Obama-kultusz Kenyában

Kibaki és Odinga aligha bánja, hogy az utca népe Obamával foglalkozik, s a napilapok az amerikai elnökválasztás minden rezdüléséről tudósítanak.

Miniszter halt meg egy helikopterbalesetben

A kenyai George Saitotit szállító légi jármű Nairobitól nyugatra zuhant le.

Obama és Romney után nevezte el ikerfiait egy kenyai kismama

Az újraválasztott amerikai elnök, Barack Obama és alulmaradt ellenfele, Mitt Romney után nevezte el az elnökválasztás napján világra hozott ikerfiait egy kenyai asszony.

Ahol nem a tőke, hanem az állampolgárok forradalma diktál

Elsöprő választási győzelmet aratott vasárnap Rafael Correa az Andok-menti Ecuadorban.

Obama indul a kenyai választásokon

Malik Obama, az amerikai elnök féltestvére, Malik Obama egy kormányzói posztért száll versenybe az afrikai országban.

 

Előre félnek a választási eredményektől

Kenyában lélegzet-visszafojtva számolják a szavazatokat a hétfői elnök-, parlamenti és önkormányzati választások után. Az emberek az öt évvel ezelőttihez hasonló erőszaktól tartanak. Tizenöt halott már van.

A Hágában emberiség elleni bűnökkel vádolt jelölt, Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes vezet a kenyai elnökválasztáson a riválisként induló főnöke, Raila Odinga kormányfő előtt – derül ki a kelet-afrikai országban a hétfői megméretés után nyilvánosságra hozott részleges eredményekből. Kenyában hatalmas részvétel és érezhető félelem mellett tartották meg a választásokat: miután Odinga 2007 decemberében veszített a második mandátumáért küzdő Mwai Kibaki ellen, az akkor mögötte álló párt, a Narancs Demokratikus Mozgalom (ODM) hívei erőszakba torkolló tüntetéseket tartottak. A vérengzésekben több mint ezer ember halt meg, és százezrek kényszerültek az otthonuk elhagyására. Kenyattát a Nemzetközi Büntető Törvényszék (ICC) a zavargások szításával és megszervezésével vádolja.

Esti szavazás az észak-kenyai Isiolóban. Erőszakot senki nem akar
People cast their votes near the end of the day during the Kenyan general elections at the Wabera primary school in Isiolo, northern Kenya on March 4, 2013. At least 15 people were killed in attacks by machete-wielding gangs on Monday as millions of Kenyans voted in the first presidential election since a disputed 2007 poll unleashed weeks of tribal bloodshed. REUTERS/Siegfried Modola (KENYA - Tags: POLITICS ELECTIONS TPX IMAGES OF THE DAY)

Mivel az előzetes végeredményeket csak holnap hozzák nyilvánosságra, Kenya lélegzet-visszafojtva várhatja, ki fog győzni. A helyzet még fordulhat, mert az Odinga fellegvárának számító körzetekből még semmi nem futott be. A médiában egymást érik a felhívások arról, hogy akármi is lesz, mindenki próbáljon meg belenyugodni az eredménybe. A megméretés napján tizenöten haltak meg, amikor Mombasában egy szeparatista szervezet, a Mombasa Köztársasági Tanács milicistái machetékkel kétszer is rájuk támadtak. A kenyaiak ettől függetlenül igyekeznek helyreállítani a képet, hogy egész Afrika egyik legstabilabb demokráciájáról van szó: nagyon sokan szavaztak, a választásokat pedig Kenyatta alelnökjelöltje, William Ruto is szabadnak és tisztességesnek nyilvánította. Az elnökválasztással párhuzamosan hétfőn Kenyában parlamenti és önkormányzati választásokat is rendeztek.

Egyébként ahogy Kenyattára, Rutóra is emberiség elleni bűnök vádja vár az ICC előtt. Az elnökválasztás nagy kérdőjele, hogy mi lesz, ha Kenyatta nyer Odinga ellen. És bár Odinga is azt ígéri, hogy belenyugodna a „mégoly valószínűtlen” vereségébe, ezt kétségek nélkül elhinni sok megfigyelőnek nehéz, hiszen a 2007-es bukta után a hatalommegosztási tárgyalások után miniszterelnökké avanzsált politikusnak ez lehet az utolsó esélye arra, hogy megcélozza az államfői tisztséget. Odinga mostani pártszövetsége, a Reformokért és a Demokráciáért Koalíció már számolt is be állítólagos választási csalásokról, vagyis hogy volt szavazóhelyiség, amely órákkal a hivatalos urnazárás után is nyitva tartott, máshol pedig többen többször leadhatták a voksukat.

Uhuru Kenyatta szavaz
Kenya's Deputy Prime Minister and presidential candidate Uhuru Kenyatta (C) casts his ballot inside a polling station in Kenya's town of Gatundu, March 4, 2013. Polling stations opened up to Kenyans on Monday for a tense presidential election that will test whether the east African nation can repair its damaged reputation after the tribal blood-letting that followed a 2007 poll. REUTERS/Marko Djurica (KENYA - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Azok a szomszéd országok, amelyeknek a gazdasága a 2008 eleji kenyai zavargásokat megsínylette, mindenesetre semmit nem akarnak a véletlenre bízni: állítólag hónapok óta halmozzák fel az üzemanyagot, ha a kenyai utánpótlásvonalak netán újra elzárulnának.

Top cikkek
A NOL kiadója a Népszabadság zrt. © Minden jog fenntartva.