Felfűzött egyéniségek

Antik vázákból, edényekből és gyöngyökből készít ékszereket két fiatal magyar tervező.

– Legyen téglalap alakja, onnan pedig még vegyél le egy kicsit! Oda kell majd egy lyuk, hogy át lehessen fűzni – instruálja Fülöp Edina a Zsolnay porcelánt csiszoló Szász Károlyt a budai műhelyben. Az antik porcelánok új életre keltésével foglalkozó, a magyar (re)dizánjerek körében jól ismert fiatalember hallgat társára. Megbízik benne, mert tudja: a közös munka végeredménye ismét egy olyan ékszer lesz, amelyhez mindketten szívesen adják a nevüket, a Renome-kollekció legújabb darabja.

A két ifjú művész tavaly „talált egymásra”. Edina a Meska.hu nevű, magyar kézművesek alkotásait kínáló weboldalon szeretett bele a Szász Károly által régi porcelánokból készített ékszerekbe, és, mint mondja, „szorgalmasan vásárolni kezdett nála”. Az Iparművészeti Egyetem textiltervező szakán végzett lánynak azonban a gondosan csiszolt porcelánok csupán kiindulópont voltak: áttervezte, gyöngyökbe foglalta és felfűzte őket.

– Amikor bejött az újabb darabokért, mindig megmutatta, mit csinált az előzőekből: karkötőt, fülbevalót. Én pedig elájultam, annyira tetszett – mondja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 2009-ben üvegtervezésből diplomát szerzett Károly. Edinának hamarosan már bejárása volt a budai műhely hátsó részébe, ahol szabadon válogathatott a még megmunkálatlan porceláncserepek között. Nem sokkal később megszületett a Renome Design, a közös márka, amely a Szász Károly-féle porcelán ékszerek mellett kapható.

Tetszetős, tartós és hordható – e mottóval születnek a Renome ékszerek
Tetszetős, tartós és hordható – e mottóval születnek a Renome ékszerek

– A vevőink is egyből látják, hogy ezekben az ékszerekben két egyéniség jelenik meg – mondja Károly. Ő szerzi be a porcelánokat, megtalálja bennük a legszebb mintákat, és biztos kézzel, csupán szemmértékére hagyatkozva formára csiszolja őket. Kezei között a riválisok is kibékülnek: „összeházasít”, egymáshoz illeszt herendit és Zsolnayt. Ha neki van ötlete, egy darabból milyen Renome-darab készülhetne, Edina követi a tanácsokat, de fordított helyzet is előállhat. Ilyenkor Edina talál egy szép darabot, megálmodja az ékszert, Károly pedig a kérésének megfelelően csiszolja azt.

A művészek általában önérzetes, erős egyéniségek, nincs ez másként esetükben sem, ezért előfordulnak szakmai konfliktusok. – Mi is csiszolódunk egymáshoz, mint a porcelán. Ám amikor először bejött ide, ugyanazt a lelkesedést láttam benne, mint magamban, és ez a legfontosabb – mondja Szász Károly.

– A Renome ékszereknél a legfontosabb a hordhatóság – hangsúlyozzák mindketten. – Felelősséget érzünk, hogy ne essen darabokra fél év múlva az ékszer, hogy ugyanolyan tartós legyen, mint az eredeti porcelán volt, hogy megmentsünk egy magas esztétikai értékkel rendelkező tárgyat –mondja Szász Károly. Fejből sorolja az összes, a műhelyben csupán látszólag rendszer nélkül heverő porcelándarab történetét, ezek között nem ritka a 100-150 éves sem. Zsolnay, herendi, delfti, meisseni darab is van közöttük, ám alapelv: porcelánt nem törnek, csak abból dolgoznak, amit valaki már hibásan hozott. Minden elkészült ékszert Edina próbál ki, és ha nem kényelmes, bizony lebontja és kezdi elölről.

A gyöngyfűzés fokozottan idő- és munkaigényes, ezért a Renome ékszerek jelentősen drágábbak, mint az egyszerűbb, csiszolt porcelánok.

– Az ár nem zavarja a rajongókat. Azt vettük észre, hogy aki rákap, annál komoly megszállottság alakul ki – mondja Károly. Bevallásuk szerint legjobban azt szeretik, ha személyre szólóan tervezhetnek ékszert.

Az álom, egy belvárosi szalon megnyitása még messze van. Most inkább az Iparművészeti Múzeum Mindörökké Zsolnay! pályázatára összpontosítanak: az Üllői úti épület Zsolnay tetőcserepeiből kell ékszert alkotni. A kiíráson egy Szász Károly-ékszer képe szerepel, nem véletlenül: a múzeum is elismeri, hogy elsőként az ő kezei között alakultak át a porcelándarabok ékszerré.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.