A Simpson család - pukkad a polgár

Az idén ünnepli 20. születésnapját minden idők leghosszabb ideje futó sitcom- és animációs sorozata, A Simpson család.

1989. december 17-én indult máig tartó diadalútjára minden idők legsárgább családja – vagy ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor 1987. április 19-én egy egyperces klipbetét formájában a Tracey Ullmann-showban. A három év alatt 48 klipben megismert öttagú család gyorsan kinőtte a vendégszerepet, s ’89-ben már önálló sorozatban kelt versenyre a rajongók kegyeiért. Be kell ismerni, hogy az első széria 13 epizódja még csak afféle bemelegítésnek tekintendő. Kicsit esetlen, kicsit didaktikus, s még nem olyan metsző humorú volt ekkor az elsősorban Bartra épülő sorozat, idő kellett, míg kiforrott a grafika és a széria humora, ám amikor egy üzlet beindul!

Ami a második szezontól a hetedik szezonig tartott, nos, az maga a tévétörténelem. Nem volt még sorozat, mely akkora hatással lett volna az amerikai társadalomra, mint Simpsonék. Valóságos Bart-mánia alakult ki, több millió pólót adtak el Bart Simpsonnal, hordása pedig egyet jelentett a totális lázadással; mint a hatvanas évek hippimozgalmában a békejelképpel – vagy a Szeretkezz, ne háborúzz!felirattal – ellátott pólói! A később induló merchandise első 14 hónapjában több mint kétmilliárd dollár értékben adtak el Simpson-relikviákat. A Simpson család rövid úton fogalommá, etalonná vált a televíziózás

A Simpson család történetében, melynek egy-egy epizódjára főműsoridőben negyvenmillió ember volt kíváncsi. Neologizmusok sorát teremtette meg, s Homér ideges morgása, a „Dóó” (angolul D’oh!) az Oxford Angol Enciklopédia szócikke lett (Doh).

A legeket sorolva a bevezetőben említett két rekord mellett a Time Magazin az évszázad legjobb televíziós sorozatának választotta 1999-ben, majd Bart Simpsont beválasztotta az évszázad 100 legfontosabb embere közé – indoklásuk szerint Bart, illetve az egész sorozat úgy ötvözte a szociális szatírát a szórakoztató animációval, mint azt megelőzően senki.

Kétségtelen tény, hogy a sorozat csúcsidőszakában a kilencvenes évek elején sosem látott kultusz övezte az animációt, melyben sikk volt a sztároknak megjelenniük, s a harmadik évadban névtelenül szinkronizáló Dustin Hoffmann és Michael Jackson után olyannyira felment a széria ázsiója, hogy még Tony Blair és Nicolas Sarkozy is kölcsönözte hangját saját sárga karakterének, s amerikai elnökök sora is feltűnt már Springfieldben. Aki ad magára, szerepel A Simpson családban, s nem meglepő módon a valaha volt legtöbb vendégsztár tűnik fel a sorozatban Paul McCartneytól Stephen Hawkingig, Rupert Murdocktól a U2-n keresztül Fidel Castróig és Bill Gatesig – színészek, sportolók és zenészek tucatjairól nem is beszélve.

Az első epizód:

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A sorozat ínyencek kincsesbányája, megannyi filmes referenciával.

Az alkotók saját bevallása szerint a legtöbbet idézett alkotás az Aranypolgár, valamint Stanley Kubrick filmjei, de filmek és sorozatok százaira ismerhetnek rá a figyelmes szemlélődők, nem ritkán egy-egy poén teljes újraértelmezésével, kifordításával szembesülve, köszönhetően az írók leleményének.

Mi lehet a siker titka? Soha ennyire pontosan nem fogalmazódott meg televízióban az amerikai középosztálybeli mintacsalád szatírája (beleértve az Egy rém rendes családot is). S ami a legfontosabb, az amerikai kultúra, társadalom és a televíziózás kritikája mélyen emberi aspektusból, sosem bántó módon történik (amit például nemegyszer a South Park szemére vetnek). A vitriolos, nemritkán hihetetlenül metsző megjegyzések mindegyike telitalálat, s az amerikaiak talán észre sem veszik, hogy magukon kacagnak. Homér és Marge házassága, valamint gyermekeik, Bart, Lisa és Maggie történetei a legáltalánosabb családproblémákat ugyanúgy érintik, mint ösztönszerű emberi tulajdonságokat, aktuális politikai, gazdasági, társadalmi változásokat.

Olyan dolgokról beszélnek, melyeket élőszereplős sorozat nem lett volna képes ilyen hitelesen tolmácsolni, mert sem színész, sem rendező nem maradhatott volna ennyi kérdésben független emberek tízmillióinak szemében. S a szatíra része az animáció is, mely szembe megy a valóságot minél jobban másolni igyekvő trenddel, a kilencvenes évek eleji Disneyféle animációs ars poeticával. Külön öröm számunkra, hogy ebben elévülhetetlen érdemeket szerzett Csupó Gábor, aki 1989–1992 között Klasky-Csupo nevű cégével az animációs gyártásért felelt, s nekik köszönhető a karakterek végső formájának kialakítása.

Nem túlzás állítani, az ezredforduló szatirikus sorozatai és animációs filmjei mindannyian A Simpson család köpönyegéből bújtak elő, ám egyikük sem képes olyan intellektuális kritikát megfogalmazni, mint amit és ahogy a sárga család volt képes legnagyobb pillanataiban. Mert ne tagadjuk, a The Simpsons is túljutott már a zeniten, s bár a varázs még nem múlt el teljesen, polgárpukkasztásban továbbra sincs hiány, a szóviccek, a bájosan incselkedő családtörténetek egyre gyakrabban fordulnak bizarrba, s egyre inkább megközelíthetetlenné teszik a legendás kilencvenes évek közepi hat szezont.

A Simpson család a magyar rendszerváltás hajnalán, épp 500 évvel Kolumbusz után hódította meg újra Amerikát, ám sajnálatos módon, Magyarországon kereskedelmi televíziózás, megfelelő fogékonyság és platform híján nem lett, nem lehetett akkora kultusza, s csak cirka tíz év késéssel (1998. szeptember 14-én) és egy kábelcsatornán (TV3) indult honi pályafutása. Igaz, a szinkronra nagy súlyt fektettek, s a húzónévnek megnyert Székhelyi József egészen döbbenetesen eltalálta a karaktert – olyannyira, hogy egyetlen epizódbeli hiányzását (Csuja Imre helyettesítette) a magyar rajongók azóta is az egyik legszürreálisabb élménynek tartják. Bár a magyar szinkron és fordítás tisztességes munka, s méltó a sorozathoz, ne hallgassuk el az eredeti szinkronhangok hatalmas bravúrját, mely szerves része a sikertörténetnek. Gyakorlatilag hat színész szinkronizálja az egész sorozatot, hangjukat elváltoztatva több tucat karaktert szólaltatnak meg.

A Simpson-jelenség fénye ugyan fakulóban van, de hogy még nincs vége, azt egyebek mellett sugallja, hogy a Fox gyártócsatorna csillagászati összegekért is képes szerződni az azóta sztárrá vált szinkronszínészekkel, szerződésük pedig három egész estés animációs filmre is kiterjed. Amiből csak egy készült el ez idáig két éve, s a vegyes kritikák ellenére mintegy 530 millió dollár bevétellel gazdagította a gyártó stúdiót. Jelezve, hogy a közönség még közel sem unt rá a sárga családra.

Adatlap

Cím: The Simpsons (1989-) színes, amerikai animációs sorozat

Leadott évadok száma: 21.

Leadott epizódok száma: 448. (A 21. szezon a 7. epizódnál tart, amit november 29-én vetítettek.)

Szereplők: Dan Castellaneta (Székhelyi József), Julie Kavner (Pálos Zsuzsa), Nancy Cartwright (Simonyi Balázs), Yeardley Smith (Bogdányi Titanilla), Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.