Egy textilügynök a Habsburg-házból

Próbára tettem Habsburg Mihályt. Megkértem, hogy hunyja be a szemét, majd átadtam neki a pulóveremet. Finom mozdulatokkal pörgette át az ujjai között az anyagot.

- Pamut! - közölte magabiztosan. - Mégpedig színtiszta.

Könnyű feladat volt ez a számára, hiszen korábban évtizedeken át gyakorolta, hogy pusztán tapintás alapján százalékos pontossággal megmondja egy textilanyag öszszetételét. József nádor ükunokája ugyanis életének egy szakaszában utazó textilügynökként kereste a kenyerét.

- Két bőrönddel a kezemben jártam Németországot meg Ausztriát. Függönyök és bútorkárpitok termékmintáival kopogtattam be a kiskereskedőkhöz, akiknek tágra nyílt a szemük, amikor bemutatkoztam. Sokan nem is akarták elhinni, hogy egy igazi Habsburg áll előttük.

Pedig a jóvágású úr - teljes nevén Habsburg-Lotharingiai Mihály - valóban az egykori császári család sarja: József nádor, a Habsburg-ház magyar ágának megalapítója volt az ükapja. Felmenői között különböző európai dinasztiák uralkodói, hercegei, főnemesei sorakoznak. Ha manapság összejön a tágabb család - esküvőkön, temetéseken, vadászatokon -, nagyjából háromszázan vannak.

Habsburg Mihállyal az alcsúti arborétumban találkoztunk, ahol a korabeli fényképek tanúsága szerint az 1942-ben született Habsburg-sarj kétéves koráig sok időt töltött. Az angolpark közepén valaha a József nádor által építtetett klasszicista kastély állt, ám a család külföldre menekülése után a háború utolsó napjaiban minden mozdíthatót elloptak belőle, felgyújtották, később a még megmenthető építőanyagokat a környékbeliek széthordták. Ma már csak a kápolna, az egykori konyha, a különálló babaház meg a hátsó homlokzat egy falrészlete emlékeztet a főhercegi rezidenciára.

A főnemesi életforma 1944 végén alig néhány hét alatt foszlott semmivé. A front elől Portugáliába menekült a család, de az édesapa és nagyapa - József Ferenc és József Ágost - döntése alapján semmilyen ingóságot sem vittek magukkal. Még az ékszereket sem.

- A családi ékszereket a nagyapám öt nagy ládába rakatta, majd megbízott néhány embert, hogy ássák el a ládákat a piliscsabai birtokunkon lévő Erzsébet-kútba - meséli az unoka. - A szüleim biztosak voltak benne, hogy a háború után visszatérhetnek Magyarországra. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy erre semmi esély sincs, azok, akik korábban elrejtették, titokban kiásták a ládákat a kútból, aztán szinte fillérekért adtak túl a nagy értékű ékszereken. A hetvenes években egyszer előkerült az egyik gyémánt, ami egy svájci aukción négymillió dollárért kelt el. Az árverés előtt megnéztük a gyémántot, az összes családtagom felismerte, de nem tudtuk igazolni, hogy egykor a miénk volt.

Valójában mégsem tűnt el az összes ékszer. Amikor Habsburg Mihály nagyapja bejelentette a családnak, hogy elássák a családi ékszereket, Auguszta nagymama megdézsmálta a készletet, és a ruhájába varrva titokban külföldre csempészett egy adagot.

- És milyen jól tette! Évekig abból éltünk Portugáliában, hogy a nagymama sorra eladogatta a gyémántokat - mondja az unoka.

József nádor leszármazottainak 1945-ben a nulláról kellett kezdeniük az életüket. Államosították a vagyonukat, köztük az alcsúti kastélyt (ennek a maradványai, illetve a kápolnája előtt készültek képeink). Habsburg Mihálynak is polgári foglalkozást k
József nádor leszármazottainak 1945-ben a nulláról kellett kezdeniük az életüket. Államosították a vagyonukat, köztük az alcsúti kastélyt (ennek a maradványai, illetve a kápolnája előtt készültek képeink). Habsburg Mihálynak is polgári foglalkozást k

József nádor leszármazottainak 1945-ben a nulláról kellett kezdeniük az életüket: 15 ezer hektár termőföldet, erdőket, szőlőültetvényeket, az alcsúti kastélyt, több pesti palotát hagytak Magyarországon, ezek rövid időn belül állami tulajdonba kerültek.

- Közös sors jutott a kelet-európai arisztokráciának: elvesztettük a nemesi címünket és a birtokainkat, igaz, továbbra is számíthattunk a Nyugat-Európában élő rokonaink segítségére - mondja Habsburg Mihály. - A keletről érkezőknek hosszú távon egyetlen lehetőségük maradt: biztos megélhetést nyújtó polgári foglalkozást kellett találniuk. Én még gyerekként kerültem külföldre, soha nem volt bennem nosztalgia a nemesi életforma után. Az édesanyám gyakran mondogatta nekem, hogy mindig csak előrenézzek.

A háború után az egykori főúri családok legfiatalabb generációja igyekezett megtalálni az emigráció előnyeit. Habsburg Mihály például - aki Portugáliában, Angliában és Svájcban végezte a tanulmányait - már 16 évesen hét nyelvet beszélt, sokáig tolmács is akart lenni. Végül egy textilipari főiskolán szerzett diplomát.

- Mielőbb dolgozni akartam, hogy anyagilag támogathassam a szüleimet - mondja Habsburg Mihály. - Sok mindenbe belekezdtem, végül a textiliparban kaptam egy jó állást. Végigjártam a szamárlétrát, egészen a cégvezető posztig. Aztán 46 évesen kiléptem, és utazó ügynök lettem. Merész lépés volt, de nem bántam meg. Mások talán szégyellnék, de én textilügynökként voltam a legboldogabb.

József nádor ükunokáját soha nem vonzotta a politika, viszont a hetvenes évek óta számos közéleti, elsősorban jótékonysági feladatot vállalt magára: civil szervezetek vezetőségében dolgozik, egyházi iskolák anyagi hátterének megteremtésén munkálkodik, valamint 15 éve irányítja a Mindszenty Alapítványt. Aktívan kiveszi a részét az egykori hercegprímás boldoggá avatási eljárásának "menedzseléséből".

Habsburg Mihály 43 év óta él házasságban egy német hercegnővel, három gyermekük közül az idősebb fiú forgatókönyvíró Ausztriában, a másik szerzetesnek állt, míg a lányuk négy gyermeket nevel egy osztrák orvos oldalán. Nyugdíjba vonulása után Habsburg Mihály Magyarországra költözött. Ő úgy mondja: haza. Édesapja épp ezt jósolta neki, amikor hatvan évvel ezelőtt arról győzködte, hogy hiába élnek külföldön, meg kell tanulnia magyarul, mert egyszer biztosan visszatérhetnek majd az igazi hazájukba.

- Neki nem adatott meg, nekem viszont nyugdíjas koromra igen - mondja Habsburg Mihály. - Huszonhétszer költöztem az életem során, de most már évek óta egy háromszobás gellérthegyi lakásban élek a feleségemmel. Ő mesélte, hogy mivel a lánykorát egy németországi kastélyban töltötte, attól tartott, hogy feleségként évtizedekig be lesz majd zárva a leendő férje kastélyába. Na, ettől mellettem nem kellett tartania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.