'A rock and roll önzővé tesz'

Őszintén beszél függőségeiről önéletrajzi könyvében Steven Tyler, az Aerosmith frontembere.

Amikor elzuhant a színpadon, helikopterrel vitték életmentő műtétre a kórházba. Majd a szenvedélybeteg hírességek szanatóriumaként ismert kaliforniai Betty Ford Centerbe került. – Nyolc hónapon át csak bőgtem. Annyit sírtam, hogy az orvosok depresszió elleni gyógyszereket írtak fel. Teljesen magam alatt voltam – írta le 2010-es válságát Steven Tyler (képünkön) a Paris Matchban. Az egyik leghíresebb amerikai rockbanda, az Aerosmith frontembere abból az alkalomból adott hosszabb interjút a párizsi hetilapnak, hogy franciául is megjelent önéletrajzi kötete, a Does The Noise in My Head Bother You? (Nem zavar a zaj a fejemben?)

Az idő szorításában

A 63 éves énekes – aki Jennifer Lopezzel jövőre is tagja lesz az egyik amerikai tehetségkutató tv-show, az American Idol zsűrijének – nagyon egyszerű magyarázatot adott arra, miért írta meg önéletrajzát. – Azelőtt akartam letudni, hogy több csomag narkóval a fenekemben és két leszbikus prosti társaságában találnak rám egy minnesotai motelszobában – nyilatkozta a Steven Victor Tallarico néven New York államban született rocker.

Tylernek már kamaszkorában elkezdődtek a drogproblémái, gimnáziumot is kellett váltania, hogy le tudjon érettségizni. Az Aerosmitht 1970-ben alapította Joe Perry gitárossal, Joey Kramer dobossal és Tom Hamilton basszusgitárossal. Csatlakozott hozzájuk Ray Tabano gitáros, és Bostonba költöztek. Első és az együttes nevét viselő albumuk 1973-ban jelent meg, azóta több mint 150 millió hanghordozót adtak el.

A hard rock, a heavy metal és a blues sajátos keverékét játszó formáció leghíresebb számai közé tartozik a Dream On, a Sweet Emotion, a Draw The Line, a Walk This Way vagy a Rag Doll. Tíz évvel ezelőtt kerültek be a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Túl a hatodik ikszen is turnéznak, következő lemezük 2012 tavaszára várható.

„Amerika legnagyobb rock and roll bandája” – kisebb-nagyobb tagcserékkel együtt – több mint negyven éve van együtt, barátságról azonban nem lehet beszélni. Legalábbis Tyler szerint, aki a Paris Matchban úgy nyilatkozott: Perryvel és a többiekkel sosem ültek le megbeszélni a dolgaikat. Alapvetően átveszekedték egymással az elmúlt évtizedeket, az Aerosmitht mindegyikük pénztermelő gépezetnek tekintette. Amikor tavaly kórházba került, egyik zenésztársa sem kereste meg vagy hívta fel.

A bandából is ki akarták rúgni

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Tyler szerint a „rock and roll-iramot”, a szórakoztatóiparban uralkodó nyomást nem is lehet másként elviselni, csak alkohollal és drogokkal. – Könnyű utánuk nyúlni. Pia és kokain nélkül sosem bírtuk volna ki ennyi ideig – indokolta az énekes, aki számos elvonókúrán és közel egy évtizedig tartó hepatitis C-fertőzésen van túl. Igaz, pár hete Paraguay fővárosában, Asunciónban megint kórházba került, miután állítólag elcsúszott a szállodai zuhany alatt. A „fürdőszobai balesetben” két fogát elvesztette, arca tele volt sebhelyekkel és vágásokkal.

Az ital és a narkó Tyler magánéletére is súlyos kihatással volt. Két házasságából, valamint más kapcsolataiból négy gyermeke született. A leghíresebb közülük Liv Tyler színésznő, vele szintén komplikált a viszonya. A papa egy koncert miatt nem ment el a lánya ballagására – utóbbi viszont tüntetőleg távol maradt, amikor apja bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

A bandán belüli viszonyokat jól érzékelteti az is, hogy Perry és Hamilton tavaly meg akart szabadulni Tylertől. Elkezdtek új szólóénekest keresni, amikor kiderült: Steven úgy ment zsűritagnak, hogy nekik egyetlen szót sem szólt a szerződésről.

Stephen Tyler (jobbra) és zenekari társa Joe Perry egy 2002-es díjátadón
Joe Perry and Stephen Tyler of Aerosmith arrive at the Billboard Music Awards show at the MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, Nevada, December 9, 2002. Perry and Tyler are scheduled to perform with hip hop artists Nelly and Nas for a tribute to Run-D.M.C., which lost DJ Jam Master Jay in October when the DJ was murdered in Queens, N. Y. REUTERS/Steve Marcus SM/HB

– Hát igen, ez a szakma önzővé tesz – ismerte el Tyler. Az, hogy le akarták cserélni, bevallása szerint még rosszabbul esett, mint amikor a kórházban rá se bagóztak. Végül mégsem szakítottak, ám Perryvel és annak állítólag mindenbe beleszólni akaró feleségével továbbra is ki nem állhatják egymást. A dalszerzői ambíciókat dédelgető és ezzel csak problémákat okozó Hamiltonnal sem rózsás a viszony. Minden maradt a régiben, s ennek Tyler szerint egyetlen oka van. Perryék nélkül sehol sem lenne.

Stephen Tyler (jobbra) és zenekari társa Joe Perry egy 2002-es díjátadón
Joe Perry and Stephen Tyler of Aerosmith arrive at the Billboard Music Awards show at the MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, Nevada, December 9, 2002. Perry and Tyler are scheduled to perform with hip hop artists Nelly and Nas for a tribute to Run-D.M.C., which lost DJ Jam Master Jay in October when the DJ was murdered in Queens, N. Y. REUTERS/Steve Marcus SM/HB
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.