Prágától északra is kitörhet egy vulkán

Két éve olyan vulkán tört ki Chilében, amely kilencezer éve szunnyadt. Az 1940-es években Mexikóban egy kukoricaföld közepén jelent meg egy tűzhányó. Európa számos pontja rejt olyan vulkánt, amely több ezer éve inaktív, de nem biztos, hogy újabb évezredekre is az marad.

Az izlandi vulkán nyomorba dönti az európai légitársaságokat és egyértelművé teszi, hogy mennyire törékeny az a biztonság, amelyben élünk. Nem meglepő, ez mindig is így volt, vulkánkitörések eddig is zajlottak, csak hajlamosak vagyunk elfeledkezni a tényekről – tájékoztatta lapunkat Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, az EL-TE professzora. Izlandon például évtizedenként kitör egy-egy vulkán, sokszor megjósolhatatlan, hogy éppen melyik. Kis túlzással bármelyik és bármikor. A most kitört Eyjafjallajokull közel kétszáz éven át szunnyadt, egy másik, a Grimsvötn, 2004-ben zúdított pusztító iszapárt a környékére. Hasonlóan aktív vidék Olaszország. A Stromboli 2500 éve folyamatosan működik – nem véletlenül nevezték a hajósok a mediterrán térség világítótornyának. Az Etna is aktív, de kitörései az utóbbi időben nem okoztak nagyobb riadalmat.

Európa talán legismertebb vulkánja, a Vezúv 79-ben elpusztította Pompejit és környékét. Ez a különös hegy akár évszázadokra is elszunnyad, de ha újra aktivizálódik, annál irtózatosabb pusztítást végez. Az ókorban kedves hegyként tekintettek a Vezúvra, amelynek lankáin kiváló szőlő termett. Senki sem félt tőle, mert közel nyolcszáz évig nem adott hírt magáról, majd jött a 79-es kitörés és megteremtette az egyik legborzasztóbb turistalátványosságot. A Vezúv legutóbb 1944-ben tört ki, azóta pihen.

Az olasz és az izlandi vulkánok mellett meg kell említeni a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek és a portugál Azori-szigetek tűzhányóit. Mindkét szigetcsoport vulkáni tevékenység nyomán emelkedett ki a vízből. A spanyol La Palma szigetén található Cumbre Vieja egy aktív, bár alvó vulkán, amely legutóbb 1949-ben tört ki, amikor a nyugati oldala erősen instabillá vált. Egyes számítások szerint a következő kitörés során ez a hegytömeg a vulkán kettészakadásával az óceánba csúszhat. Ha ez megtörténik, katasztrofális következményekkel járó cunami sújthatja Nyugat-Európát, de Észak-Amerika keleti partvidékét teljesen letarolhatja.

Az előbb említett európai illetékességű vulkánokat mindenki ismeri, senki sem lepődik meg, ha valamikor kitörnek. A vulkanológia viszont számon tart megannyi, egykor aktív vulkáni helyet is. Ki hallott például arról, hogy a Koblenz és Bonn közelében található Laacher-tó szintén vulkáni tevékenység következménye? Harangi Szabolcs szerint a tómeder lényegében egy üreg, amely egy vulkáni magmakamra kiürülése utáni összeomlás nyomán keletkezett. Ezt aztán idővel feltöltötte a csapadékvíz. A vulkán utolsó kitörését i. e. 10 930-ra datálják. A kitörés néhány napig tarthatott, a robbanások több tíz köbkilométernyi anyagot dobtak ki, amely a Rajna középső völgyének vidékét mintegy 7 méter vastag hamuréteggel borította be. Ha most törne ki, több millió ember halálát okozná Európa egyik legsűrűbben lakott térségében. A Laacher-tótól nyugatra, Ulm környékén található apró tavak ugyancsak vulkáni kitörések nyomán jöttek létre – itt tízezer éve volt az utolsó kitörés. A franciaországi Clemont Ferrand térségében ötezer éve működött utoljára tűzhányó. Működik viszont az ott élők fantáziája. Vulcania néven szórakoztatóközpontot hoztak létre, amely minden lehetséges szempontból bemutatja a tűzhányókat – háttérként a helyi vulkáni kúpok szolgálnak.

Ha azt hisszük, hogy közvetlen környezetünk biztosan nincs kitéve vulkáni veszélynek, tévedünk. Erdélyben, Tusnád és Bálványos között található a Szent Anna-tó – szintén egy vulkánkitörés hozta létre. Harmincezer éve működött itt utoljára tűzhányó, de nem mondhatjuk, hogy az itteni aktivitásnak mindörökké vége. Ami még meglepőbb, hogy Prágától északra 15 kilométeres mélységben a kutatók magmát mutattak ki. Ha ez utat tör magának a felszín felé, na erre gondolni sem szabad. A szlovákiai Garam mentén pedig 130 ezer éve volt kitörés úgy, hogy előtte több millió évig nyugodt volt a környék.

Magyarország térsége nyugodt. Legutóbb két és fél millió éve működött erre tűzhányó. Történetesen Salgótarján környékén, illetve a Balaton-felvidéken mutatták ki a vulkáni működés legutolsó nyomait.

Ez utóbbi területek nyugodtak és az előzőekben ismertetett rémisztőnek tűnő adatok alapján sem kell pánikba esnünk. Itt nem kell közvetlen tűzhányóveszéllyel számolni, bár hosszabb távon nem kizárt az újabb vulkáni működés. A kutatók, a vulkanológusok folyamatosan figyelik ezeket a területeket – mondta el Harangi Szabolcs. Kutatócsoportja például a Tusnád melletti tűzhányó kialakulásának körülményeit vizsgálja.

Csitult, de nem szűnt a vulkán haragja: a hét végén folyamatosan lávát és hamufelhőt bocsátott ki magából
Csitult, de nem szűnt a vulkán haragja: a hét végén folyamatosan lávát és hamufelhőt bocsátott ki magából
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.