Szatíraműhely

Amikor Fekete László erőművész, minősített erősportoló 2002 márciusában átvette Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét (polgári tagozat), az átadást követő ünnepségen odahajolt az elnökhöz, és halkan azt mondta neki: – Tudja, elnök úr, mire vagyok a legbüszkébb? Arra, hogy az én torkomon egy deka koksz nem ment le soha.

Mádl elnök nem biztos, hogy pontosan értette a felvetést, de azért elismerően bólogatott: igen, az tényleg jó, ha ez ember torkán még sohasem ment le koksz. Fekete erőművész a doppingszerekre gondolt, de ne csodálkozzunk azon, hogy a koksz szó hallatán másra is lehet gondolni. A szatirikus rajzok, képzőművészeti alkotások kedvelői a KOKSZ (KOrtárs Karikatúra és Szatíra) Műhelyre gondolnak. A tíz éve alakult művészeti csoport azt ígérte, hogy a műhelyből igényes karikatúrák, szatirikus grafikák, festmények, szobrok, kisplasztikák és fotók kerülnek ki, de hozzátették: nem gondolják, hogy ők volnának az igényes szatirikus képzőművészet letéteményesei, amúgy meg a publicisztikai karikatúra és a szomorúművészetek közé helyezték el magukat. Steinberget, Tomi Ungerert, Folont, Boterót emlegették a nagy elődök között.

A mérleg tíz év, húsz kiállítás, sikerek, de ez nem csoda, mert a műhely tagjai közt tudhatja például Sajdik Ferencet, Császár Tamást, Gyulai Líviuszt, Tettamanti Bélát és Kaján Tibort is. Most a KOKSZ Végül is... című kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, láthatók a műhely tagjainak legújabb alkotásai, egy kissé fátyolos tájékoztató anyag szerint ezek a munkák valahogy minden dolgok végére is reagálnak, jelentsen ez bármit is. Mi csak abban bízunk, a KOKSZ-nak nem lesz vége, alkotásaik sokáig szórakoztatják még az igényes humorra vágyókat, legyen az erőművész vagy köztársasági elnök.

BEZÁR: 06. 22.

HELYSZÍN: Vízivárosi Galéria (Budapest II., Kapás u. 55.)

JEGYÁR: ingyenes

Jelenszky László: Minden eladó (akvarell)
Jelenszky László: Minden eladó (akvarell)
Jelenszky László: Minden eladó (akvarell)
Jelenszky László: Minden eladó (akvarell)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.