Vártúrákkal a középkorba

Autós, vonatos vagy éppen hátizsákos, gyalogos turistaként több tucat várat és több száz kastélyt, műemlék jellegű templomot, kolostort fedezhetünk föl Felső-Magyarországon.

A megmaradt középkori falak, bástyák, gyilokjárók, haranglábak és az égbe tekintő templomtornyok egy letűnt kor emlékeit idézik, amelyeket ha elég figyelmesen vizsgálunk, akkor királyokkal, hadakat tartó birtokosokkal vagy akár rablóvezérekkel is találkozhatunk.

Két éve Felső-magyarországi Várak Egyesülete néven társulást hoztak létre az Észak-Magyarországon lévő várak kezelői, mégpedig azért, hogy a várak megőrzésére, szakszerű helyreállításukra, működtetésükre több lehetőségük nyíljon. Idén Regéctől Sárospatakon át Hollókőig a várakat összekötő kulturális útvonal kiépítésébe foghattak. Létrehozták az www.eszakivarak.hu weboldalt, ahol a várakkal kapcsolatos mindenféle információt megpróbálják összegyűjteni.

A tatárdúlás utáni időkben védelmi rendszerek épültek országszerte. Nógrád megyében, ahol ekkortájt nőtt meg Szanda, Buják, Hollókő, Ecseg, Sámson(háza), Baglyas és a Salgó szerepe, de a jelenlegi országhatáron túl ugyanígy említhetnénk Somoskő, Fülek, Ajnácskő, Gács, Végles, Divény várát. Akár kerékpárral, autóval vagy gyalogosan vágunk neki az útnak, egyaránt felejthetetlen emlékek lesznek az északi vártúrák. Amikor közel ezeréves falak felfedezésére készülünk, eltűnnek a megye- vagy országhatárok.

Aki Novigráddal, a Szent István által megyeszékhellyé tett Nógráddal kezdi a történelmi kalandtúrát, az többnyire Szondi apródjainak nyomába is ered, és Drégely váránál időzik, majd Szanda várát veszi célba. Jó tudni, hogy e két várnál az autóparkolótól még egy nagy séta vár ránk, ám a várfokról elénk táruló látvány kárpótolja a fáradozást. Az északi vártúráknak néhány éve látogatható állomása lett Buják, ahonnan az UNESCO által világörökséggé nyilvánított Hollókőbe vezethet utunk. A legenda szerint itt, a Kacsicsok várában fogva tartott szépasszony kiszabadításáért hollók hordták szét a vár köveit. Falain belül ma a vár történetét bemutató kiállítást találunk, s a Szent László Lovagrendnek köszönhetően rendszeresek itt a várjátékok is. A vitézek készségesen körbevezetnek, mesélnek a falak és korok történetéről, bemutatják az általuk használt fegyvereket, melyeket akár ki is próbálhatunk.

A Mátra nyugati lábánál érdemes Salgó vára felé venni az irányt. A 625 méter magas bazaltcsúcs töröktől való visszafoglalásában még Balassi is vitézkedett hajdanán. Szomszédságban, a magyar-szlovák határon áll Somoskő vára. Oda szabályos határátlépéssel, még mindig csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal juthatunk, de a millecentenárium évétől legalább már több kilométeres kitérők nélkül, a magyar oldalról is. A vár magyar oldalán a Váralja Egyesületnek köszönhetően egy pihenőpark fogadja az ideérkezőket, északi oldalán pedig Sátoros falun át egy geológiai tanösvény, amelyen az Európa-szerte híres bazaltorgonákhoz is eljutunk.

Egy hegyvonulattal odébb, Ajnácskő központjában, felvidéki és anyaországi hívek adakozásából templomot emeltek, és egy gondozott teret alakítottak ki néhány éve, itt a várba egy székely kapun át jutunk. A falu fölé magasodó szikláról, a várromról elénk táruló látvány megéri ezt a kitérőt, s újabb várkastélyt is szemügyre vehetünk, Füleket. Ott egy kiállításon az erődítmény nyolc évszázadnyi írott történelmét is tanulmányozhatjuk. Kékkőt (Modry Kamen), illetve Divényt (Divin) és Véglest (Viglas) kell említenünk.

Kékkőbe a játék- és bábmúzeumért, Divénybe egy romantikus sétáért, majd onnan északra Véglesre, Mátyás király vadászkastéllyal bővített várába egy-egy folkprogramra, koncertre érdemes ellátogatni. Vártúráink eddigi állomásainak koronája lehet Balassi Bálint szülőhelye, Zólyom.

Jó tudni: amennyiben látogatható is egy vár Szlovákiában, nyári szezonban délután ötkor (télen általában délután háromkor) indul az utolsó csoport. Magyar nyelvű idegenvezetést csak nagy-nagy szerencsével kapunk, a tájékoztató feliratok is elsősorban szlovák, illetve angol, német vagy francia nyelvűek, viszont az utóbbi években már Trencséntől Késmárkig, Körmöcbányától Krasznahorkáig magyar nyelvű nyomtatott szövegeket kaphatunk a kezünkbe idegenvezetőként.

Hollókőn a vár megtekintésének díja diákoknak és nyugdíjasoknak mindössze 200 forint, felnőtteknek 400, s a családi jegy ezer forintba kerül. Sárospatakon pedig csak akkor kell fizetni, ha idegenvezetést, pontosabban tárlatvezetést is kérünk. A fotózás, illetve a videokészítésért azonban a látogatható várak többségében fizetni kell, azonban ez alól néhány impozáns, például a krasznahorkai kivétel.

Ajánlott honlapok: www.hollokoivar.hu, www.fuzer.hu, www.bojnivce.sk

Somoskõ vára
Somoskõ vára
Top cikkek