Röntgen a lacikonyhán

Ezrek kerekednek fel nyaranta az Egyesült Államok szegényei közül, hogy - önkéntesek jóvoltából - egy hétvégén át ingyen kezeltessék magukat Virginia állam délnyugati csücskében. Négyezer fogat húznak ilyenkor például a megyei tisztáson felállított nyomorklinikán, ami a civil kurázsinak szép példája, az - éppen reform előtt álló - az amerikai egészségbiztosítási rendszernek viszont ijesztő látlelete.

- Húzzuk akkor a 15-öst, a 18-ast és a 19-est! - mondja Dr. Wallace Huff az asszisztensnek, majd, miután a páciens még két fogára rámutat, amelyek fájnak rágás közben, hozzáteszi: "Szeretné a 11-est, 12-est is? Rendben, de ezek már szabadon választottak, magára bízom!" Nyári délután van, tűz a nap, orvos és beteg a szabad ég alatt értékeli ki a röntgenfelvételt. Randy Alexander (38 éves) sokadmagával a hajnali órákban kezdte a sorban ülést. A várakozóknak felállított sátron narancssárga felirat: "Foghúzások".

- Mindig csak húznak? - kérdezem Huff doktort. - Egyáltalán nem: tömünk, fogat pótlunk, csiszolunk, fogkövet szedünk le. Koronát vagy hidat persze nem készítünk: a hangsúly itt a "tűzoltáson" van. Nagyon rossz állapotban van a megjelentek fogazata. Három napon át, péntektől vasárnapig nyitva vagyunk, így a hétvégén még vissza tudok rendelni valakit, ha szükséges - feleli a fogorvos, akinek máskülönben szintén Virginiában, Blackburgs városban van magánrendelése. A mostani a második év, hogy - nyolcszáz kollégájával, fogorvosokkal, szemészekkel, számos más specialistával, valamint asszisztensekkel, nővérekkel együtt - önkéntesként dolgozik az állam délnyugati, szegény csücskében, egy tisztáson felállított hatalmas sátorban. Ez ugyanis Amerika egyik legismertebb, éppen tízéves fennállását ünneplő ingyenes nyomorklinikája. Alapítója az angol születésű, pilótaként, és Amerikában a Vad királyság (Wild Kingdom) sorozat révén tévésztárként is ismert Stan Brock. Ő korábban évekig élt a guyanai wapishana indiánok között, akiknek egy hónapig kellett vándorolniuk a legközelebbi szakképzett orvosig. Innen jött az ötlet, és Stan Brock csaknem huszonöt éve létrehozta a RAM, azaz Gyógyítás a Távoli Területeken elnevezésű önkéntes szervezetet, amely adományokból tartja fent magát.

Jelentős részben az Appalache-hegység déli régióinak szegény területeire, köztük ide, Wise megyébe összpontosítják erőfeszítéseiket. Áramlanak a nyomorklinikára Amerika szegényei, főleg Virginiából és a környező államokból. (Kentucky alig pár mérföldre van innen.) Csotrogányokkal, lerobbant Fordokkal, megzúzott Chevroletekkel kapaszkodnak fel a szerpentinen, és a hétvégén a környéken kempingeznek. Bár a csücsökbe szorult, valamikor a szénbányászatból megélt Wise megyét lehet akár "távoli területnek" is nevezni - valójában inkább a jóléti ellátórendszertől van csak igazán távol. Létezik ugyan szövetségi egészségügyi program a (még nem nyugdíjaskorú) szegények javára, de csak mintegy 40 százalékuk ellátását fedezi Amerika-szerte. Errefelé márpedig a lakosság ötöde él a nyomorszint alatt. A krónikus betegségek a szövetségi és az állami átlagnál is jóval gyakoribbak: a RAM klinikájára eljövők fele cukorbeteg, csaknem háromnegyedüknek pedig magas a vérnyomása. A fogorvosi és a szemészeti ellátás pedig azért különösen népszerű, mert az úgynevezett "alulbiztosítottság" gyakori esete Amerikában, hogy a betegnek van ugyan egészségbiztosítása, de e két szakellátásra az nem jogosítja. Dolgozik a tisztáson csontkovács, van mammográfia és az egyes rákbetegségekkel kapcsolatos tanácsadás is, de a legtöbben a "Foghúzások" és a "Tömések" feliratok alatt ülnek. A seriff hivatala ingyen oszt ásványvizet és üdítőt, hogy elviselhetőbb legyen a hőség és az egész napos várakozás. Utóbbinak néha előnye is van: megesett, hogy a beteg, a fogorvosi székek előtti sort elunva, hirtelen elhatározásból átült a dermatológushoz, aki megállapította, hogy bőrrákja van. Ha valakinél ilyen súlyos gond merül fel, akkor a hétvége elteltével sem hagyják magára, hanem a könyéken keresnek neki szakorvost az önkéntesek.

- Most csak a fogammal jöttem, mert egyre fájdalmasabb volt már a rágás. Jövőre viszont megnézetem a szememet is. Vezetés közben még jól látok, de észrevettem, hogy egyre messzebb tartom olvasás közben a Sports Illustratedet (Amerika "Képes Sportja". A tud. megj.) - mondja Randy Alexander, aki teherautó-sofőrként dolgozik, de most már csak félállásban tudják foglalkoztatni. Ezzel akár szerencsésnek is mondhatja magát: a recesszió hivatalos kezdete óta, azaz immár több mint másfél éve, hatmilliónál is több amerikai került az utcára. Alexander, a 25 millió "alulbiztosított" egyike - számuk 60 százalékkal nőtt 2003 óta - egy barátjával jött el, mégpedig munkaeszköze segítségével: céges teherautót "kötött el" a hétvégére. Száz mérföld (160 km) az út, egy irányban. Mint mondja, évek óta nem látta semmiféle orvos. Nagyobb baja szerencsére eddig nem volt. Mára már végzett, a székbe holnap ülhet csak be. Neki három-öt foga bánja majd, de Huff doktor szavai szerint 2500-3000 páciensen négyezer húzást hajtanak itt végre. Összesen 1,7 millió dollár értékben "nyújtanak egészségügyi szolgáltatást" - így mondanánk legalábbis piaci körülmények között.

TERÁPIA Cserkészlányként sem dobtam el szemüvegkeretet - Jessie Garett és az adományok

A RAM-nak még légiflottája is van, benne a kiszolgált, világháborús veterán Douglas C-47-es Skytrainnel. De elég körülnézni, és látszik, hogy a legkisebb dolog is ötletesen hasznosul. A tisztáson felállított lacikonyhára szépen bepasszintható a fogröntgen, az üres, kikapcsolt Dr. Pepper-es hűtőszekrényben spatulák, csipeszek sorakoznak. - Amikor "ezer évvel ezelőtt" cserkészlány voltam, már akkor sem dobtunk el használható szemüvegkeretet. Hanem felajánlottuk a "gyűjtésbe", vagyis a rászorulóknak - mondja a szemüvegsátorban Jessie Garrett, az egyik önkéntes. Napi több száz keretet oszt ki. Van, amelyikben még benne van a régi lencse, de helyére olyan kerül majd, amilyet a nyomorklinika betegeinek a szemorvos felír.

Barack Obama éppen a Wise megyei nyomorklinika előtti napokban állt az ország nyilvánossága elé, hogy sürgesse a kongresszusnál az egészségügyi reformcsomag elfogadását. - Határidők híján semmi sem történik ebben a városban... Nemcsak arról a 47 millió amerikairól van szó, akiknek nincsen egészségügyi biztosításuk... A reform mindenkit érint, aki valaha is attól tartott, hogy elveszítheti azt - mondta az elnök. A határidő nem teljesült: a Capitoliumon úgy kezdik meg e hét végén az öthetes nyári szünetet, hogy csak a képviselőház - és az is csak bizottsági szinten - rágta még át magát a csomagon. Jórészt azért, mert rendkívül vitatott ügyről van szó, az általános egészségbiztosítást célul kitűző reform tíz év alatt 900-1000 milliárd dollárba kerülhet, és végrehajtásához számos félelem kötődik. Akik inkább maradnának a mostani rendszernél, félnek az ellátás színvonalának csökkenésétől, az orvosválasztás szabadságának korlátozásától. Egyáltalán, attól: 47 millió teljesen új beteg és 25 millió eddigi "alulbiztosított" belépésével összeomlik a rendszer. Rájuk pedig, vélik, nagyobb adók jutnak, hiszen valahogy ki kell pótolni a hiányt. A deficitet már így is az egekbe, 1800 milliárd dollárra várják. Másfelől viszont a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan. Az amerikai gazdaságban megtermelt érték egyhatodát fordítják egészségügyre. Egy átlagos családra, illetve munkáltatójukra 14 ezer dollár jut évente. Az 50-es években még csak évi 200 milliárd dollárt költöttek, most 2500 milliárdot, és ilyen ütem mellett 2018-ra 4400 milliárdot. A közkiadások várhatóan 2016-ban haladják meg a magánkiadásokat, miközben a "baby-boomer-ek", a népességrobbanás idején született 80 millió fő nyugdíjba vonulásával kiürül a Medicare kasszája - figyelmeztet egy kormányjelentés.

DIAGNÓZIS Három-öt fogat kell kihúzni - Dr. Huff, Randy Alexander teherautó-sofőr és a röntgenlelet

A kongresszus nyári szünetére az amerikaiak teljesen elbizonytalanodtak a reformmal kapcsolatban - legalábbis ezt jelzik a közvélemény-kutatások. Az egyik felmérés szerint a válaszadók 69 százaléka fél attól, hogy a reformok miatt romlik majd az ellátás színvonala, ugyanakkor 66 százalék úgy véli: lépések hiányában ő maga elveszítheti az egészségbiztosítását. A megkérdezettek egyre kritikusabbak azzal kapcsolatban, ahogy Obama kezeli a reformcsomagot; az egyik felmérés szerint támogatóinak száma már az 50 százalékos határ alá csökkent ebben, de más kutatások is bizalomvesztésről árulkodnak.

Wise (Virginia), 2009. augusztus

HÚZÓSOR Szakrendelő a sátor alatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.