Marge meg a Zsoltik

Az ingyenzenét, azt szeretjük nagyon. Nem csak azért, mert foglalkozásunk természetéből kifolyólag gyakran futunk bele értékelhetetlen produkciókba, amelyeket ha súlyos pénzekért szereznénk be, már első körben, hallgatás közben menten azt kezdenénk fújni, hogy ebből hány lélegeztetőgépet tudnánk venni, satöbbi.

Hanem azért is szeretjük az ingyen, mondjuk online, a szerzők által elérhetővé tett zenét,mert olyankor édes illúzió költözik a szívbe. Aki csak úgy közreadja, amit otthon, zenész barátaival összebütyköl, abban a majdani komolyabb érvényesülés, a sok pénzért adható lemezek lehetősége mellett még ott munkál az ősremény is, hogy érdemes. Ők önzetlenül adják, mi önzetlenül hallgatjuk. De kivált mégiscsak akkor szeretjük az ingyenzenét, ha az jó.

Ekképpen a TheShow trió első, Vágod a krút?! című anyagát kapartuk elő az internet mélyéről, hogy a play lenyomása után a hazai hiphopszíntér eddig sem ismeretlen alakjainak friss kombóját hallhassuk. Egyikük, Bigmek (Csörköl Zsolt) eddig két, amúgy kiváló szólólemezen van túl, s a freestyle párbajoknak otthont adó színpadok is gyakorta recsegtek súlya alatt (nem személyeskedés). A másik MC, Zéessó (Kapitány Zsolt) is viszonylag ismert pofa, s bár szólóanyagát már évek óta ígérgeti, különféle közreműködésekből azért az ő hangját, stílusát, flow-ját is lehet ismerni. A szöveges osztaghoz még Wata társult. A Londonban élő, amúgy persze magyar producer remek elektronikus alapokat pakolt a srácok alá, a szigetország underground zenei modorában, aminek eredménye a (tudomásunk szerint) első olyan magyar lemez lett, amely dubstepet, grime-ot és más elektronikus stíleket vesz alapul a raphez. A húsz tételből álló Vágod a krút? nem kínál világi nagy megfejtéseket. Szellemes, olykor pofátlanul nagyképű oltásokban, humoros koncepciókban, eredeti rímelésben és gyomorszaggató zenei futamokban viszont nagyon gazdag a motyó, amit a www.zenemajom.hu/theshow címen, a vonatkozó utasításokat követve bárki letölthet. Az elektronika, a rap kedvelőinek, valamint partiszervezőknek is forrón ajánlott anyag. Hogy vágják ők is a krút.

Mészáros Zsuzsanna, vagyis Marge debütlemezét inkább mélázáshoz , kalandozáshoz javalljuk. Ő sem most bújt elő a földből, finom hangját csodálhattuk már néhány hazai raplemezen. Korábban többnyire alkalmazott zenészként jelent meg, most viszont And című, a www.margemusic.comról húzható anyagával saját jogon kúszik be a lemezkritikai rovatokba, és ennek mindenki csak örülni tud, akinek fontos a magyar zene.Marge szinte végig angolul énekel, de az egyetlen, Minek című magyar nyelvű dal sem kakukktojás, szervesen illeszkedik az alig negyvenperces, 12 dalos pakkba. A hangulati és tónusváltások miatt is mondható, hogy az And utazós dalokat kínál, meg azért is, mert a korszellemhez pozitíve illeszkedő módon kellemes tripet kínál a műfajok között is. Az alaplüktetés rendszerint hiphopos, de kiváló soulfutamokat, füstös triphopos, elektronikus elemeket is találni szép számmal. Érzelemdús karcosság, kemény ellágyulások okozzák, hogy néha tíz alatt futja a százat a hátunkon a hideg. A dalokban élő hangszereket is segítségül hívó Marge (üdvözlet a muzsikusoknak innen is!) minden szempontból egységes lemezét Fegyverneky „Nice” Sanyi keverte finom tisztára, de azért úgy, hogy a nagyvárosi meg a fájdalomkosz is ott vibráljon benne végig. Nagyon ki van ez találva, kislány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.