Batyuban kerek a világ

Puha és vidám állatfigurák, bájos angyalkák és persze az elmaradhatatlan batyus játékok, amelyek egy pillanat alatt összehajtogathatóak – nem csak a kicsik rajonganak értük, a vásárlók között bizony felnőttek is akadnak, akik magukat lepik meg egy-egy békés, gondtalan gyermekkort idéző darabbal.

Hogyan lesz egy végzett agrármérnökből gyerekjáték-készítő? Noha Gábor Brigittát mindig is érdekelte a kézműveskedés, egy kisebbfajta kerülővel kötött ki mostani foglalkozása mellett. Sok más gyerekhez hasonlóan ő is nagyon szeretett alkotni, szívesen rajzolt, sokfajta technikát kipróbált, gyurmázott, agyagozott, festett, és szentül meg volt róla győződve, hogy felnőttként valamilyen kreatív munkája lesz.

Brigi eredetileg a Képzőművészetei Főiskolára szeretett volna menni, aztán mégis máshogy alakult az élete. Eredeti szakmájában végül nem is dolgozott, amikor az első kisfiát várta, lakberendező lett, nem sokkal a második baba születése után pedig varrni kezdett.

Először különféle használati tárgyakat, majd játékokat készített, amiket aztán annyira megszeretett, hogy gondolt egy nagyot, 2009-ben elindította saját üzletét, a boGár kreát és azóta is szebbnél szebb babák, figurák, állatok kerülnek ki a keze alól. Ugyanebben az évben megnyitotta boltját a Meska.hu-n, és mellette blogírásba is kezdett, hogy aktuális munkáit, ötleteit dokumentálja.

– Örök kedvenceim a babák és az angyalok, utóbbiak attól különlegesek, hogy bármikor könnyedén álruhát ölthetnek, hiszen szárnyuk levehető, így könnyedén elvegyülhetnek a többi baba között. Vásárlóim kedvencei pedig a batyus barátok és a garázsbatyuk, mert nemcsak kedves, szép és puha, de nagyon praktikus, hordozható, kevés helyet foglaló játékok.

Van olyan figura, ami néhány óra alatt végleges formát ölt, másokon viszont napokig, hetekig dolgozik, esetleg egy időre félre is rakja őket, és csak hónapok múlva veszi elő újra.Textilből és töltőanyagokból rengeteg fogy, a bevált üzletek mellett Brigi szívesen böngészik a legújabb szépségek, dizájneranyagok között. Mint mondja, egy szép anyag olyan számára, mint más nőnek az ékszerek: sosem lehet belőle elég.

– Tudatosan nem keresem a motivációt, nem kutatok ihlet után. Persze sokszor látok olyan ötletet vagy figurát, ami nagyon tetszik, és sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe. Amit viszont szándékosan keresek, az a szépség. Mindig is nagy hatással volt rám egy szép kép vagy környezet, de akár egy arc, egy mozdulat, egy vers vagy egy hangulat is. Mindezeket igyekszem magamba szívni, elraktározni, bízva abban, hogy amikor tervezésre, alkotásra kerül a sor, akkor megfelelően hatnak majd rám – mondja Brigi, amikor arról kérdezem, miből merít ihletet az alkotáshoz.

A kedves babákat, angyalokat és a pihe-puha állatfigurákat nemcsak a kinézetük teszi egyedivé, legtöbbjüknek saját neve is van: Zsuzsó babának hosszú, barna copfjai vannak, Ciróka cica szürke és rózsaszín sálat visel a nyakában, míg a barna Apró Jámbor Mackó akár a tenyerünkben is elfér. – Tulajdonképpen nem is én adok nevet nekik, valahogy mire elkészülnek, velük együtt a nevük is megszületik. Rájuk nézek és tudom, hogy hívják őket – meséli nevetve.

Brigi méltán lehet büszke, munkáinak nagy részét a Képző- és Iparművészeti Lektorátus zsűrizett terméknek minősítette. Az alkotó kérésére szakértők bírálják el a bemutatott alkotásokat, szerzői jogvédelem alá eső iparművészeti alkotásnak, illetve egyedi jellegű színvonalas kézműves terméknek, vagy igényesen kivitelezett kézműves terméknek minősítik. Brigi játékait az első csoportba sorolták.

A boGár krea igazi egyszemélyes vállalkozásként működik, a tervezéstől a kivitelezésen át a postázásig mindent a fiatal anyuka végez, de munkájában persze a férje és a családja is lelkesen támogatja, fiai pedig mindig örömmel próbálják ki a legújabb játékok prototípusát. Brigi minden napot azzal kezd, hogy megválaszolja az e-maileket, átnézi Facebook-oldalán a kommenteket, ez nagyjából egy órát vesz igénybe. Utána a műhelyébe siet, hogy amíg a gyerekek az iskolában vannak, a lehető legtöbb munkát elvégezhesse. Lefotózza az elkészült munkákat, és ami nem egyedi rendelésre készült, azt feltölti a webáruházba.

A postázás rendszerint délutánra marad, ezt követően többnyire már a kézi varrások kerülnek sorra, közben a fiúk is hazaérnek, így miközben varrogat, tud segíteni kicsit a tanulásban is. Esténként jut idő az újabb figurák tervezgetésére vagy éppen az egyedi megrendelésekre. Brigi telis-tele van újabb ötletekkel, így biztos számíthatunk tőle még újdonságokra. – Habár igen nehezen tudom elképzelni, hogy bármely részletét kiengedjem kezeim közül a munkámnak, tulajdonképpen nem bánnám, ha odáig fejlődne a boGár krea élete, hogy már csak segítséggel lenne fenntartható.

Fiúknak nem könnyű játékot tervezni, de a garázsbatyu óriási siker lett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.