Nobel-békedíjra jelölték Mujicát a marihuána legalizálása miatt

A marihuána legalizálásáért folytatott úttörő politikája elismeréseként ismét Nobel-békedíjra jelölték José Mujica uruguayi elnököt - jelentette csütörtökön az rt.com orosz hírportál.

A szerény életmódja miatt a "világ legszegényebb elnökeként" is emlegetett politikust pártjának, a baloldali Széles Frontnak (Frente Amplio) tagjai, valamint egy német nem kormányzati szervezet terjesztette fel a tekintélyes elismerésre. Mujicát a legalizálásban mindenekelőtt a "drogbéke" megteremtése vezérelte.

Az uruguayi törvényhozás tavaly decemberben szavazta meg azt a Mujica által kezdeményezett jogszabályt, amely a fogyasztás évtizedekkel ezelőtti engedélyezése után immár állami ellenőrzés alatt nem tiltja a marihuána korlátozott mértékű termesztését és eladását. Ezzel a dél-amerikai ország első lett a világon, ahol a teljes előállítási és értékesítési lánc törvényessé válik. A drogkereskedelemből élők elleni fellépést célzó, áprilisban életbe lépő törvényt ugyanakkor élesen bírálta és bírálja a nemzetközi közösség.

A 2010 óta hivatalban lévő uruguayi államfőt már tavaly is javasolták Nobel-békedíjra, akkor bekerült a 10 legesélyesebb közé, olyan támogatókat is maga mögött tudva, mint a Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov volt orosz elnök. A 2013-as kitüntetést végül a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) ítélték oda.

Mujica az 1960-as, 1970-es években a kubai forradalom ihlette Tupamaro gerillák nevű fegyveres politikai csoport tagja volt. Az 1973-as katonai puccsot követően 14 évet töltött börtönben, majd a demokrácia 1985-ös helyreállítása utáni amnesztiatörvénynek köszönhetően kiszabadult. Amikor elnök lett, megfogadta, hogy fizetésének 90 százalékát a szegényeket és kisvállalatokat segítő jótékonysági intézményeknek adja. Mujica hivatalba lépésekor az elnöki rezidenciát sem foglalta el, ehelyett egy tanyán él.

Legális marihuána termesztő Montevideóban
Marijuana activist and indoor grower Juan Vaz checks the temperature in his indoor cultivation in Montevideo December 6, 2013. Uruguay's senate will vote on December 10 to create a government body to control the cultivation and sale of marijuana and allow residents to grow it at home or as part of smoking clubs. The use of marijuana is already legal in the South American nation, but sale and cultivation is not. The Senate is expected to vote on the measure, which is backed by leftist President Jose Mujica. Picture taken December 6, 2013. REUTERS/Andres Stapff (URUGUAY - Tags: POLITICS DRUGS SOCIETY)
José Mujica
José Mujica
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.