Csavart emlékek

Mikor kellett, határozottan döntött. Kedvenc anyagára jellemzően állta a strapát. Keményen, mint az üveg. Kis-Németh Mária (képünkön) másfél éves munkanélküliségének vetett véget műhelyének megalapításával.

A barátai által Marcsinak szólított negyvenkét éves nő sosem gondolta, hogy valaha is főállású kézművesnek áll. Vegyész végzettséggel került a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetbe. Tizennyolc éven keresztül dolgozott bűnügyi technikusként. Geológiai és festékmaradványokból közlekedési balesetek, betörések történetei bontakoztak ki a szeme előtt.

Hiányzott azonban neki az alkotás öröme. Szabadidejében mindent kipróbált, ami más volt, mint a mikroszkópok világa. Részt vett kosárfonó-tanfolyamon, megtanult festeni, járt kézműves-foglalkozásokra. Megszerezte a lakberendezői végzettséget. Érezte, hogy egy kreatív szakmában jobban ki tudna teljesedni.

Aztán Sopronban egy kurzuson beleszeretett az üvegbe. Korábbi csapongásai után véglegesen ez az anyag került érdeklődése középpontjába. Próbált minél többet elsajátítani az olvasztás (fusing), a kemencében való formálás technikájából.

Az üveg mindegyik arca lenyűgözte. Imádta, ahogy játszik a fénnyel és a színekkel. Mikor a hő hatására megolvad s izzik benne a természet ereje. Leginkább az anyag szabadsága fogta meg. Keménysége ellenére bármi lehet belőle, bármilyen formára hajlítható. Hamar próbára tehette saját szabadságvágyát is, mikor munkanélküli lett. – Teljes bizonytalanságba kerültem. Csak a korábban megszerzett tudásomba kapaszkodhattam – idézi fel a nehéz időket.

Elhatározta, hogy szerencsét próbál az üveggel. Családja támogatta, persze sokan teljesen őrültnek nézték. Üzleti tervet nyújtott be a munkaügyi központ vállalkozási pályázatára. Elnyerte a támogatást, így szerszámokat, kemencét és alapanyagot tudott vásárolni. Másfél év alatt alkalmazottból saját maga főnökévé, technikusból üvegtervezővé vált.

A 2010-ben alapított Kinema Design neve saját nevének kezdőbetűiből áll össze. A görög kinema szó a változást is hangsúlyozza. Marcsi üvegműhelye folyamatos mozgásban van. Először olvasztott ékszerekből állt a kínálat. Az impresszionisták ihletésére a tenger hullámait idéző türkizkollekció készült fülbevalókkal, nyakláncokkal. Majd az 1960-as évek rockabilly hangulatának jegyében masnival díszített ékszerek születtek. De ezzel még messze nem merítette ki az üveg adta lehetőségeket.

Szelektív hulladékgyűjtés közben jött a recycling kollekció ötlete. Látva a szeméttároló mellett felhalmozott palackokat, elgondolkodott, mi mindent lehetne kezdeni velük. Ez a rengeteg csodás szemét nem semmisülhet meg csak úgy. Feltankolt a kupacból, s elkezdte gyártani újrahasznosított ékszereit, dísztárgyait. Így lett a szalámi módjára felszeletelt gyógyszeresüvegek aljából mutatós gyűrű, a pezsgősüvegből akasztó, kulcstartó, fogas vagy mécsestartó.

Ha üvegről van szó, mindenevő. Boros, sörös, pálinkás, parfümös, ásványvizes vagy gyógyszeres: mindegyiket gyűjti. Garázsvásárokon, bolhapiacokon vadászik rájuk, de nem átall az utcán hagyott szemétből is kihalászni egy-egy ígéretesebbnek tűnő darabot.

A múlttal függ össze az emlékformázás. Sokunknak van olyan üvege, amelyet nem akarunk kidobni. Mivel fontos emlékeket idéz, éveken keresztül rakosgatjuk ide-oda a lakásban. Marcsi e régi tárgyakat kelti új életre. A kemencében megolvasztva új formát és rendeltetést kapnak, s megmarad az emlék, amelyet őriznek. Például törött állapotban került hozzá egy mutatós piros üveghal, a hatvanas évek jellegzetes dizájntárgya. A halacska palacktálként folytatta karrierjét, csavarva egyet korábbi alakján és funkcióján.

Az újrahasznosítás Kis-Németh Mária számára valahol családi hagyomány is. Ezermester édesapja mindig bütykölt valamit. Nemrég került elő régi pohárkészletük, amit a papa kőbányai sörösüvegekből készített. A palackozás évszáma, 1976 még ma is olvasható a poharak alján. Akkor ezt még nem környezettudatosságnak hívták. A találékonyságot a kényszer hívta életre. Pénz nem volt, muszájból kellett kitalálni dolgokat, ez volt akkor az újrahasznosítás.

Valójában Marcsi élete is erről szól. Csavart, újraformázott emlékekről. És rengeteg üvegről.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.