Nemzeti cigányzenekar, jogi aggályokkal

A megújult Rajkó Zenekar új vezetőinek bemutatkozására inivitálták pénteken a sajtót a Design Terminálba. A megújulás kifejezés általában kellemes képzeteket kelt, a Rajkóként eddig ismert, 1962-ben alakult művészegyüttes ügyvezetőjében azonban távolról sem: az új társaság jogtalanul birtokolja a védett Rajkó nevet, jogilag tehát nem létezik – hívta fel a figyelmet.

Rajkó Nemzeti Zenekarként új cigányzenei formáció indul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) rendelt Design Terminál védőszárnyai alatt. A 19 tagú formáció – amelynek tagjai a Rajkó iskolájában végeztek és egy szakmai zsűri előtt tartott meghallgatáson bizonyították alkalmasságukat – a Balassi Intézetben kezd hozzá a munkához Sket István igazgató, Sárközi Ferenc művészeti vezető és Barna István produkciós vezető irányításával.

Sket István
2012.03.02 Sket István

A zenekar alapítóinak célja és terve egyrészről a fiatalítás volt (a tagok átlagos életkora 28-30 év), másrészről a hungaricumként kezelt alakulat biztos és kiszámítható jövőjének, finanszírozásának biztosítása, nem utolsó sorban pedig  – a régi tradíciók tiszteletben tartásával – a cigányzene XXI. századi hangzásvilágának megteremtése, a hatvan éves repertoár legsikeresebb darabjainak felújítása, vendégszerzők munkáinak előadása – hangzott el.

Nincs olyan, hogy „megújult Rajkó Zenekar” – szögezte le a hírre reagálva lapunk érdeklődésére a hatvan éves művészegyüttes ügyvezetője. A Rajkó név ugyanis 1997 óta védett, a zenekar tizenkét tagja birtokolja és e tagok közül csupán egy igazolt át a megújult Rajkónak nevezett formációba, egymaga pedig nem viheti a nevet – közölte Gerendási István, hangsúlyozva: a Design Terminál eddig semmilyen formában nem törekedett megegyezésre a jogtulajdonosokkal, nem ajánlott fel semmilyen alternatívát a névhasználat ellenértékeként. Az ügyvezető szerint ami most történik, nem más, mint egy újabb lépés a nagy múltú és a világban is komoly sikereket arató művészegyüttes ellehetetlenítésére, röviden: jogtalan névbirtoklás. Néhány napja már nem csak a szabadalmi hivatal, hanem ügyvéd is vigyázza a védjegyet – tette hozzá.

Természetesen kíváncsiak voltunk az új alapítók ezzel kapcsolatos véleményére is. A médiamunkások először azt a választ kapták, hogy a Rajkó egyetemes érték, tehát nincs rendben, hogy azt mindössze 12 ember birtokolja, másodjára pedig azt, hogy elismerik a védettséget, ám ezt az egészet nem tekintik jogi kérdésnek, míg a Népszabadság érdeklődésére végül közölték: nyitottak a jogi rendezésre, a konszenzusra.

A – nevezzük most akkor így: régi – Rajkó és a kormányzat konfliktusa tavaly kezdődött. Mint korábban megírtuk, az együttes 2011 márciusától egyetlen állami fillért sem kapott. Augusztusban úgy tűnt, hogy mégiscsak megjön a várva-várt segítség: az együttesnek, mint a cigány kultúra kiemelt képviselőjének 39,4 millió forintnyi pályázati pénzt ítélt meg a KIM. A szerződést legkésőbb szeptember 15-én kellett volna aláírniuk, de ez nem történt meg.

A megújult Rajkó Zenekar új vezetőinek bemutatkozására inivitálták pénteken a sajtót a Design Terminálba
Rajk zenekar

Nem sokkal azelőtt azonban történt valami más: a KIM képviselői pár hónappal korábban felkérték a Rajkót, hogy tagozódjon be a Farkas Flórián nevével fémjelzett Országos Roma Önkormányzatba (ORÖ), méghozzá úgy, hogy az együttes teljes vagyonát (mindenekelőtt Rottenbiller utcai házát) adja át az ORÖ-nek. A Rajkó nemet mondott, pláne, hogy a roma önkormányzat képviselői semmiféle elképzeléssel, koncepcióval nem tudtak előrukkolni a vonatkozó összejövetelen.

Az év vége felé aztán újabb ajánlattal állt elő a tárca: meglesz a 39,4 millió – tudatta reprezentánsa – ,feltéve, ha az együttes beolvad a Design Terminál Nonprofit Kft.-be. A társulat jelezte, hogy elfogadja az opciót, ha a KIM december 31-ig átutalja a 39,4 milliót. Ez szintén nem történt meg. Hogy miért? A KIM hivatalos indoklása szerint a szerződést egy revízió eredményeinek ismeretében függesztették fel, a vizsgálat, amely augusztusban zárult le, katasztrofális eredményeket hozott: súlyos számviteli problémákat találtak. Gerendásiék máig nem értik az eljárást és vitatják, hogy komolyabb szabálytalanságot követtek volna el.

A Design Terminál Nonprofit Kft. még február 10-én kiadott közleményében is azt hangsúlyozta, hogy „új források bevonásával szeretné biztos alapokra helyezni a zenekar működését, „sem a zenekar indokolatlan megbontása, sem nevének elidegenítése nem a céljuk”. A DT egyúttal megígérte, hogy a zenekar tagjai február folyamán megkapják az elmaradt járandóságaikat. Az utóbbi ígéretet nem sokkal később beváltották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.