Nyaklánc prémes bundában

Igencsak kedvelhetik Sebők Juditot (képünkön) a second hand boltok eladói, mert ha egy tetszetős ruhadarabra akad, kis kört formálva már csippenti is össze mutató- és hüvelykujját. Ám ő nem az elismerés nemzetközileg ismert jelét mutatja, hanem azt vizsgálja: az anyag mintájából mi fér rá leendő ékszereire. Sebők Judit ugyanis gombékszereket készít, amelyekhez gombokra, azokhoz pedig textilekre van szüksége. Vagy kiszuperált bőrretikülre, csipketerítőre, hímzett párnára, színes szövetkabátra, kötött pamut pulóverre, selyem nyakkendőre.

Igencsak kedvelhetik Sebők Juditot (képünkön) a second hand boltok eladói, mert ha egy tetszetős ruhadarabra akad, kis kört formálva már csippenti is össze mutató- és hüvelykujját. Ám ő nem az elismerés nemzetközileg ismert jelét mutatja, hanem azt vizsgálja: az anyag mintájából mi fér rá leendő ékszereire. Sebők Judit ugyanis gombékszereket készít, amelyekhez gombokra, azokhoz pedig textilekre van szüksége. Vagy kiszuperált bőrretikülre, csipketerítőre, hímzett párnára, színes szövetkabátra, kötött pamut pulóverre, selyem nyakkendőre. Bármiből képes gombot készíteni, fantáziájának csak az anyag vastagsága, na meg a minősége szab határt. Persze nem csak megunt ruhadarabokból dolgozik: folyamatosan járja a textilboltokat itthon és külföldön, hátha valami különleges darabra akad. Ritka és minőségi alapanyagokra vadászik, hogy garantáltan egyedi ékszereket készítsen belőlük.

Pedig Sebők Judit pár éve nemhogy gombokat készíteni, még varrni sem tudott. Mégis minden a Fércekkel kezdődött. Tinédzserkorában a pályaválasztási tanácsadóban kerek perec megmondták neki: a kézművesszakmákat felejtse el, mert szemernyi kézügyessége sincs. Hallgatott is az intő szóra, tanár lett. Gyermekei születéséig angolt tanított egy általános iskolában. Rajongva szerette, őt is szerették, várták vissza az iskolába. Juditnak azonban más irányt vett az élete. Bő négy évvel ezelőtt, egy téli estén úgy döntött: ő bizony karácsonyra varrni szeretne a családtagoknak. Áthívta édesanyját, tanítsa meg varrni – a fércöltéssel sikerült is megbirkóznia, s ezzel az alaptechnikával kezdett el filcfigurákat készíteni. Innen ered a márkanév is: Fércművek. A figurákat föltette egy kézművestermékeket árusító portálra, és – legnagyobb meglepetésére – meg is vették őket.

Mint mindent, ezt is a feje búbjáig alámerülve kellett csinálnia. Olyan mennyiségű textilt vásárolt össze az állatkák készítéséhez, amelyről hamar be kellett látnia, élete végéig nem fogja tudni elvarrni. Adva volt tehát az újabb feladat: mihez kezdjen ennyi anyaggal? Ekkor látta meg egy varróműhely hátsó sarkában a gombprést. Ez a szerkezet néhány mozdulattal bármilyen textillel behúzza a gombalapot – a variációk hihetetlenül széles tárházát kínálva ezzel a gombékszereknek. Ekkor nyitott meg a GomBolt.

Sebők Judit azonban nem elégszik meg a textilek adta sokszínűséggel. A családi ház garázsában kialakított „játékszerészetében” születő kollekciói az évszakokat is követik: télen prémes bundába vagy kötött pulóverbe öltöznek a nyakláncok is, ősszel makkos függőt kapnak az avar színeit idéző fülbevalók, nyáron madarak röpködnek, hímzett virágok díszelegnek a gyűrűkön. Sebők Judit olykor még saját textilt is készít: a fehér anyagra mintás fóliát vasal, így jobban is bírja a gyűrődést az ékszer. Kimondottan hétköznapi viseletre alkalmas ékszereket szeretne ugyanis készíteni, amelyek a mindennapokat színesítik és teszik vidámabbá.

Rendkívül fontosak számára a részletek. Szenvedélyesen gyűjt ruhacímkéket is. – Az egyik dán ruházati cég minden évszakhoz, minden kollekcióhoz egyedi címkéket tervez. Más azonnal levágja és a kukába dobja ezeket a címkéket, én azonban összegyűjtöttem őket, és bekeretezve kitettem a falra – magyarázza. Ezek után nem csoda, ha saját ékszereit is egyedi jelöléssel látja el. Minden nyakláncon fityeg egy kis gravírozott fémcímke: a bőrből készült kollekció darabjaira például egy kiterített állatbőrt formázó aprócska biléta kerül. Vevői értékelik, sőt el is várják ezt. – Egyszer véletlenül címke nélkül küldtem el egy megrendelt ékszert: a vásárló könyörgött, hogy küldjek neki címkét is – mondja Sebők Judit.

Megrendelésre szintén készít ékszereket: volt olyan vásárlója, aki nagymamája hagyatékából, egy díszes párnahuzatból kért a család hölgytagjai számára ékszereket. Készült kitűző egy kisbaba – az édesanya számára nagyon kedves – rugdalózójából is, egy menyasszony pedig hófehér szaténruhájának anyagából rendelte meg a nagy napra az ékszereket.

Egyvalami hiánycikk a GomBoltban: kabátra vagy ruhára való gombot hiába is keresnénk nála.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.