Tőkés nem kért előnyt fia számára, csak apaként cselekedett

A kép árnyalását, kiegészítését tartja fontosnak lapunk október 25.-i számában megjelent Üzenet az ötödosztályba című írásunkkal kapcsolatban Tőkés László sajtófőnöke, Demeter Szilárd.

Cikkünk az európai parlamenti alelnöknek fia, Tőkés Máté két ügyében való eljárását írta le - a sajtófőnök szerint kifogásolható módon, homályos forrásokra hivatkozva, román revolverlapok megállapításait kritikátlanul átvéve.

Tőkés alelnöki megválasztása után az Európai Parlamentben
Strasbourg, 2010. június 15. TŐKÉS László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke integet az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2010. június 15-én, miután a konzervatív Európai Néppárt, az EPP képviselúőcsoportjának jelöltjeként megválasztották az Európai Unió törvényhozásának alelnökévé. Tőkés Lászlót Schmitt Pál helyére választották meg, aki májustól a magyar Országgyűlés elnöki tisztségét tölti be. (MTI/Tőkés László Sajtóirodája)
Az EP-fejléces levélpapír egy focimeccs újrajátszásáért
Az EP-fejléces levélpapír egy focimeccs újrajátszásáért

A futballbotrány kapcsán Demeter Szilárd elmondta, hogy a Tőkés Máté által elnökölt Partium FC-t véleményük szerint sorozatosan érik hátrányos megkülönböztetések az ötödosztályú román futballbajnokságban. Ilyen értelemben a lapunk által említett eset, a Rév-Partium mérkőzés csupán az utolsó csepp volt a pohárban. Itt a sajtófőnök leírása szerint az történt, hogy a Partium gólját a játékvezető előbb megadta, majd a partjelző közbenjárására érvénytelenítte, sőt a partjelző szinte nyomban ki is állíttatta a Partium egyik reklamáló játékosát.

Tőkés Máté klubelnöki minőségében a megyei labdarúgó szövetségnél keresett jogorvoslatot, de levelére nem kapott írásos választ - azt csak jóval később, a Népszabadságban is hivatkozott román sportújság cikkének megjelenése napján kézbesítették.

Az igazságtalanság miatti felháborodástól vezetve az EP-képviselő maga is levélben fordult a szövetséghez, azt kérve - és nem követelve - hogy „fogadják el a Partium Sportklub elnökének panaszát az említett mérkőzés újrajátszásával kapcsolatban" és erre is csak a sajtómegjelenés napján válaszoltak.

Tőkés László elismeri, hogy nem volt szerencsés EP-fejléces papírt használnia leveléhez, a kézírásos forma azonban önmagában bizonyítja: magánlevélnek szánta a küldeményét - hangoztatta a sajtófőnök, hozzátéve: a formai mellélépést később ezerszeresen felnagyította a román sajtó és politikumot is valójában ez vitt a történetbe: a sportlap hivatkozott cikke például Székelyföld autonómiájával „körítette" a témát.

Tőkés Máté bárja

Ami Máté fia kávézó-építésének az ügyét illeti, Tőkés László ebben az esetben is magánemberként, apaként járt el. Miután ugyanis a kávézó-építés kapcsán egy román szomszéd sorozatos feljelentésekkel élt és a bírság kiszabása nyomán a román sajtó azonnal felfújta az ügyet, Tőkés László - nem Brüsszelből, hanem Nagyváradról - azért hívta fel apaként a városházai illetékest (és nem a polgármestert), hogy érdeklődjön, tájékozódjon az ügyben.

Tőkés Máté egyébként kifizette a bírságot, noha ő azt tanácsolta neki, hogy inkább forduljon ügyvédhez, mert igazságtalannak érzékelte az eljárást.

- Nem magyarázkodni szeretnénk - mondta lapunknak Demeter Szilárd. - Annál is inkább, mert Tőkés László soha nem kért semmilyen előnyt fia számára. Az igazságtalánságok miatt emeli fel szavát - és ezt teszi mások esetében is. Apaként pedig ez kötelessége - hangoztatta a sajtófőnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.