Gigantikus konyhaművészeti park épül a Dunakanyarban

Elkészült a Danakanyarban felépítendő nemzetközi gasztroland megvalósítási előtanulmánya; a 450 milliárdos beruházás, amely előreláthatóan a Nemzeti Fejlesztési Terv második ütemében is szerepel, az idegenforgalom élénkítését is szolgálja - közölte Gruber István.

A terv szerint a hátrányos helyzetű, ám természeti adottságokban gazdag szobi kistérségben egy nagyszabású nemzetközi skanzen épülne fel, ahol különböző országok ételei, italai várnák a vendégeket, az adott országra jellemző kulturális, építészeti környezetben - mondta a vállalkozás támogatására alakult programiroda vezetője.

A szobi önkormányzat már ki is jelölte a gasztroland központjának szánt 300 hektáros területet, de a vendégcsalogató ötlet megvalósításához csatlakozni kíván több szomszédos település, Márianosztra, Ipolydamásd és a szlovák oldalon Halina.

Amint a 60 oldalas előtanulmányban is olvasható, a néhány éven belül megtérülő beruházáshoz 50 milliárd forinttal járulna hozzá a magyar költségvetés, ebből a pénzből az infrastruktúrát is fejlesztenék - hívta fel rá a figyelmet az iroda vezetője.

A tervek közt szerepel, hogy autópályává szélesítenék az ide vezető 2/A utat, Szobon kiépülne egy olyan, nagy dunai kikötő, amely fogadhatná a Budapestről és Bécsből vízi úton érkező vendégsereget.

A megvalósításhoz szükséges további 400 milliárd forintot EU-s pályázatokból fedeznék, valamint lehetőség lesz hazai és külföldi befektetők részvételére.

Az amerikai, a francia, a japán, az osztrák, a magyar és más konyhák ízeit kínáló gasztroland-éttermek a számítások szerint évente 2,3 millió vendéget fogadhatnak majd. A vállalkozás évi 180 milliárd forintos bevétellel számol és legalább 4.000 embernek adnak majd állandó megélhetést. Ha összegyűlik az induláshoz szükséges pénz, úgy a beruházás 2008-ban indulhat és fokozatosan kiépülve hat év alatt készülhet el a világon egyedülálló gastroland - fejtette ki Gruber István.

(forrás: MTI)

Top cikkek