Hidegen ajánlott

Van az a kedves találkahely, egy illúziónyi Provence a Nagykörút zajában, a Nyugatitól a négyes-hatos villamos vonalán a Duna felé tartva. Ahol egy lila bicikli pihen letámasztva a járdán. Ahol a Levendula felirat alatti kis fehér padon málnaízű csókok csattannak. Ez az egyik fagylaltozó a három közül, amely az elmúlt egy évben nyílt és lett népszerű a fővárosban: a Rákóczi úton, a Szent István, majd a Vámház körúton.

Ez az egyik fagylaltozó a három közül, amely az elmúlt egy évben nyílt és lett népszerű a fővárosban: a Rákóczi úton, a Szent István, majd a Vámház körúton. Sikerük nem meglepő, hiszen a tulajdonosnak már a nagymamája is tihanyi levendulából főzött szörpöt és lekvárt Balaton-parti házikójában anno a nyári szünetekben. És bár a nagyi kis háza még ma is áll, az unoka, Farkasházy Mariann már a pesti nagyházak között pakolja tölcsérbe a gombócokat: nyolcvanhét más íz mellett citromot, fehér és étcsokoládét – levendulával fűszerezve.

– Az utóbbi a slágerízünk, de csupa egyedi kombinációval dolgozik a Levendula tizennégy fős csapata – meséli Mariann, aki férjével, Szalay Péterrel és annak gyermekkori barátjával, a Náksi-Brunner DJ formációból ismert Brunner Zsolttal együtt, az építőiparból érkezve álmodta meg saját kis fagyiforradalmát. – Az alapanyagok újszerű megközelítésével próbáljuk megnyerni a vendégeket. Az olasz fagylaltok szerelmeseiként a délies fagyikészítési szokásokat honosítanánk meg itthon, feldobva a saját vakmerő ötleteinkkel.

A legtöbb alapanyag Itáliából származik: a friss pisztácia Szicíliából, a mogyoró Piemont tartományból érkezik, de naponta harminc kiló olasz citrom is befut az ötféle – levendulás, gyömbéres, bodzás, zsályás, bazsalikomos – citromfagyihoz. A gyümölcsöt a személyzet maga facsarja, hiszen a fagylalt a nagykörúti műhelyben készül, mindig egy napra előre. A gyümölcsfagyi hatvan százaléka friss gyümölcs, ezt az alapot Szentkirályi vízzel dolgozzák fel, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják, de kapható nyírfacukros nyalánkság is.

Aki inkább elbódulna, tokaji aszús, chianti vörösboros fagyit vagy muskotályos körtét választhat eredeti italokból, nem csekély alkoholtartalommal. Jól fogy a mentás málna meg az epres gyömbér, még ha az utóbbit véletlenül kreálta is a stáb, amikor közös dobozba került a két összetevő, és kíváncsiságból megkóstolták. – A jó fagylaltműves egyébként is az új zamatokra nyitott ízlelőbimbókkal közlekedik – vallja a tulajdonos, aki a gorgonzolás és a Tihany camembert-es találmányát is melegen – azaz hidegen – ajánlja.

Mariann szerint fagylaltozót üzemeltetni boldogság, az emberek eleve vidáman térnek be, és ha elégedettek az ízekkel, még nagyobb örömmel távoznak. A minap egy néni ibolyás fagyiért érkezett,mert anno Sisi, azaz Erzsébet királyné is azt evett, és miután megkapta, félórát ücsörgött mosolyogva az említett kispadon. Volt már menyasszony, aki az esküvőjére rendelt hatféle fagyit a Levendulából, a vendégkönyvben mexikói, brazil és maláj látogatók tollából is olvashatjuk, hogy a körúton nyalták el életük fagyiját.

Amelynek titka a részletekben rejlik. Minden ízhez külön lapát dukál, hogy a kanálmosóból ne jusson víz a tégelyekbe, a 250 forintért kimért öt-hat deka pedig ellenőrző mérlegre kerül, ha a vásárló kevesellné. Szépséghiba, hogy a sorbet-jellegű gyümölcsfagyik kemények, ezért adagolásukkor a tölcsér is megtörhet, de van már alternatíva: jöttek új, Levendula logós pohárkák, szintén Olaszországból. Ám korántsem sznobizmusból onnan.

– Ahogy sok minden, Magyarországon ez sem szerezhető be, vagy csak irreális áron – magyarázza Mariann. – A fagyiskanál itthon 2400 forint, odakint meg csak 800, éppen ezért az új kötényeinket már eleve az olaszoktól rendeltük.

A nyitás izgalmai után most az apró csinosítások ideje jött el. Meg a csokiban úszó konyháé, mivel télire a fagyizó is új ruhát ölt: forrócsokizóvá alakul, és az előrelátó tulajdonos már most a rengetegféle, belga csokipasztillából készülő ital ízeit kísérletezi otthonában. A whiskys, rumos és baileyses mellett jázminosat, citromfüveset, karamellásat. A hideg évszakban a bejárat előtti kerékpárt is nagy lila szánkó váltja majd, a pultba pedig fagylalt helyett kézzel készített szaloncukrok, bonbonok kerülnek. Csilis, kecskesajtos-vilmoskörtepálinkás, aranypelyhes étcsokis. És persze levendulás. Mert a név és a hagyomány kötelez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.