Bolhapiac új köntösben

Használt tankönyvek, ruhák, gáztűzhely, háborús rohamsisak, függöny, gyerekjáték, bizsu, tányérok, hanglemezek és videokazetták, vagyis gyakorlatilag bármi, amit korábban nagyvonalúan kidobtak a lomtalanításkor, új gazdára talál abban az angyalföldi üzletben, amelyhez az ötletet egy finnországi kirándulás során kapták a tulajdonosok.

Gyorsan terjednek a garázsvásárok és a bolhapiacok, ahol a megunt vagy fölöslegessé vált holmi még jó pénzért eladható. Vagy csak kis pénzért, de a sok kicsi sokra megy, és miközben az eladó a sok apróságból akár komoly bevételre is szert tehet, nem mellesleg a vevő is jól jár, hiszen nemritkán az adott holmi új, bolti árának töredékéért jut teljesen újszerű termékhez. A takarékoskodás már rég nem a szegények kényszere, egyre több család kénytelen visszafogni a kiadásait, miközben az élet nem áll meg, a gyerekek nőnek, a régi cipő elkopik, a bútor cserére szorul, viszont a büdzsé szűkös, jól meg kell gondolni, mikor mit vásároljon az ember.

Az angyalföldi Hun utcában nyílt Garmada Bolhapiac még nincs egyéves, de máris látszik, hogy az ötlet működőképes, sok ezer holmi talált már az üzletben boldog vevőre. Suhajda Endre, a bolt egyik tulajdonosa már a terjeszkedésben, saját üzletben vagy franchise hálózatban gondolkodik, mert az igény óriási mind eladói, mind vásárlói oldalról.

A Garmada kezdettől összekapcsolta működését a jótékony célokkal is: egyelőre öt civilszervezetnek, illetve alapítványnak tartanak fenn saját felületet, ahol azok költségeik egy részét fedező, általuk nem használható adományok, pl. képek, könyvek, ruhák értékesítéséből jutnak bevételhez. A többi, magánszemélyek által bérelt polcról is jut a civilszervezeteknek adomány, gyakran előfordul, hogy a polcbérlet lejárta után az árusok nem viszik haza a megmaradt holmit, inkább felajánlják jótékony célra.

A Garmadában a helypénz 1600 forinttól indul – ez a legalsó polcok valamelyikének bérletét jelenti, és legalább három hétre kell kifizetni. A legértékesebb, legjobban áttekinthető felső polcokért ugyanennyi időre heti négyezret kérnek. Egyidejűleg 40-50 árus termékei között lehet böngészni, a kínálat naponta többször változik, hiszen a bolhapiacozók a nyitvatartási idő alatt bármikor feltölthetik, cserélhetik árukészletüket. Hasonló elven működik az Anker közben a Bolhapalota, vagyis a Garmada nem az első és nem is az utolsó ebben a műfajban, amelynek speciális szegmensét képviselik az úgynevezett adományboltok – a közelben, a Gogol utca 36. szám alatt is működik egy –, amelyek szintén bolhapiacként működnek, de kizárólag adományba kapott holmit értékesítenek, tisztán jótékony célra.

Az adományozási kultúrának azonban még van hová fejlődnie nálunk, a lerakatokban ugyanis gyakran landolnak olyan ingóságok, amelyek finoman szólva nem érik el az eladhatóság szintjét, annyira elnyűttek vagy javíthatatlanok. Azzal azonban, hogy mi eladható és mi nem, érdemes óvatosan bánni. Suhajda Endre és kollégái időnként maguk is meglepődnek, amikor a reménytelenül hasznavehetetlennek tartott áru pillanatok alatt gazdára talál. A bolhapiacok varázsereje épp ebben rejlik: ami valaki szemében már szemét, az másnak igazi kincs. Egyelőre még erőltetettnek tűnő párhuzamot húzva: a tovább hasznosuló tárgyak a környezetvédelmet is szolgálják.

Lomtalanítás helyett értékes alternatívát kínál az eladóknak és a vevőknek is a piac – Jobbra fent: Suhajda Endre, a Garmada egyik tulajdonosa
Lomtalanítás helyett értékes alternatívát kínál az eladóknak és a vevőknek is a piac – Jobbra fent: Suhajda Endre, a Garmada egyik tulajdonosa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.