Barackot a fejre, a falra, a polcra

Barack Obama elnökválasztási győzelmével nem csupán az Egyesült Államok - és így a világ - első számú vezetője lett, de popkulturális überikon is: alighogy kezet fogott a leköszönő hús-vér George W. Bushsal, európai szempontból meghökkentőnek tűnő kézmozdulatot tett, majd ugyanezt megtette - mondhatni: pacsizott - a Pókember című képregény lapjain, annak kétdimenziós címszereplőjével is. (A képregénysorozat rajzolt Obamát szerepeltető számát eddig ötször nyomták újra, az első kiadás mostanra már kb. 115 dollárt ér.)

Mindebben nincsen semmi csodálnivaló: a tengerentúlon a mai vezetőket nem szakértő cikkek, pláne nem politológusi mélyelemzések fogadtatják el az emberekkel, hanem sokkal inkább az, ha a popkultúra főszereplői lesznek.

Csak ha maga Pókember hajol le az emberhez, hogy kezet fogjon vele, vagy ha a kötelező reggeli rítus nélkülözhetetlen része, a corn flakes-es doboz felülete kínálja fel magát neki, akkor tudhatja igazán: nagy baj már nem lehet.

És e logika szerint nincs is. Az Obama-láz a kulcstartók, akciófigurák és szobrocskák, tányérok, bögrék, pólók és természetesen a szupernépszerű képregények popvilágára is vastagon átterjedt. Barack the Barbarian (Barack a Barbár) címmel a Conan popmítoszra építő szatirikus képregénysorozat indult nemrég, a kultikus humormagazin, a MAD is a címlapon foglalkozott az elnökkel, de külön képregény is feldolgozta már Obama kalandjait - hogy csak néhány példát említsünk.

Ezek mellett jóformán minden médium: a játékok, alsónadrágok, kitűzők, ágyneműk, zoknik marketingbirodalma is feldolgozta már az Obama-jelenséget. Ez olyannyira így van, hogy aki akarja, teljes életét obamásíthatja: az obamás corn flakeset reggelente obamás bögrébe öntött tejjel fogyaszthatja, közben felváltva bámulhatja az obamás posztert a falon és az obamás játékokkal játszó gyermekét, végül a munkába Obamás cipőben és pólóban indulhat el.

Obama a Pókemberrel pacsizik
Obama a Pókemberrel pacsizik

- A jellegzetes amerikai popkultúra sikerrel közvetít olyan alapértékeket, amelyeket megannyi jószándékú filozófus, etikatanár vagy hitoktató sem tudott soha továbbadni, és talán soha nem is lesz erre képes - mondja a jelenségről Láng István, a MAD magazin válogatott anyagait tizenöt éve rendszeresen közlő Kretén humormagazin főszerkesztője.

- Az amerikai populáris kultúrának sikerült kifejlesztenie egy olyan, nyelvi-/jel-/kommunikációs közvetítőrendszert, amely a legkomplexebb értékrendeket is képes mindenki számára érthető módon kifejezni. Amit pedig nem képes, az gyanús, és valószínűsíthetően nem is érték - teszi hozzá.

Ezzel összhangban, az obamai popjelenlét egyik csúcspontját egy úgynevezett akciófigura jelenti. Az elnökről mintázott élethű, jóformán akármilyen pózba beállítható "baba" tartozékai közé három - beszédes - fegyver jár.

A hatalmas géppuskával az elnök vélhetően a közel-keleti terrorizmust számolhatja fel egyetlen bátor, rövid és határozott sorozattal, a két katonával az ázsiai térség egyre növekvő démonaival szemben harcolhat sikerrel (természetesen a Kill Bill által gerjesztett hullámokat is meglovagolva közben), míg a harmadik eszköz, a Csillagok Háborújából ismert fénykard (!) nyilvánvalóan arra való, hogy a vegytiszta gonoszság valaha volt legnagyobb szaktekintélyét, a jóság végső győzelme elé gördített utolsó komoly akadályt: magát Darth Vadert fegyelmezze meg vele.

SOK EZER KICSI OBAMA - A legkülönbözőbb "népművészeti" Obama-ábrázolások megnézéséhez kattintson a jobb oldali kép mögött megbújó galériára!

Obama a Pókemberrel pacsizik
Obama a Pókemberrel pacsizik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.