Már az Aszad utáni átmenetre készülnek

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Törökországban tárgyal Szíriáról. Valószínűleg szó lesz az ellenzék támogatásáról, és a menekültek segélyezéséről is. A regisztrált szír menekültek száma 150 ezer.

Hillary Clinton amerikai külügyminisztertörök politikai vezetőkkel és szír ellenzékiekkel is találkozik látogatása során. A megbeszélések fő témája az lesz, hogyan készüljenek fel a Bassár el-Aszad szír elnök bukása utáni politikai átmenetre.

Clinton és Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szombaton bejelentették, a legrosszabb forgatókönyvre, azaz a kémiai fegyverek bevetésére is felkészülnek. A két ország egy munkacsoportot is felállít majd, hogy részletekbe menően ki tudjanak dolgozni egy tervet a válság kezelésére. Clinton és Davutoglu megegyeztek abban is, hogy megvizsgálják egy repülésmentes övezet kialakításának lehetőségét. Ez annak idején Líbiában nagy segítséget jelentett a Moammer Kadhafi ellen lázadóknak.

Az Egyesült Államok arra számít, hogy az Aszad-rezsim utáni politikai rendszer plurális és demokratikus lesz. Egyre jobban aggódnak azonban amiatt, hogy a felkelők között állítólag már megjelentek az al-Kaidához kötődő harcosok is. Amerikai titkosszolgálatok szerint közel kétszáz olyan fegyveres harcol Szíriában, akik kapcsolatban állnak a terrorszervezettel, és a számuk egyre nő. Az USA részben emiatt vonakodik attól, hogy fegyverekkel is ellássa a lázadókat.

Törökországnak nagy gondot jelentenek a szír menekültek. Körülbelül 50 ezren tartózkodnak most az országban, de napról napra többen érkeznek. Valószínűleg Clinton fel fogja ajánlani, hogy a menekülteknek segélyszállítmányokat juttassanak.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter (balra) Ahmet Davutoglu török külügyminiszter Isztambulban
U.S. Secretary of State Hillary Clinton (L) and Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu talk after their news conference in Istanbul August 11, 2012. REUTERS/Osman Orsal

Eddig összesen 150 ezren menekültek a Szíriával szomszédos országokba. Ez azonban csak a regisztráltak száma, így az átszökött szírek száma 200 ezer fölé tehető. Ez ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint az év végéig közel 193 millió dollárra lenne szükség az ellátásukra.

Törökország kilenc tábort állított fel, az itt lakók több mint hetven százaléka nő és gyerek. Jordánia is további táborok felállítását tervezi, legutóbb ugyanis csak egy éjszaka alatt négyezer szír érkezett az országba.

Pénteken Szíria-szerte folytatódtak az összecsapások. Aleppó stratégiailag legfontosabb negyedéből, Szalah al-Dinből a kormányerőknek tegnap sikerült kiszorítaniuk a lázadókat. A felkelők azonban azt állítják, nem futamodnak meg, és ellentámadásra készülnek.

Péntek este jordániai és szíriai katonák csaptak össze a két ország határánál. Az egyik szír ellenzéki, aki szemtanúja volt az eseményeknek, azt állítja, páncélos járművek is részt vettek a harcban. A szír erők állítólag azután lőttek át a határon, hogy néhány menekült megpróbált átjutni Jordániába. Az ország egy potenciális menedékhely Aszad elnök ellenfelei számára: nemrég ide szökött át a miniszterelnök, Rijad Hidzsab is.

Menekült szír kisfiú a török határ közelében
A young Syrian refugee looks out from a bus as he arrives at a stopover facility for breaking fast near the Turkish border town of Reyhanli, in Hatay province, August 10, 2012. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: CIVIL UNREST POLITICS CONFLICT SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.