, csak éppen nem Veszprémben, hanem Berhidán, ahol a helyi önkormányzattal közösen pályáztak a Közép-dunántúli Operatív Program keretében a városközpont rehabilitáció megvalósítására. A tervek szerint a kivitelezés az idén tavasszal indulna.

B. Tamást egyelőre nem sikerült elérnünk, információink szerint még konzultál az ügyvédjeivel, hogy milyen formában reagáljon az őt ért vádakra.

 

A hajnali késelés helyszíne Veszprémben, a Skorpió bárnál
A hajnali késelés helyszíne Veszprémben, a Skorpió bárnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.