Kihozza az igazi nőt

Hunyd be a szemed és kövesd a tested útját! – ez lehetne a NIA, az amerikai eredetű mozgásforma jelmondata. Sikerének kulcsa talán az, hogy nem lehet rosszul csinálni. Felépítésében megegyezik bármely más csoportos testedzésórával. Van bemelegítés, aktív rész és lenyújtás, és van egy edző, lényegében vezető, aki mutatja a mozdulatokat. A többi testgyakorlattal ellentétben azonban itt nem a tökéletesen precíz kivitelezés és utánzás a lényeg, hanem maga a mozgás, a tánc öröme.

A NIA a Neuromuscular Integrative Action angol kifejezés rövidítéséből ered, a technika segít az ideg-, a légző- és a mozgásszervi rendszerek harmonizálásában. A viszonylag nehezen definiálható stílust egy amerikai fitneszoktató pár, Debbie és Carlos Rosas dolgozta ki az 1980-as években: miután hosszú ideig tanulmányozták a keleti mozgásformákat és azok gyógyító hatásait, a harcművészetből és a jógából átvett elemeket végül a nyugati típusú táncokkal ötvözték. Van benne dzsessztánc, funky, de fellelhetők benne a tajcsi, a taekwondo és az aikidó egyes elemei is. Az összetettség a zenében is megfigyelhető. Elsőre nagyon furcsának tűnhet, hogy a pszichedelikus elektronikus zene után reggae, house, majd szomorkás blues szól.

Mozgásmultikulti a NIA: a jóga, a harcművészetek és a nyugati táncok elemei keverednek benne
Mozgásmultikulti a NIA: a jóga, a harcművészetek és a nyugati táncok elemei keverednek benne

– A NIA zenei CD-ken található számokat mind egy-egy koreográfiához válogatták össze, együttműködve kortárs zenészekkel, zenekarokkal – mondja Brezina Kinga. A budapesti NIA-oktató a második terhessége alatt vágyott valamilyen táncos mozgásformára, így bukkant rá erre a testedzési formára. Amikor kisfia két és fél hónapos volt, két szoptatás között próbálta ki a sportot, és állítása szerint ez szerelem volt első látásra. Rá egy évre elvégezte az oktatói tanfolyamot. Az utóbbi semmiféle előképzettséget nem igényel, egy hét alatt bárki oktatóvá válhat. Ennek ellenére Magyarországon alig húsz NIA-oktató van, és mind nő.

– Itthon ez elég nőközpontú, a Lajtától nyugatra azonban vannak férfi oktatók és persze olyan férfiak is, akik ezt a mozgásformát hobbiszinten űzik. Míg a világ több mint 45 országában egy NIA-foglalkozás hatvanperces, addig nálunk ez is másképp működik. Mint egy futballmeccs, kilencven percig tart. – A magyaroknak kell egy kis idő, hogy ráhangolódjanak, elengedjék magukat – mondja.

– Engem leginkább a zene ragadott meg – meséli az egyik résztvevő. – Itt nem az van, hogy valaki mondja vagy mutatja, mit kell csinálni. Éppen ellenkezőleg, az a feladat, hogy úgy mozogj, ahogy te érzed. Én testnevelő tanár végzettségű vagyok, és nem igazán értettem az elején, hogy mégis mi az, hogy „ahogy érzem”? Aztán ráérez az ember.

– Itt mindenki magára figyel, még magadat sem nézed a tükörben, becsukott szemmel mozgunk, és nem törődünk mással – mondja egy másik hölgy.

A korosztály vegyes, a huszonévesek mellett ötvenesek is akadnak. Brezina Kinga egyszer egy jógatáborban tartott bemutató NIA-órát, ott egy 84 éves néni volt a legidősebb, aki végigcsinálta. A titok nyitja az, hogy a mozdulatsoroknak egyetlen szabálya van: ami nem esik jól, ne csináld.

– A táncért a férjek, partnerek, szeretők is hálásak lehetnek: a NIA ugyanis előhozza a feleségekből, barátnőkből a nőies nőt. Ráadásul én 40 évesen, két gyerekkel még sosem voltam ennyire jó testi-lelki kondícióban, mint most – állítja az oktató.

A mozgásforma kedvező élettani hatásai bizonyítottak. Asztmásoknak nagyon jó, és ízületi problémákkal küzdőknek is, hiszen más a terhelés mezítláb. A levezető relaxáció pedig jótékonyan hat az idegrendszerre, oldja a szorongást, a feszültséget és a depressziót.

Az alkalmanként átlagosan 1500-2000 forintba kerülő NIA könnyed szórakozást, jókedvet, harmóniát és felszabadult együttlétet ígér. E sorok írója egy alkalom után nyilván nem lelt lelki békére, s nehezére esett önfeledten ugrálni is, azonban tény, volt egy pont, amikor a teremben mindenki mosolygott. Az edzés nem igényel semmiféle felkészültséget – bárki, bármilyen fizikai állapotban képes végigcsinálni a mozdulatsort.

A NIA-nak talán egyetlen előfeltétele van, mégpedig hogy az ember képes legyen elengedni magát, és megfeledkezve a teremben őt körülvevő többi emberről képes legyen teljesen szabadon, szívből táncolni. A frusztrációkat levetkőzve pedig kezdetét veheti a tánc által kiváltott „transzállapot” megélése. A gondok elfelejtése – legalább néhány percig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.