Így lát minket a világ: sarkolandi gulyás

Térképekre viszi a sztereotípiákat Yanko Tsvetkov, akinek humorát nem mindenki érti, de mindenki terjeszti.

A németeknek „gulyás”, a franciáknak a jelenlegi köztársasági elnök apai gyökereire utaló „Sarkoland” vagyunk. Az oroszoknak és a görögöknek pedig csak „hunok”. Yanko Tsvetkov azonban nem csak a magyarokat pécézte ki magának. A bolgár grafikus nem ismer kegyelmet, ha az egyes nemzetekben a többi nemzetről élő előítéletekről van szó.

Lassan harmadik éve, a maga szókimondó stílusában rajzolja a Térképre vitt sztereotípiák című projektjét. Tsvetkov képes bármelyik nemzet bőrébe bújni, és a többiekről sommásan nyilatkozni. Amerikai, német, orosz, brit, francia, görög, bolgár és még ki tudja, hány szemszögből gúnyolja ki az előítéleteket. Tabukat nem ismer, amit jól jelez, hogy megalkotta a péniszméretek szerinti Európát is. S ha már a szexualitásnál tartunk, a női nemi szervek szerinti kategorizálás is megihlette.

Egészen pontosan az, hogy a magát nagy szoknyavadásznak gondoló volt olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi képzeletében milyenek lehetnek a vaginajellemzők alapján osztályozott európai országok.

– Nem vagyok politikailag korrekt – bocsátja előre honlapján az Alphadesigner művésznéven futó bolgár grafikus, akinek az agyából még 2009 telén, az európai földgázellátást súlyosan érintő orosz–ukrán gázvita idején pattant ki az ötlet, hogy megrajzolja a klisékre épülő első kontinenstérképét.

„Ahol élek” – ezt a címet adta a műnek, amelyen Oroszország „Paranoiás olajbirodalom”, az Európai Unió nagy része a „Támogatott mezőgazdálkodás uniója” néven futott. Az internetre feltöltött térkép gyorsan terjedni kezdett.

Nem vagyok politikailag korrekt– mondja a bolgár grafikus
Nem vagyok politikailag korrekt– mondja a bolgár grafikus

– Hirtelen nagyon sokan kezdtek hozzászólni, olyan emberek, akiket egyáltalán nem ismertem – mesélte a művész a londoni The Guardiannek nyilatkozva. Tsvetkov látva a sikert úgy gondolta, hogy az előítéleteket pellengérre állító projektet érdemes továbbfejlesztenie. Így született meg „A világ, ahogy az amerikaiak látják”. Ezen még létezik az egyszerűen „komcsiknak” nevezett Szovjetunió, Kelet-Közép-Európa hatalmas ütközőzóna, Románia „Dracula”, Németország „Mocskos pornó”, Spanyolország „Mexikó”, Olaszország pedig „Keresztapák” név alatt szerepel.

A harminchat éves bolgár nem szűk látókörű soviniszta. Magát világpolgárnak tartja, és kozmopolitához méltóan élt Európa különféle nagyvárosaiban.

A hamburgi Stern magazinnak nyilatkozva arról beszélt, hogy szép számmal kap őt szidalmazó és mindennek elmondó hozzászólást is. – Sokan nem értik, hogy ez vicc. Méghozzá olyan, amely azt figurázza ki, milyen a többieket a bennünk meggyökeresedett előítéletek alapján megítélni – fejtegette a Sternnek.

Tsvetkov nem érzi úgy, hogy a szatirikus megközelítéssel még jobban ráerősítene a kipécézett klisékre. Amikor Szaúd-Arábiát „Allah bácsi” névvel illette, ezt nem azért tette, hogy megbántsa a muzulmánokat. Éppen ellenkezőleg, azokból akar gúnyt űzni, akik úgy gondolják: népeket, országokat és térségeket egyetlen odavetett jelzővel el lehet intézni.

Nem csak a népi sztereotípiákat, de a nemzeteknek tulajdonított nemi szerveket is kategorizálja Yanko Tsvetkov. Húsvéti locsolkodás Hollókőn
Kurucz Árpád 2010.03.26. Digitális Hollókő Húsvéti locsolkodás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.