Magyar civilek bécsi sikere

Magyar civilszervezetek hozták el a legtöbb elismerést az Erste Alapítvány kelet-közép-európai országok számára meghirdetett 2013-as Társadalmi Integrációs Díjának gáláján. A pénzhiánytól szenvedő és politikai játszmáknak kitett civil szektor szereplői nagy reményekkel ragadták meg a lehetőséget, és pályáztak a kétévenként meghirdetett díjra.

A nyolc nyertes magyar szervezet összesen 137 ezer eurót vihetett haza. 25 ezer eurót kapott a gyerekeknek társadalmi színházat rendező Káva Kulturális Műhely. 16 ezer euróval díjazták az Igazgyöngy Alapítvány Biobrikettel az energiaszegénység ellen projektjét, a Fogd a kezem Alapítványt, a Szemem Fénye Alapítványt, a Reflekt Studio Szociális Építészet Nonprofit Kft. szociális építészet programját, a Feldmár Intézet Fogvatartottak Társadalmi Reintegrációja – elnevezésű projektjét és a Mese a sebekre c. projektet, amelyet a Nyitott Kapuk Egyesület valósít meg. A zsűri különdíját a Társaság a Szabadságjogokért kapta a gyöngyöspatai krízisintervenciós munkájáért. Doraja Eberle, az Erste Alapítvány igazgatóságának elnök asszonya a díjátadó alkalmából adott interjút a Népszabadságnak.

Magyarországról rekordmennyiségű pályázat érkezett. Összefüggésben van ez azzal, hogy gazdaságilag Magyarország nagyobb válságon megy át, mint a régió más államai?

Bennünket is meglepett a nagyszámú magyar pályázat, ám csak találgatjuk ennek okait. Az egyik az lehet, hogy a kelet-közép-európai országokban a válság miatt drasztikusan csökkentek a közösségi kiadások, a legnagyobb megszorítást a szociális és a kulturális szektor szenvedi el. A másik ok, hogy a régiót elhagyták a külföldi adományozók, mert érdeklődésük a fejlődő országok felé fordult. Általános álláspont, hogy a kommunizmus összeomlása után több mint húsz évvel a régiónak törődnie kellene a saját ügyeivel, és nem kellene külföldi segélyektől, támogatásoktól függenie. Végül, de nem utolsósorban csodálatos csapat dolgozik Magyarországon, amelyik nagyon jó kapcsolatokat épített ki a civilszervezetekkel, és rendkívül jó munkát végzett a díj népszerűsítése terén.

Elmondható, hogy a régió civilszervezetei nemcsak speciális problémákra igyekeznek munkájukkal választ találni, hanem próbálnak ellátni az állam által lepasszolt, de valójában állami feladatokat? Volt, ahonnan feltűnően sok ilyen pályázat érkezett?

A harmadik helyezett Káva Kulturális Műhely képviselői
A harmadik helyezett Káva Kulturális Műhely képviselői

Igen, vannak különbségek, amelyek bizonyos tekintetben a fejlettségbeli eltérésekből erednek. Ausztriában például sok civilszervezetet támogat az állam annak ellenére, hogy nincs közvetlen befolyása bizonyos, általuk ellátott ügyekre. Másutt a támogatás sokkal kevesebb, kisebb léptékű, vagy egyáltalán nincs. Ezt okozhatja pl. az, ha egy ország elszegényedett, és korlátozott anyagi eszközökkel rendelkezik a civilek segítésére, de az is, ha a probléma létezése politikai okok miatt nem elfogadott.

Szemléletes példája ennek az állandó vita a roma népesség számáról a kelet-közép-európai országokban. Néhány ország igyekszik lenyomni a valós számokat, így próbálva minimalizálni a problémákat. Ennek ellenére a változás elkerülhetetlen: a magánszektornak és az államnak nagyobb szerepet kell vállalnia, egyébként a civil szektor összezsugorodik, vagy kevésbé lesz működőképes, aminek épp azok látják majd kárát, akikért a civilek dolgoznak.

Ugyanekkora lesz a díj összértéke 2015-ben is?

Az elmúlt hat évben folyamatosan nőtt mind a pályázó országok, mind a díjazottak száma, és az igényekhez igazodva a díj összege is. De a finalisták és a nyertesek ezen felül sok egyéb nyereményt is hazavihetnek – kezdve a professzionális ügynökségek PR-támogatásától a szervezeti teljesítményt növelő tréningig, amelyet az Erste Alapítvány szervez, a régióban egyedülálló módon. A Szociális Integrációs Díj biztosan az alapítvány egyik zászlóshajója marad, amely talán a legfontosabb ebben a kategóriában Kelet-Közép-Európában.

A harmadik helyezett Káva Kulturális Műhely képviselői
A harmadik helyezett Káva Kulturális Műhely képviselői
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.