Betonba öntött szenvedély

Dunaharaszti népe sokáig hitte, hogy kis Tesco épül a város szélén. Néhányan még ma sincsenek meggyőzve arról, hogy az épület egy család élettere. Ki épít magának önszántából betonházat? Ráadásul úgy, hogy az már az első pillantásra nyilvánvaló legyen? A panellakótelepek szitokszóvá lényegülése óta nem kis merészség szükségeltetik egy ilyen vállalkozáshoz.

Kattintson a képre, galéria nyílik!

Az építészet nem más, mint az anyaghasználatban megjelenő élvezet – vallja Markó Balázs, a ház tervezője. A betonban ötvöződik az ősi vályogépítés technológiája és a jövő energiatudatos épületeinek filozófiája, miközben rendkívül letisztult formavilág hozható létre az anyag biztosította, elképesztő téralakítási szabadsággal. Ha képesek vagyunk lemondani az egyetlen szögre felakasztható kép biedermeier kényelméről, a betonház nem is tűnik olyan hőstettnek.

A panelházakban ugyanis nem a betont utáljuk, hanem a hat négyzetméteres félszobát, a környezet lepusztultságát, a fojtogató meleget, az ismétlődés unalmát. Itt erről szó sincs. Az anyag különleges térszerkezetté való átlényegülése feloldja az ellenérzéseket. A beton szigorú esztétikája puritánságra szorítja használóit, a tervezőt és a megrendelőt egyaránt. S ez szorosabb együttműködést kíván kettejük között a szokásosnál.

– Nekem szerencsém volt. Az építtető Újhelyi László, régi iskolatársam, ízig-vérig dizájngondolkodó. Így nem kellett meggyőznöm a tornyok, mediterrán cserepek, díszes burkolatok és más értelmetlen riadalmak elhagyásáról. Onnan indulhattunk a közös gondolkodásban, ahová gyakorta megérkezni sem sikerül az építésznek a megrendelővel való alkudozásban. Ettől függetlenül ez a beton kétségtelenül nem azonos a lakótelepek előregyártott paneljével – ismeri el Markó Balázs.

Markó Balázs

Az épület burkát adó falak három rétegűek. A külső 12 centiméteres takaró „lemezt” hasonló vastagságú szigetelés követi, majd a belső oldali 20 centiméteres teherhordó fal. A két betonréteget műgyantakötésű, üvegszálerősítésű elemek kötik össze. A szendvics két betonelemét helyben öntik ki. A szokványostól igencsak eltérő feladatot csupán egyetlen cég – a 4-es metró munkálataiban is résztvevő Látszóbeton Kft. – vállalta.

Ez az Amerikában már régóta használt technológia jelentős hőtároló-hőcsillapító képességgel ruházza fel a falakat, amelynek mutatói közelítenek a passzívházakéhoz. A hatást tovább erősítik a nagy üvegfelületek révén létrejövő napterek, amelyek átláthatóvá teszik a házat, rendkívüli szabadság- és térézettel töltve el lakóit. A külső és belső világ szinte eggyé olvad. Az elektromos motoros rolók segítségével viszont egy mozdulattal ki is zárható. Nincs ez másként belül sem. A gyerekszobák falai üvegből készültek, így folyamatosan szemmel tartható az ifjúság, viszont a rolókkal az intimitás is megteremthető. S van még egy nagy előnye ennek. A külső burkon belül különösebb rombolás nélkül variálható a tér, új szobák választhatóak le vagy éppen nyithatóak egybe más terekkel. Így a tulajdonos az élethelyzet változásakor sem kényszerül az épület utólagos toldozgatására.

A dunaharaszti ház Markó Balázs doktori disszertációjának remeke. Benne van mindaz, amit az anyaghasználatról, a tervező feladatáról, a megrendelői felkészültségről és a honi építészetről vall. – A magyar építészet sohasem fejlődhetett szervesen, de voltak és vannak remek pillanatai. Az értékteremtés tudatos vállalkozás eredménye, amelynek érdemes olyan helyszínt keresni, ahol hatással lehet környezetére. S nem baj, ha kirí onnan, ha bosszankodnak rajta. A semlegességnél nincs rosszabb – vallja a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán oktató budapesti építész, aki különös szerencséjének tartja, hogy szüleitől a racionalitás szigorát és a művészethez szükséges érzelmi töltetet egyaránt megkapta. Mert nincs valódi alkotás üres járatokat nem tűrő, őszinte szenvedély nélkül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.