Ötvenmilliárd a kár Sandy után

A New Jersey-i Sewaren nevű kisváros olajfinomítója sérült meg a viharban. A halálos áldozatok száma már 80 felett van, a friss becslések szerint Sandy ötvenmilliárdos kárt hagyott maga után. Barack Obama az elnökválasztási kampány csütörtöki újrakezdése előtt elment a katasztrófa-övezetbe. Az elnököt még egyik legmarkánsabb kritikusa, Chris Christie New Jersey-i republikánus kormányzó is megdicsérte a Sandy tombolása alatt tanúsított magatartásáért.

Egymillió liter dízelolaj ömlött a tengerbe, miután a az Egyesült Államok keleti partvidékét hétfőn elérő Sandy hurrikán tombolásában megsérült a New Jersey-i Sewaren nevű kisváros olajfinomítója – adta hírül a CNN. Az amerikai hírtelevízió szerint a Motiva nevű létesítmény a  a Shell Oil és a Saudi Refining közös érdekeltsége, amelyet a Sandy érkezésére lezártak. A szivárgást sikerült elfojtani, a szennyezés tisztításán kétszáz ember dolgozik.

Eközben péntek hajnalra 98-ra nőtt a hurrikánból poszt-trópusi ciklonná enyhült Sandy ismert halálos áldozatainak a száma az Egyesült Államokban. Egy apa kisfiával együtt fulladt meg, amikor házukat ellepte az árvíz, egy kislány a házat elnyelő hullámok között lelte halálát. Sok az eltűnt is: a hatóságok többek között két kisfiút keresnek, akiket a CNN beszámolója szerint anyjuk karjaiból ragadott ki az ár.

Sandy korábban 69 ember életét követelte a Karib-térségben: Haitin élelmiszerválság fenyeget, miután a hurrikán a termőföldek 70 százalékát letarolta.

Kétszerakkora a kár, mint amennyit becsültek

Két nappal azután, hogy a Sandy lecsapott az Egyesült Államok keleti partvidékére, Barack Obama látogatást tett a természeti katasztrófa által leginkább sújtott New Jerseyben. Az amerikai elnök Chris Christie republikánus kormányzó és a szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) vezetője, Craig Fugate társaságában járta végig Atlantic Cityt, amelyet New Jersey egész területével együtt korábban ő maga nyilvánított katasztrófa-övezetté.

Katasztrófaturizmus - francia turisták pózolnak a Times Square-en, a rémhírgyártás is beindult az interneten
French tourists pose for a photo in the mostly deserted Times Square ahead of Hurricane Sandy in New York October 29, 2012. Hurricane Sandy is shaping up to be one of the biggest storms ever to hit the United States but even with the severe damage that is expected, the blow to the economy is seen as short-term. REUTERS/Carlo Allegri (UNITED STATES - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT DISASTER TRAVEL TPX IMAGES OF THE DAY)

Az Eqecat katasztrófa-előrejelző és -felmérő intézet friss becslése szerint Sandy ötvenmilliárd dolláros kárt hagy maga után – kétszer akkorát, amekkorát a korábbi becslések jósoltak. Sandy ezzel második lesz az örökranglistán a 2005-ös Katrina mögött, amelyben több mint 1800 ember halt meg, és amely után 108 milliárd dollárba kerültek a helyreállítási munkálatok.

A pusztítás hatalmas. Sandy miatt a keleti partvidéken még mindig 4,6 millióan tengődnek áram nélkül, New Yorkban hétezer fát csavart ki gyökerestől a szél, New Jerseyben pedig Sandy csúcspontján 29 kórházban állt le az áramszolgáltatás. Bár a hurrikánt nem sokkal hétfő esti érkezése után poszt-trópusi ciklon kategóriába sorolta vissza az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ, a New Hampshire-i Washington-hegyen mértek óránként 223 kilométeres sebességű széllökéseket is. (A Washington-hegyen mérték a valaha leggyorsabb földi lökést is: 1934. április 2-án óránkénti 372 kilométeres sebességgel fújt a szél.)

A hurrikán okozta kár ellenére a nagyvárosok kezdenek magukhoz térni: a kétnapos kényszerszünet után szerdán több üzlet is kinyitott már, a New York-i tőzsdén áramgenerátorok segítségével, de újraindult a kereskedés, és több vonalon mentek a buszok is. Csütörtökön elindultak az első metrók. Két nemzetközi repülőtér, a JFK és a Newark Liberty szerda reggel óta újra fogad járatokat, a belföldi LaGuardia azonban még zárva van. Sandy miatt összesen húszezer repülőjáratot töröltek. A Nemzeti Gárda New Yorkban milliónyi adag élelmet és vizet oszt ki a károsultaknak.

Akármilyen cinikusan hangzik is, de ahogy a nemzetközi sajtó is felhívja a figyelmet, Obamának alighanem jól jött a hurrikán. Az elnök kampányát felfüggesztve, Washingtonban vészelte át a természeti katasztrófát, és ahogy tisztsége megköveteli, végig tájékozódott, irányított és szólt az amerikaiakhoz. Emiatt még az a Christie is a nyilvánosság előtt dicsérte meg, aki egyébként az egyik legmarkánsabb kritikusának számít a republikánusok között. Szakértők szerint a republikánusoknak vigyázniuk is kell, ha kampánytémává akarják tenni Sandyt, mert ha úgy tűnik, hogy az elnököt támadják vele, az keményen visszaüthet Mitt Romneyra, közvetlenül a november 6-án tartandó elnökválasztás előtt. Ahogy Obama, a republikánus kihívója sem kampányolt Sandy miatt; a demokrata elnök csütörtökön Nevadában indítja újra a korteshadjáratát.

Christie-vel ellentétben New York független polgármestere, Michael Bloomberg elutasította a metropolis meglátogatására vonatkozó elnöki kérést. Elmondása szerint Bloomberg szerint ezt nem udvariatlanságból tette, hanem azért, mert a viharkárok eltakarítása nagyon lefoglalja. Bloomberg később közölte, hogy Obamára fog szavazni az elnökválasztáson.

Sandy Nyugat-Virginiától és Marylandtől 60-100 centis hóval búcsúzott, ezreket hagyva áram nélkül a két államban, de csütörtökre nagyrészt lecsillapodott, és Kanada felé hagyja el az Egyesült Államok területét.

Chris Christie és Barack Obama elnök a Sandy hurrikán után
U.S. President Barack Obama (3rd L) hugs North Point Marina owner Donna Vanzant as he tours damage done by Hurricane Sandy in Brigantine, New Jersey, October 31, 2012. At left is New Jersey Governor Chris Christie. Putting aside partisan differences, Obama and Christie toured storm-stricken parts of New Jersey together on Wednesday, taking in scenes of flooded roads and burning homes in the aftermath of superstorm Sandy. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS DISASTER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.