Tengerre tájolt koncertterem - Díjazott tervek és épületek

Azért a víz az úr. Bár három "lóközeli" hipermarket épület is bejutott a legjobbak közé a Média Építészeti Díjért folyó idei küzdelemben, a pálmát mégis két „vizes" ház vitte el: a Hungária fürdőből lett hotel, illetve a tengerre tájolt koncertterem.

A természet legnagyobb tévedése az ember. Bán Ferenc építész fanyar felütése adta meg a Média Építész Díj idei nyilvános zsűrizésének alaphangját. A számos szakmai díjjal jutalmazott tervező, ezúttal a laikus díjátadást szervező építészfórum.hu stábjának köszöntését fogadta 70 születésnapja alkalmából.

A laudációt követő rövidke elérzékenyülést hamar elsöpörte az internetes szakmai portál immáron hatodik alkalommal meghirdetett pályázatára beérkezett tervek és elkészült épületek prezentációja körül kialakult vita. A laikus újságírókból álló média-zsűri az idén ismét bővült, így tegnap már tíz médiamunkás osztotta egymást és a véleményét. Kissé élesebben is a korábbi években szokásosnál.

A tavalyi év baráti évődésnek tűnő bírálatait az idén társadalomfilozófia, szociológiai, építészeten jócskán túlmutató boncolgatás váltotta fel. Mi tagadás időnként a laikus zsűri mellé kirendelt szakmai ítészek is beszóltak a tervezőknek, meg az újságíróknak is. A média díj régi motorosaként most inkább csak kérdezgető Wesselényi-Garay Andor helyett elsősorban Kovács Dániel internetes szakportál szerkesztő és Zubreczki Dávid blogger pezsgette a hangulatot.

A döntőbe került nyolc épület. Kattintson, galéria nyílik!

A zsűri elé eljutott pályaművek több szempontból is eltértek a korábbi években látottaktól. Az idén például három hipermarket is bejutott a legjobbak közé. Furcsa mód mindegyiknek volt valami köze a lóhoz. A CBA a Lóitató téren építtetett magának üzletet, a Tesco Balatonfüreden (sétányán egy lószoborral), míg az Aldi a Tűzoltó utcai lovardát újíttatta fel. Utóbbi makulátlan szakmai munka, amelynek nagy erénye, hogy a belseje valójában egy kapszula, amely funkcióváltás esetén egyszerűen kiemelhető az épületből.

A nevezett tervek mindegyike hallgatói diplomamunkaként készült és sokkal kiérleltebbnek tűnt a média díj első éveiben látottaknál. A szakma és a laikus zsűri ítélete kétségtelenül Szepesi János óbudai kézművesek házának értékelésében tért el a leginkább. Bán Ferenc tömény építészetnek nevezte a házat, míg a zsűritagok túlságosan zártnak, komornak, környezetéből kilógónak érezték a hat, jobbára tömör tégla- és betonfalból megtört csigavonalként önmagába tekeredő épületeket.

Erősen megosztó hatásúnak bizonyult Csontos Mónika pillangószárny mintázatú emléktárháza, amelynek főként időtállóságát vonta kétségbe a bírálócsapat. Bár a győzelmet nem sikerült megszereni, sok dicséretet zsebelhetett be Beke András egyetlen nagyívű gesztussal megrajzolt fűrésztelepe, illetve a Mercedes kecskeméti megjelenésének tektonikus mozgásait megragadni kívánó autó bemutatóterem. A titángomba Heltai Xavér munkája.

Hungária-fürdő - Hotel Zara. Tervező: Vékony Péter és Hegedűs Péter

A pálmát végül Tirbus Ferenc vitte el a norvégiai nottodeni tengerparta tervezett könyv- és bluesházának terveivel. A régi vasgyár helyére álmodott kettős épület legszebb részlete kétségtelenül a koncertterem tengerre néző üvegfala. Ez a terv nyerte meg egyébként az online szavazatok alapján odaítélt közönségdíjat is. Az elmúlt évekhez hasonlóan a tervekre az idén is az Építészfórum honlapon, míg az elkészült házakra az Indexen adhatták le voksukat az érdeklődők.

Az épületek közül a kortrenddel szembemenő Gunther Zsolt, Csillag Katalin és Anthony Gall zuglói mozgásjavító iskolája kapta a legtöbb szavazatot, a médiazsűri pedig a Hungária Fürdő megújításának ítélte oda az idei építész díjat. A 103 éves épület példaértékű, teremtő alázattal végigvitt megújítása, kibővítése és új funkcióval való életre keltése a média díj történelmében először maximális pontszámmal nyert.

A döntőbe került nyolc terv. Kattintson, galéria nyílik!

 

Hungária-fürdő - Hotel Zara. Tervező: Vékony Péter és Hegedűs Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.