Szia, a Felvidéken lakom, és szívesen megdugnálak egy búzamezőn

A XXI. századi cybertársadalom egyik különös rétegét azok az „idegenek” alkotják, akik szerelmet vallanak „egyetlenlátásrasem”, szexre invitálnak a búzamező közepére, netán ilyesféle gondosan megfogalmazott levelekkel hívják föl magukra a figyelmet: „Szia, cica, van gazdád?!”

Az online társkeresés világának feltérképezése céljából elhatároztuk, hogy beépülünk a rendszerbe: húszéves, csinos szőke lánnyá alakítottunk át egy a Facebookon és az Iwiwen már létező profilt. Sokáig nem kellett várnunk a hódolókra, miután vállalkozó szellemű férfiak sokasága szeretett volna közelebbről, esetleg behatóbban megismerni bennünket. A több tucat levél közül kiválasztottunk néhányat, és Hevesi Krisztina szexuálpszichológus segítségével igyekeztünk belelátni az üzenetküldők fejébe. (Az idézett leveleket minden esetben szó szerint közöljük.)

1 Az elsők között jelentkezett a 22 éves egyetemista fiatalember, aki rendkívüli kreativitással fogalmazta meg rövid távú terveit.

Üzenet: Szia, én a Felvidéken lakom, és szívesen megdugnálak egy búzamezőn.

Hevesi Krisztina kommentárja: Az őszinte… Ennek szemtől szembeni kimondása – szerencsére – a való életben általában nagy mennyiségű alkoholhoz kötött. Nem udvarol, nem él az énbemutatás lehetőségével – az esélytelen nyugalmával odavet egy mondatot. Ez lehet bosszú az elérhetetlenségért, de gátlástalanság is, karöltve az online felület biztosította ismeretlenséggel, anonimitással (a profilok törölhetők, változtathatók, „itt az lehetsz, ami akarsz”). Ez a „második identitás” akár homlokegyenest ellentétes is lehet az életben mutatott társas szerepünkkel.

2 A legmeglepőbb üzenetek egyike a 29 éves Ottóé volt: az egyedülálló férfi fölöttébb részletesen mutatkozott be.

Üzenet: Kedves Andrea, olvastam az adatlapod, megnéztem a fotóid. Élek a lehetőséggel hogy megismerjelek. Gondolom szívesen veszed bemutatkozásom. A fotómról szólva: amit láthatsz – ez a kép is rólam készült, de nem a legjobb képem – egy végigtáncolt estén készült, éjfél után. Nem túlzásokba esve: sok lánytól hallok olyan értékelést, hogy jóképűnek és emberileg szimpatikusnak talál. A neten lévő fotóid nagyon klasszak, az is szimpatikus hogy el akarod kerülni, hogy sokan tolakodóan közeledjenek. Megőrizted a titokzatosságod azzal, hogy pár adatot nem töltöttél ki. Biztos, hogy intelligens vagy. Sokszínű, érdekes és vágyakozó. Hozzád hasonlóan én is bizakodva kezelem a dolgokat, tavaly végeztem a Külker Főiskolán. Itt nagyon jól megtanultam németül. Ezután rövid ideig egy nyelviskolában tanítottam, majd jobb ajánlatot kaptam – és itt, a német tulajdonú cégnél jól fizető helyet találtam. A cégnek köszönhetem a nyarankénti külföldi utakat, azt hogy kocsit adnak és benzin-hozzájárulást.

Néhány szó a családomról: apa ügyvéd, anyukám tanárnő. Már külön lakom, saját lakást vettem. A szabad időm egy részét táncteremben töltöm. Gyerekként a focizás kötött le. Szívesen járok kirándulni egy tavas vidékre.

Külsőleg szeretném majd, ha élőben alkotnál véleményt rólam Emberileg az, hogy nyelviskolában kezdtem a pályámat, sokféle helyzet megoldására tett képessé. Fontos számomra a bizalom és az őszinteség.

H. K.: A való életben gátlásosabb, kevésbé sikeres ismerkedők érezhetik azt, hogy ez az ő terepük. Akik a külsejükben, adottságaikban kevésbé bíznak, s úgy látják, a világháló a színtere annak, hogy belső értékeiket, s minden olyan körülményt (kocsi, utazás, ügyvéd apuka stb.) a maguk oldalára állítsanak, amit más esetben (pl. egy szórakozóhelyen vagy utcán történő leszólítás során) nincs módjuk felsorolni. Így a vágyott kapcsolat jelentőségétől, értékétől függően halmozottan előfordulhat minden: bókok (titokzatos, vágyakozó), a klaszszikus „mások által jóképűnek mondott” önbemutatás („sok lánytól hallok olyan értékelést, hogy…”), felsőfokú végzettség (főiskola), nyelvtudás, magas kereset, autó, saját lakás, nyaralás, családi háttér, sportmúlt, szabadidő eltöltése (tánc, kirándulás) –és érzelmek a sor végére…

3 A vállalkozóként bemutatkozó Gábor olyan naivnak ítélt minket, hogy egy ócska trükkel próbált felszedni. Kevés sikerrel.

Üzenet: Szia! NAGYON CSINOS VAGY! ÖRÖMMEL LÁTNÁLAK ÜGYNÖKSÉGEM MODELLJEKÉNT! HA ÉRDEKEL, ÍRJ! Fényképes bemutatkozóleveleket várunk az adataiddal! És a TELEFONSZÁMOD-DAL!!!! Egyéb elérhetőségeiddel! MSN,Skype... VÁROM MIELŐBBI VÁLASZOD!

H. K.: A „mézesmadzag” módszer, azaz a klasszikus „leszólítós” ismerkedés világhálós változata. Az üzenet küldője oly mértékben bízik a bevált klisé erejében, hogy önmaga bemutatására nem is fecsérli az időt.

4 A 28 esztendős Olivér az átlagnál is több helyesírási bakival kínált meg, de az összhatáson már ezzel sem tudott sokat rontani.

Üzenet: Nem tudom szeretek ismerkedni talán ezért írok, és szimpatikus vagy, elöre le szögezem nem szeretnék semmit, mert sokan félre értik...! Minden jót! Helló!

H. K.: A levélíró visszavonulót („nem szeretnék semmit”) is fúj a kezdeményezéskor; a kudarcot a cybervilágban sem kockáztatja. Konyhakész magyarázatot talál a sikertelenségre (én nem is akartam semmit). Annyi időt tölt saját viselkedésének elemzésével, hogy a lány adottságait el is felejti dicsérni.

5 Az 56 éves Lajos pátosszal telt szavai is lepattantak kőszívünkről. Igaz, tiszteletre méltó a férfi igyekezete, aki a jelentős korkülönbség, valamint az „egyetlenlátásrasem” állapot ellenére menten szerelembe esett.

Üzenet: Bár nem ismerlek téged, sosem találkoztam veled, nem nevettem veled, nem sírtam veled, nem csókoltalak, én mégis szeretlek. Teljes szívemből szeretlek.

H. K.: Más korosztály, más módszerek. Szentimentális, érzelmekre ható és érzelmekre hivatkozó (esetleg filmrészletből való) szavak. Mélységüket, hitelüket nem szükséges méltatni…

6 A 24 éves Andor már majdnem levett a lábunkról, hiszen a nem túl erős mezőnyt könynyedén kenterbe verte.

Üzenet: szóval...én szervkereskedő vagyok, és ártatlan csinos lányok szíveivel kereskedem :D:D:D:D Jajj, na most buktam el a randit, úgy érzem :P

H. K.: A különlegességre apellál, tisztában van vele, hogy nagy a verseny, szeretne valamivel kitűnni a sorból.

7 Géza módszere kevéssé szimpatikus.

Üzenet: tetszel nekem, ésmeg szeretnélek ismerni jobban. Nem görcsölök rá erre, lehet ,hogy nem is vagy szimpatikus személyesen. De egy sétálás szerintem belefér. Mi érdekel, min szoktál mostanában gondolkozni, mi szeretnél lenni ha nagy leszel...?

H. K.: Védekezésből támad („lehet, hogy nem is vagy szimpatikus személyesen”), ez is részben kudarcfélelemből fakadhat, egyben az érdeklődés felkeltését is szolgálja (úgyis mindenki csak dicséri…)

A profi ajánlata

Kíváncsiak voltunk, hogy egy fiatal író hogyan közeledne a kiválasztott lányhoz egy közösségi portálon, Gerlóczy Mártont kértük arra, hogy lepjen meg minket egy képzeletbeli üzenettel.

Ne haragudj, ha zavarlak. Nem szokásom ismeretleneknek írni. Lehet, hogy ez nem igaz, pedig hazudni sem szokásom. Néztem ezt a képet, olvastam a soraidat és már az egér gombján volt az ujjam, de nem tudtam, nem akartam tovább lépni. Hogy miért, arra nincs magyarázat. Ha lenne, akkor senki sem élne egyedül ezen a világon. A képek szépek, a szöveg szimpatikus. De az persze kevés. Leírhatnám neked, hogy szeretem a természetet, hetente csak egyszer iszom és azt is mértékkel és még soha nem volt cigaretta a számban, hogy hobbim a foci meg a haverok, de ez egyfelől nem igaz, másfelől pedig kit érdekel! Volna kedved eljönni velem Madagaszkárra a jövő héten? Vagy Borsodivánkára? Vagy csak igyunk egy kávét? Nem unalmas az? Nem unalmasak ezek a kérdések? Inkább gyere el velem, feldarabollak egy sötét sikátorban. Nem, az se jó?. Akkor... mondjuk sétáljunk egyet naplementekor, egy olyan helyen és időben, amikor nem is látjuk lemenni a Napot? Kísérjelek el a körzeti orvoshoz? Vagy mit szoktak csinálni az emberek? Hol találkoznak? Ha van ötleted a kávén és a feldaraboláson kívül, írjál nekem.

„Mint a viperaméreg: kis mennyiségben gyógyít, nagy dózisban halálos"

Hevesi Krisztinával nem csupán az „udvarló leveleket" elemeztük, hanem az online társkeresésről is beszélgettünk.

- Mi az oka annak, hogy a közösségi oldalak társkereső katalógusokká váltak?

- Ez a felület furcsa keveréke az álomnak és a valóságnak. Ebben a közegben a gátlásos, szociális értelemben korlátolt emberek úgy érzik: azonos esélyekkel indulhatnak a versenyben akár a legszebb nőkért is.

- Azok igyekeznek hódítani a világhálón, akik nehezebben teremtenek kapcsolatokat a mindennapokban?

Hevesi Krisztina: aszimmetrikus viszony jön létre
Hevesi Krisztina: aszimmetrikus viszony jön létre

- Alapvetően három csoportba sorolhatjuk azokat, akik levelekkel bombázzák a kiválasztott nőket a közösségi portálokon. Az első kategóriába azok tartoznak, akik nehezen ismerkednek a való világban, így azon a felületen igyekeznek hódítani, amelyen kisebb bátorsággal is megszólíthatnak olyanokat, akiket az életben sohasem mernének. A második tömböt azok alkotják, akik l'art pour l'art működnek, azaz mintegy sportot űznek a próbálkozásból, hiszen az ipari mennyiségben gyártott ajánlatokra olykor beeshet egy-egy jelentkező. A harmadik divízió azoké, akik új identitásra vágynak. Egy hatvanéves bácsi is belebújhat a huszonéves, kisportolt fiatalember bőrébe, így újra érezheti a flörtölés izgalmát.

- Milyen hatással lehet a felhasználó személyiségére a túlzott online jelenlét, az állandó virtuális szerep?

- A cybervilág ebben a tekintetben olyan, mint a viperaméreg: kis mennyiségben gyógyít, nagy dózisban halálos. Amíg a valós kapcsolatok elmélyítésére, továbbá karbantartására szolgál, addig előnyös. Amikor a virtuális relációk teljes mértékben átveszik az „élő" találkozások szerepét, akkor már rombol.

- Létezik-e egyáltalán olyan pozitív eleme az ismerkedés ezen formájának, amely átültethető a realitások közé?

- Az internetes párkeresés egy tanulási folyamat. Amennyiben a felhasználó feltérképezi az ismerkedés folyamatát, akkor az újonnan szerzett információkat a való életben is hasznosíthatja.

- Mi a legáltalánosabb jellemzője a kapcsolatteremtési kísérletnek?

- A legtöbb esetben aszimmetrikus viszony jön létre, azaz csak az egyik fél szeretne ismerkedni, a célpont kevésbé. Ráadásul a felhasználók többsége jelentősen túlértékeli magát abban a tekintetben, hogy kivel lép kapcsolatba. Olyan nőkre vadászik, amilyeneket sohasem kaphat meg a valóságban: a virtuális térben mindenki a legjobbakra utazik, miközben offline, azaz a valóságban esélye sincs a sikerre.

- Akkor miért gondolják azt a párvadászok, hogy az online felületen révbe érhetnek?

- Ahogy már említettem, ez a glóbusz az álom és a valóság keveréke. Ugyancsak jellemző, hogy az internetet használók többsége szexuális tartalmakat is fogyaszt a világhálón. Csakhogy ha egy fiatal a pornófilmekből szerzi elsődleges információit a szexről, akkor a valóságban is hasonlóképpen képzel el egy testi kapcsolatot. Irreális méretek és idomok, túlfűtött reakciók, folyamatosan szexéhes, mindenre nyitott lányok díszítik az itteni világot. S amennyiben a való életben szerzett tapasztalatok nem felelnek meg az internet „hajdobáló" realitásának, könnyen bent ragadhat a cyberromantika világában.

- Noha elsősorban az „ismeretlenül ismerkedés" árnyoldalairól beszélgettünk, számos pozitív példát is citálhatnánk, nem?

- Persze, hiszen a mindennapokban beszűkültek azok a terek, amelyek lehetőséget teremtenek az ismerkedésre. Könnyen lehetséges, hogy egyesek az internet segítségével találnak párt.

Alyssa Ravasio és digitális megjelenés a Facebook oldalán
Alyssa Ravasio displays her page on the social networking site Facebook while attending school in Los Angeles January 26, 2010. College senior Ravasio gave up MySpace on the day she got a Facebook account and never looked back. She has already lost interest in Twitter. But how does Facebook know it can keep her loyalty? The brief history of the Internet is littered with the ghosts of Websites that people have abandoned in their relentless pursuit of something newer, faster, better and cooler. REUTERS/Phil McCarten (UNITED STATES - Tags: SOCIETY SCI TECH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.