Szárny a titokzatos testrésznek

Azzá válsz, amit látsz – mondogatta a legenda szerint tanítványainak a hűvös októberi esti séták alkalmával a Körút színeit, formáit figyelve egy neves képzőművész.

Ha van is benne némi költői túlzás, vitathatatlan, hogy a modern embert körülvevő tárgyrengeteg esztétikája rendkívüli erővel hat a mindennapokban is.

A lélekformáló vizualitás jegyében rendezték meg októberben a Design Hét kiemelt eseményét is. Az Iparművészeti Múzeumban, a Magyar Formatervezési Díj kiállításán több mint ötven alkotást mutattak be: gyönyörű mosógépet, divatos mentősdzsekit, remek ízléssel megtervezett vonatjegyet, praktikus menedzserszéket, ötletes plakáttervet.

A november közepéig látogatható tárlat egyik kiemelkedő alkotása azonban Somogyi Éva diplomamunkája, a Radnóti Miklós Naptár-ciklusára megálmodott verseskönyv. A sok használati tárgy között egy üvegbura alatt mondatok lapulnak, amelyekre a művész az úgynevezett „pop-up”, azaz „felugró” módszerrel reagált. A tizenkét oldalas kiadványban az évszakokhoz írt pár sorosok fölé-mellé papírból formázott háromdimenziós installáció tartozik.

„Egy szellő felsikolt, apró üvegre lép / s féllábon elszalad” – írja Radnóti az Április című versben, melyet Somogyi Éva könyvében a tavasz ritmusára mozduló félköríves formák díszítenek, a mű utolsó néhány betűje elmosódva, kifordítva jelenik meg, a mindent keresztülfújó szelet szimbolizálva. Júliusban a költő szerint „Nedves hajjal futkároznak meztélábas záporok.”, a vers a könyvben az oldal bal felső sarkába került, mintha a szavak elbújnának a legviharosabb nyári hónapot ábrázoló éles, hirtelen papírvillámok és szögletes kartonmennydörgések elől. Októberben – a tragikus sorsú Radnóti költeményében – „Hűvös arany szél lobog, / leülnek a vándorok.”, a sorokat egy papírbokor lombja díszíti, melyet Somogyi Éva az ősz halványvörösére színezett.

– A természet és az irodalom mindig inspirált, az organikus díszítésekhez pedig abszolút illenek Radnóti rövid versei. Rendkívüli figyelemmel és érzékenységgel ír az évszakokról – meséli a 27 éves, a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem formatervezői szakán végzett alkotó, aki munkáját lézertechnika segítségével vágta ki az illusztrációkhoz használt műnyomópapírból. Remélhetőleg a könyv kereskedelmi forgalomba is kerül majd, és nem jut a meg nem értett műalkotások sorsára. Ugyanez a kérdés a Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika szakán tanuló Hegedűs Márton tervezte „Frustro” betűtípusnál is.

Fedő papír
Fedő papír

A Radnóti által inspirált alkotáshoz hasonlóan az ötlet itt is letisztult, egyszerű, mégis illik nevének latin jelentéséhez, azaz kissé megtéveszti nézőjét. Az olvasó egyszerre két különböző nézőpontból látja a betűket. Talpuk és tetejük más-más perspektívában látszik, így az írás élővé, finoman mozgóvá válik. A háromdimenziós karakterek pedig frissítőleg hatnak a számítógépekből ismert és megunt betűtípusokhoz képest.

A Design Hét rendezvényei túlnyúltak az Iparművészeti Múzeum falain, a Ráday Képesházban például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai állították ki egy iskolai munkájukat. A feladat az volt, hogy papírból készítsenek testdíszeket, amelyek kilógnak a hagyományos ékszerek sorából. Így született meg Fazekas Veronika űrtechnológiába oltott, de mégis a firenzei reneszánszt idéző nyakdísze, vagy Nagy Nóra meglepően eredeti lábujjdísz-kollekciója. No meg a Design Hét egyik legfrappánsabb ötlete: Horányi Kinga alkotása, egy könyökékszer. A madártollra vagy inkább szárnyra emlékeztető munka finoman sejteti az emberi test egyik méltatlanul elhanyagolt, de különleges és titokzatos részét.

Kiugró könyök
Kiugró könyök

Ki tudja, talán egy nap megjelennek a könyökdíszben pompázó lányok Pest utcáin, terein is. Érdemes figyelni őket hűvös októberi estéken, a Körúton.

Pop-up Radnóti-versekre – Somogyi Éva formatervező diplomamunkája
Pop-up Radnóti-versekre – Somogyi Éva formatervező diplomamunkája FOTÓ: DÉNES NÓRA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.