Megint egy Holmes

Vajon hogy nyomozna minden idők legzseniálisabb detektívje a XXI. században? Van-e létjogosultsága a Sir Arthur Conan Doyle által teremtett karakternek abban a világban, ahol minden bűnesetnél tankönyvszerűen járnak el a filmbéli nyomozók a tudományt és a modern technikát híva segítségül?

A vadonatúj Holmes-feldolgozás minden olyan motívumot megtartott, amelyetmár ismertünk Doyle regényeiből és novelláiból, a különbség annyi, hogy ezeket mind átültették a XXI. századba. Az angliai dohányzásellenes rendelkezések miatt Sherlock Holmes például nem pipázik, helyette viszont előszeretettel ragaszt nikotintapaszokat – általában többet egyszerre – a karjára. Dr. Watson nem naplót, hanem blogot vezet kalandjaikról, Holmesnak pedig olyan honlapja van, amelyen a dedukcióról (megfigyelés, következtetés) mint tudományról ír. Jó szokását, hogy gondolkodás közben hegedül, vagy biológiai, kémiai és fizikai kísérleteket végez otthon, az új sorozatban is megtartotta. Nyomozását laptopja és okostelefonja segíti, minden olyan technikai vívmányt használ, amely elvárható egy detektívtől a 2010-es évek elején.

Az új Sherlock remekül ötvözi A mentalista és a Dr. House legjobb pillanatait. Ahogymindenki kedvenc, mogorva dokija, úgy Sherlock Holmes is mizantróp jellem. Mindketten a munkájuknak élnek, csak a rejtélyek megoldása fontos nekik. Nem éppen hétköznapi figurák, általábanmagányosak. Tesznek is róla, hogy azok maradjanak. A legtöbb embert pedig ostobának tartják, és ezt ráadásul szeretik is az érintettek orra alá dörgölni. Csak egy embert engednek magukhoz közel. Azt, aki csodálja zsenialitásukat és különcségüket. Az új sorozatban dr. Watsont az a Martin Freeman alakítja, aki Arthur Dent megformálója volt a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmben. A színész játszott még a brit A hivatal (The Office) című sorozatban, az Igazából szerelemben, és nem utolsósorban ő alakítja Zsákos Bilbót a 2012-ben megjelenő A hobbit című moziban.

A Sherlockot megszemélyesítő Benedict Cumberbatcht a magyar nézők leginkább a Vágy és vezeklés meg A másik Boleyn lány című filmből ismerhetik. Cumberbatcht Nagy-Britanniában korosztályának egyik legtehetségesebb színészeként tartják számon. Alakította már például a nagy tudóst, Stephen Hawkingot a Hawking című tévéfilmben, játszott a BBC 2010-es Van Gogh című dokumentumfilmjében, különleges orgánuma miatt narrátorként is szívesen foglalkoztatják. Kétségtelen azonban, hogy az igazi sikert a Sherlock hozta meg neki.

A sorozatból eddig még csak egy évad készült el, 2012-ben jön a következő. Az évad alatt ezúttal nem 20-22 részes, egyenként 42 perces epizódokat kell érteni. A Sherlock első szériája mindössze három részből áll, igaz, mindegyik van vagy másfél órás. Az epizódok nem egy az egyben dolgoznak fel konkrét regényeket vagy novellákat, inkább csak utalnak a Conan Doyle-történetekre. A Sherlock a nyár egyik legnagyobb slágere volt Nagy-Britanniában. A sorozatra több mint hét és fél millióan voltak kíváncsiak, és a kritikusok is imádták. Általános vélemény, hogy sikerült friss, pörgős, szellemes, humoros Holmes-szériát készíteni, és még akció is van benne.

ADATLAP

CÍM: Sherlock

ÉVADOK SZÁMA: 1 (a 2. évadot 2012-ben kezdik vetíteni)

EPIZÓDOK SZÁMA: 3 (egyenként másfél órás részek)

HOL LÁTHATÓ: AXN

GUY RITCHIE ÉS AZ OROSZOK

Sokan játszották Holmest. A leghíresebb talán Jeremy Brett, aki olyan alaposan tanulmányozta őt, hogy a Conan Doyle leírta kézmozdulatokat is megtanulta. Elhatározta, hogy ő lesz a világon a legjobb Holmes. Nemcsak filmen, de színházban, gyakran még az utcán, a járókelők kérésére is megformálta a mesterdetektívet. Az egyik leghitelesebb Watsonnak Nigel Bruce-t tartják: 1939 és 1946 között 14 lmben szerepelt. Ezekben Sir Basil Rathbone dél-afrikai születésű brit színész volt Holmes. Moziban utoljára Robert Downey Jr. húzta magára Sherlock jelmezét. A Guy Ritchie jegyezte mű több ponton más, mint az eredeti, Holmes és Watson jellemvonásai is eltérnek Conan Doyle  karaktereitől. Kuriózumnak számít a Sherlock Holmes és doktor Watson című sorozat. Oroszországban készítették, ami nem kis ntorgást váltott ki a britekben. Az oroszok azonban kitettek magukért: volt, hogy két novellát gyúrtak össze egy résszé, csakhogy még egy csavart tegyenek a történetbe. A 11 részes sorozatban a detektívet Vaszilij Livanov alakította. A színész 2006-ban brit birodalmi kitüntetést kapott játékáért.

FOTÓ: AXN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.