Csabára Európát

Szokatlan tálalásban kapják kézhez a műsortájékoztatót a békéscsabai teátrum nézői. Az Elnöknők szereplői, a rendező és más közreműködők nevét rögzítő papírszalag egy tekercs vécépapírt fog össze.

Az osztrák Werner Schwab „drasztikus komédiá jában” ugyanis az egészségügyi segédeszköznek meghatározott szerepe van (Dobó Kata félkegyelmű vécépucolót játszik), s a rendező, Szalma Dorotty él is a téma adta lehetőségekkel. A három hölgyszereplő – Dobó mellett Kara Tünde és Bede-Fazekas Anna – bravúros játékát, a darabválasztást és a produkciót egyaránt minősíti a publikum vastapsa.

Az Elnöknők december óta szerepel a Békés megyei Jókai Színház repertoárján, mégpedig a szomszéd országokat közelebb hozni szándékozó csabai sorozat részeként. A múlt év utolsó hónapját az osztrákok ajánlataiból válogatva töltötték meg, ami azonban nem jelenti azt, hogy egy-egy sikeresebb darabot harminc nap után le kell venni a műsorról. Sőt. Az Elnöknőkkel már Budapesten is bemutatkoztak.

A koncepció, miszerint egy határ menti színház tekintse feladatának a határon túli színi kultúra bemutatását is, már korábban megfogant Fekete Péter csabai direktor gondolataiban. S miután már első tapogatózásai sikeresnek bizonyultak, a viharsarkiak ősszel e szellemben futottak neki az új évadnak. Az igényes terv megvalósításához az illető országok diplomáciai képviseletei is bőkezűen hozzájárultak. Októ berben az ukrajnai, novemberben a szlovákiai, decemberben az ausztriai drámairodalom kincsestárából válogatták össze műsorukat. Kijevből, Kassáról vendégtársulat is érkezett, fellépésüket siker kísérte, különösen a szlovákokét, akiket Békéscsaba környékén sokan tolmács nélkül is megértettek. Ráadásul a kassaiak által bemutatott Társközvetítő című darab poénjai ragyogóan „ültek” magyar közegben is. Őket követték januárban a szerbek, februárban a szlovének, a széria a horvátok, majd a románok bemutatásával zárul. A horvát hónapra például nagyszabású zenés bemutatóval készülnek: a Trenk, a vad báró című darabbal, Pindroch Csaba főszereplésével. A román műsort pedig Caragiale egy választási komédiája fémjelzi – az áprilisi hónap csupán véletlen egybeesés... Amelyik országban működik magyar társulat, azokat természetesen meghívják, Romániából például négyet látnak majd vendégül.

Top 5

1. 3 Csehov

Schlanger András rendez és játszik a Gózon Gyula k amaraszínházban március 3-án este hétkor.

2. Lorenzaccio

Alfred de Musset darabját az amatőr és profi színészekből álló maladype – találkozások színháza társulata adja elő zsótér s ándor rendezésében a thália színházban március 4-én este fél nyolckor.

3. Kulcskeresők

Örkény darabját keszég l ászló rendezte és a kaposvári Csiky Gergely s zínház mutatja be március 5-én este hétkor.

4. Szakállszárító

Örökifjú jelesek írásaiból Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba válogatott. Az irodalmi kabaré premierje március 6-án délután hatkor a s pinozában lesz.

5. Balett

A Rudolf Nureyev nemzetközi Balettverseny döntőjét március 6-án este hétkor rendezik a művészetek Palotájában.

Az Elnöknők című darab is nagy siker volt
Az Elnöknők című darab is nagy siker volt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.