Elpárolog az előny: az adóemelés visszavetheti a hazai piacot

A kormány július elsejével 12 forinttal emeli az E85-ös bioetanol jövedékiadó-tartalmát. A némi átalakítással benzinüzemű gépjárművekbe tölthető, alkoholalapú üzemanyag adótartalma így mintegy 30 forintra nő.

Eddig egy liter után számításunk szerint körülbelül 18 forint adót kellett befizetni: az E85-ös 15 százaléka ugyanis hagyományos benzin, ami után az állam leveszi a sápot. Mivel a hagyományos benzin jövedékiadó-tartalma 120 forint maradt, így az E85-ös adókülönbségből fakadó árelőnye 102 forintról mintegy 84 forintra csökkent.

A várakozásoknak megfelelően az intézkedés hatalmas vitákat váltott ki. Miközben a kormány a költségvetési érdekeire hivatkozik, a felek – a kulisszák mögött – rendre egymást vádolják sikeres politikai előszobázással. Hivatalosan mindkét fél tagadja, hogy a bioetanol komoly veszélyt jelentett volna a hagyományos energiaiparra.

Tavaly a forgalom jelentős mértékben, mintegy 36 millió literre ugrott, de a hazai benzinforgalomnak ez még mindig csupán 1-2 százaléka. A neves kúthálózatok közül egyedül az Agip forgalmaz E85-öst. A nagy hazai láncok – például a Mol, a Shell vagy az OMV – távolságtartása igen beszédes.

Az országban mégis immár közel 420 oszlopon található E85 felirat, amivel európai szinten is a legfejlettebb államok közé tartozunk. A termék forgalmazásába jellemzően „névtelen” magánkutak vágtak bele, ami a munkahelyteremtés szempontjából sem utolsó. Az E85-ös alapanyaga a kukorica, vagyis Magyarország rendelkezik a térség legjobb bioetanol-gyártó adottságaival. Az E85-öst tényleg hazánkban állítják elő: egyelőre csak a Hungrana szabadegyházi gyárában, de az amerikai hátterű Pannonia Ethanol hasonlót épít Dunaföldváron.

Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke lapunknak cáfolta, hogy közbenjártak volna az adóemelés érdekében. Ugyanakkor egyetért azzal a törvényhozói indoklással, hogy az E85-öst az elmúlt években túltámogatták. Úgy véli: mivel a bioetanol energetikai hatásfoka 30 százalékkal rosszabb a hagyományos benzinnél (vagyis elvileg ennyivel többet kell belőle tankolni ugyanakkora út megtételéhez), az adóemeléssel az E85-ös egyenrangú versenytársa lett a 95-ös oktánszámú benzinnek. Elméletileg támogatja az E85-öst, de semmiképpen nem tankolna belőle olyan autó ba, amelyet nem erre terveztek. Az átalakítókkal akkor lenne elégedett, ha azok E85-ös és hagyományos 95-ös benzin tankolására is alkalmassá tennék a gépkocsit. A maga részéről mindenesetre nem tankolna ilyet – fűzte hozzá.

Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. elnöke szintén üdvözölte a döntést. Szerinte is indokolatlan az E85-ös árelőnye a benzinhez képest. A száz forint különbség akár meggondolatlanságra is sarkallhatja azokat, akiknek autó ja nincs felkészítve kifejezetten E85-ös bioetanol elégetésére.

Elsősorban az olyan, precízebb belső felépítésű járműveknél okozhat műszaki problémát a bioetanol, amelyekbe még átalakítót sem építettek be –vélekedett. A kifejezetten erre a célra kifejlesztett – úgynevezett flexi fuels rendszerű – autók ból eddig kevesebb mint ezer jár a hazai utakon. Nem tartotta továbbá logikusnak, hogy ha az E85-ösben lévő 15 százaléknyi hagyományos benzin után meg kell fizetni a jövedéki adót, akkor a 95-ösbe kötelezően kevert néhány százaléknyi bioetanol után az állam miért szedi be az arra eső jövedéki adót. (Számításunk szerint eme logika alapján a benzin 7 forinttal lehetne olcsóbb.)

Az adóemeléssel Magyarország egyik lehetséges kitörési pontja, a térség legnagyobb bioetanol-gyártási potenciáljának kihasználása került veszélybe – véli Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke. Kissé kettősnek látja a hagyományos kútláncok hozzáállását: saját anyaországukban ugyanis gyakorta a bioetanol-forgalmazás élharcosai, míg nálunk legalábbis nem támogatják azt. De a magyar állam sem áll ki mondjuk Németországhoz, Ausztriához vagy Franciaországhoz hasonlóan a környezetbarát termék elterjesztése mellett. Az alacsonyabb adótartalmon kívül nem tapasztalt semmiféle állami támogatást, vagyis a termelés-forgalmazás a piaci szereplők saját erőfeszítéseinek köszönhető.

A bizonytalanságok miatt a bejelentett 32 gyártási elképzelésnek egyelőre egyike sem valósult meg. Úgy vélte, az intézkedés nyomán akár meg is feleződhet a kereslet, ami a kukoricatermelőtől a gyártón át a kutasig –vagy akár a különlegesen sikeres magyar átalakító-fejlesztő mérnökökig –több ezer ember munkahelyét veszélyezteti. Pedig az iparág akár 20-25 ezer ember megélhetését is biztosíthatná.

Lengyel Attila, a honi E85-öst egyelőre kizárólagosan gyártó Hungrana ügyvezetője lesújtónak nevezte az adóemelést. Emiatt szintén jelentős keresletcsökkenésre számít. Az intézkedés veszélyezteti az elmúlt években kőkemény munkával felépített iparágat. Úgy vélte, a gyártás akkor maradhat fenn, ha a termelőtől a fogyasztóig a lánc minden tagja kicsit csökkent az árelőnyéből. Egy további adóemelés viszont már az ágazat halálát jelentené – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy a fogyasztás emelkedése az elmúlt hónapokban a tavaly kialakult, körülbelül havi hárommillió literes szinten megállt. Közvetlenül több száz, áttételesen több ezer ember számára nyújt megélhetést a Hungrana E85-ös előállítása, akik közül a mostani intézkedés miatt egyelőre senkit nem bocsátanak el.

Felesben jobb

A lapunk által megkérdezett kutasok, illetve szerelők nem annyira szigorúak az E85-ös használatát illetően. Az autósok általában felesben tankolnak 95-öst és E85-öst, és így állítólag minimális a teljesítménycsökkenés. Az átalakítóbeszereléssel foglalkozó Móró Alarm Bt. vezetője, Móró Balázs szerint élénk az érdeklődés a berendezés iránt. Azoknál, akik hagyományos motorú autójukba felesben tankolnak, nem tapasztalt sem meghibásodásokat, sem különösebb teljesítménycsökkenést. Ugyanakkor – különösen télen – nagyon kell vigyázni az arányokkal, mivel túl sok bioetanol esetén kihagyhat vagy akár le is állhat a motor.

Jelenleg csak a Hungrana szabadegyházi gyárában készül bioetanol
Jelenleg csak a Hungrana szabadegyházi gyárában készül bioetanol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.