Cigányút: hovatovább?

„Hovatovább roma művészet?” teszi fel a kérdést a Beszélő folyóirat fesztiváljának címadó beszélgetése. A hétnapos, ingyenes Hovatovább fesztiválon cigányábrázolásoké és cigányművészeké a terep, a kérdés pedig, hogyan-hova tovább?

Hogyan látjuk ma Magyarországot és benne a cigányokat, illetve hogyan látják ugyanezt a cigány vagy nem cigány írók és filmrendezők? A fesztiválon antiutópiák, gyerekrajzok, drámapedagógiai helyzetgyakorlatok válaszolnak majd ezen kérdésre. Hogyan képes megújulni a cigány folklór és ezen belül is a cigányzene? Kik ma a tehetséges cigány származású képzőművészek? Segíti-e őket a készülő közoktatási törvény, és mi a teendő a szegény gyerekek tehetséggondozásával, mit értek el eddig a mélyszegényekkel dolgozó alapítványi iskolák? Minderre és még ennél több kulturális, kultúrpolitikai, illetve társadalmi kérdésre keresi a választ a Hovatovább fesztivál hét napjának gazdag programkínálata, elszórt időpontokban és helyszíneken november 30-tól december 14-ig.

Ahogy ez a fentiekből is kiderül, bár a Beszélő folyóirat fesztiváljának profilja elsősorban kulturális, de nem zárkózik el a vonatkozó társadalmi, elsősorban oktatási kérdésektől sem. December 1-én Révész Sándor vezet beszélgetést Gyerekek a szegénységben címmel, majd György Péter negyedmagával keresi rá a választ, hogy "hovatovább roma művészet?" Ezt a napot a cigányfalvakban drámapedagógiával foglalkozó Krétakör ároktői és szomolyai kísérletének bemutatása zárja. Az oktatáspolitikai dimenziót először a fesztiválnyitón Mink András és beszélgetőtársai, majd december 4-én Havas Gábor, Nádori Lídia, Vekerdy Tamás és Vég Zoltán Ákos járják körül.

Ami a műveket illeti, „Borzalmas valóság a fikcióban” címmel Margócsy István beszélget kortárs alkotókkal, akik műveikben reagálnak a körülöttünk zajló valóságra. Ott lesz december 2-án Spiró György, aki Feleségversenyének negatív utópiájában cigány–magyar háborúról ír, Vörös István, aki a sorozatgyilkosságokról szóló drámájáról beszél majd, illetve Fliegauf Bendek is erről mesél készülő filmje kapcsán, melynek címe, a Szállnak a varjak, a Szállnak a darvak című szovjet klasszikust is eszünkbe juttathatja.

Gyerekprogramok is lesznek: eljön a kiváló Németh Ilona is, bábjaival és a Stúdió K-val, valamint kiállítás nyílik az Igazgyöngy Iskola gyerekrajzaiból és Vachter János fotóiból, aki azokon a helyszíneken fotózott, ahol a gyerekrajzok készültek. A rajzok által inspirált írásaikat Borbély Szilárd, Esterházy Péter, Halasi Zoltán, Mesterházi Mónika és Németh Gábor olvassák fel november 30-án.

Cigány származású festők képeiből nyílik kiállítás december 2-án a Kugler Artban, december 11-én pedig a Vízraktérben lesznek koncertek. Fellép a dep’art, a HANEM és Rácz Gyöngyi, a Spacesh!t és a Quantum Cowboy.

A fesztivált aukció zárja az L. Ritók Nóra vezette berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványi Művészeti Iskola diákjainak rajzaiból, ahol többek közt Fischer Ádám is zenél majd. A tervek szerint tavasszal folytatódnak a programok.

Napsütötte sáv
Fotó: Vachter János, Napsütötte sáv
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.