Nővel, férfival, űrlénnyel

A Torchwood az angol Doctor Who (Ki vagy, Doki?) kultikus sci-fi sorozat spin-offja, vagyis mellékága. Az anyasorozatban megismert és halhatatlanná tett Jack Harkness kapitány (korábban időügynök) egy olyan csapatot vezet, amelynek feladata, hogy megvédje a Földet az idegenek fenyegetésétől, hogy hasznosítsa technológiájukat, és hogy olyan bűnügyeket oldjon meg, amelyek földönkívüli tevékenységhez köthetők. A történet nagyrészt Walesben játszódik, a sztori szerint van egy Cardiffon áthúzódó tér-idő repedés, amely sok kellemetlenséget tud okozni.

A brit kultikus figura, a Doktor – aki egy kék rendőrségi telefonfülke segítségével térben és időben is tud utazni – egy napon skót földre téved. 1879-et írunk, Viktória királynő éppen látogatást tesz egy Torchwood House nevű kastélyban, ahol különös események történnek: a Doktornak egy vérfarkasra hajazó földönkívülitől kell megvédenie az uralkodót.

Viktória királynő sértetlenül megússza a kalandot, amiért egyrészt hálás a Doktornak, másrészt viszont rémült is, hiszen olyan dolgok történtek körülötte, amelyeket nem ért. Ennek a kettősségnek lesz az az eredménye, hogy először kitünteti, később viszont száműzi Nagy-Britanniából az időutazót. A már említett kastély nevét felhasználva megalapítja továbbá a Torchwood intézetet azzal a céllal, hogy az „kutasson és harcoljon a Britanniát fenyegető, minden képzeletet felülmúló veszélyek ellen, és hogy figyelje a Doktor visszatértét”.

Kicsivel korábban (bár ezt egy időutazó esetében nehéz konkretizálni) a Doktor olyan ellenséggel találja szembe magát, amely ellen egyedül nem nyerhet, de az emberiség megmentésének érdekében fel kell vennie a harcot. Szerencséjére ebben segítsége is akad egy jóképű, biszexuális időügynök személyében. A történet innen kissé zavarossá válik, de a lényeg, hogy Jack Harkness kapitány (John Barrowman) ennek a kalandnak köszönhetően lesz halhatatlan, és kerül vissza az 1800-as évekbe. Ekkor egy jós elmondja neki, hogy kétszáz évet kell várnia, míg újra találkozik a kék fülkés időutazóval. Hogy elüsse a hátralévő időt, csatlakozik a Torchwoodhoz, amelynek később vezetője lesz.

Az eredeti csapat tagjai között van Gwen Cooper (Eve Myles) volt rendőrnyomozó, dr. Owen Harper (Burn Gorman) orvos, Toshiko Sato (Naoko Mori) hacker és Ianto Jones (Gareth David-Lloyd) mindenes. Az első két évad különös kalandjai után elveszítjük dr. Owen Harpert és Toshiko Satót, Ianto Jones karaktere pedig a harmadik évad közepén bukkan fel utoljára. A megfogyatkozott „Torchwood-legénységnek” később már nemcsak otthon, hanem az egész világon, például az Egyesült Államokban, Kínában és Argentínában is helyt kell állnia.

Ennek oka, hogy az első három évadot a BBC Wales gyártotta, a negyediket a BBC Worldwide és az amerikai Starz Entertainment. A Doktor Who kalandjai a fiatalabb nézőknek is ajánlható, a Torchwood azonban kifejezetten felnőtteknek készült. A sorozatban felvetődnek a halállal, a halál utáni élettel és magával az élet értelmével kapcsolatos kérdések. Nem bánnak szűkmarkúan a szexualitással sem, több karakter is nyíltan bi-, sőt omniszexuális: nemcsak saját nemükhöz, de a földönkívüliekhez is vonzódik. Russell T. Davies producer szerint a Torchwood nem egyszerű sci-fi sorozat, mindinkább paranoid thriller.

Az alkotók hosszan foglalkoznak olyan morális kérdésekkel, mint hogy mennyire etikus egy ember vagy embercsoport feláldozása, ha ezzel milliók életét lehet megmenteni, és hogy ilyen esetekben megengedhető-e a kétes politikai módszerek alkalmazása, az igazság eltitkolása a nagy nyilvánosság elől.

ADATLAP

Magyarországon 2008-ban jelent meg az első évad DVD kiadása Torchwood – Az idegenvadászok címmel, majd 2010. novemberben az AXN Sci- sugározta Torchwood – Űrlényvadászok néven. Eddig négy évadot forgattak, amelyből kettő minisorozat lett.

ANAGRAMMA

A Doctor Who-univerzumban semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Ahogy azt a sorozat egyik részében megemlítik, eredetileg öt Torchwood-intézetet hoztak létre. Az elsőt elpusztították, székhelye Londonban volt. A másodikról csak annyit lehet tudni, hogy „egy nagyon különleges ember vezeti”, székhelye pedig Skócia legnagyobb városa, Glasgow. A harmadik intézetet vezeti Jack Harkness kapitány Cardi ban. A negyedik helye ismeretlen, állítólag „eltűnt, hiányzik”. Az ötödik Torchwood Indiában, Újdelhiben található. Az intézményt 1924-ben Jack Harkness bezáratta, de egy időbuborékban tovább működött egészen addig, amíg a kapitány és csapata időlakatot nem tett az intézetre. Maga a Torchwood szó angolul egy fafajtát jelent, egyben a Doctor Who anagrammája is. 

FOTÓ: BBC
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.