Belföld: Mi fér ki a magyar csövön? Indul a YouTube.hu - NOL.hu
 

Mi fér ki a magyar csövön? Indul a YouTube.hu

A YouTube ma bejelentette, hogy elindítja a videomegosztó "Magyarországra hangolt" változatát. Háttér és interjú a világ legnépszerűbb közösségi videomegosztójának regionális vezetőjével.

Magyarországon a YouTube közösségi videomegosztó a harmadik legnépszerűbb weboldal, havi több mint 2,7 millió, 18-49 év közötti látogatóval. Akik eddig videót akartak feltölteni, megosztani vagy keresni, csak közös oldalon tehették meg, mostantól viszont a youtube.hu címen összesítik a magyar tartalmakat. Ennél fontosabb hír a videózók – de különösen a zenészek – számára, hogy a YouTube megállapodást kötött az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel, így a magyar zeneszerzők számára mostantól anyagi haszonnal jár, ha feltöltik videóikat.

A megegyezés a bejelentés szerint a társaság által képviselt széles zenei repeortárra vonatkozik, amennyiben a videókat Magyarországról elérhetővé teszik a YouTube-on. Ezen felül megállapodtak a Sziget Kulturális Szervezőirodával, a közszolgálati médiumok tulajdonosi alapjával és a TV2-vel is, ami azt jelenti, hogy már a videomegosztón is nézhetünk majd tévéműsorokat, illetve exkluzív tartalmakat, werkfilmeket, ajánlókat. 

A megállapodások bejelentésével Magyarország is felkerült a világ legnagyobb videomegosztójának térképére: hazánkban is beköszönthet ezzel a "megélhetési jutyubozók" korszaka, ahol a kiadók, zenészek részesülhetnek a videóik hirdetési bevételeiből, de akár le is tilthatják a jogvédett tartalmaik terjesztését. A megállapodásokról, kalózkodásról, a tévézés átalakulásáról és a videomegosztás jövőjéről Matthew Glotzbachhal, a YouTube európai, közel-keleti és afrikai igazgatójával beszélgettünk.

– Miről szólnak a megkötött megállapodások, hogyan érintik ezek a magyar netezőket?

– A YouTube magyar változata a felhasználóknak elsősorban arra ad lehetőséget, hogy több magyar tartalmat fedezhessenek fel, illetve tölthessenek fel, jobban egymásra találhassanak. A partneri megállapodások pedig elsősorban az alkotóknak, szerzőknek, zenészeknek, jogbirtokosoknak jelentenek majd változást, hiszen immár ők maguk dönthetik el, hogy engedik-e jogvédett tartalmaik felhasználását a felületünkön. A megállapodásokkal lehetőség nyílik arra is, hogy a jogtulajdonosok megoszthassák a tartalmaikat, és ebből pénzt kereshessenek, a videóikon futó reklámok nézettsége után. Ezzel egy óriási közönség nyílik meg előttük, hiszen már most is világszerte 800 millió havi felhasználónk van. Persze dönthet úgy is a jogtulajdonos, hogy nem akarja a Youtube-on látni a saját klipjeit, számait. Emögött egy összetett azonosító rendszer áll (Content ID), amivel a szerző befolyásolhatja művének felhasználhatóságát.

Az internet egyik legismertebb logója nem vált magyarra, csak a .hu árulkodik rólunk
A visitor is seen at the You Tube stand during the annual MIPCOM television programme market in Cannes, southeastern France, October 3, 2011. The International film and programme market for TV, video, cable and satellite (MIPCOM) runs from October 3 to October 6 on the French Riviera. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE - Tags: ENTERTAINMENT BUSINESS MEDIA)

– Ha jól értjük, akkor hozzáférést kapnak a jogvédett magyar tartalmak adatbázisához, és össze tudják vetni a feltöltött videókkal?

– Igen, az Artisjustól kapjuk meg a jogvédelem alatt álló szerzeményekre vonatkozó adatokat, ezekre támaszkodik a Content ID rendszer.

– Ha tehát valaki feltölt egy magyar zenekar koncertjéről készült felvételt az oldalukra, akkor kaphat egy figyelmeztetést, hogy jogvédett, vagy akár le is törölhetik?

– A rendszer automatikusan intézi mindezt attól függően, hogy mit akar a jogbirtokos. Dönthet úgy is, hogy csak az ő hivatalos koncertfelvétele terjedjen el, ilyen esetben a jogvédett tartalom feltöltőit figyelmezteti a rendszer. Egyébként a Youtube-on ma már általános, hogy engedélyezik műveik felhasználását, különösen, ha ebből bevételre is szert tehetnek.

– Ezek a megállapodások nyilván a kalózkodásra próbálnának valamilyen választ adni. Miközben éppen a YouTube-tulajdonos Google-t támadták nemzetközi kiadók amiatt, hogy elérhetővé tesz kalózoldalakat is a keresőjében.

– Temészetesen igyekszünk fellépni az online kalózkodás ellen a Youtube-on is, ahogy kiállunk az internet szabadsága mellett is. Ez egy kényes egyensúly.

– Eddig is volt pornószűrő a YouTube-on, most már nálunk is lesz jogi szűrő. Ha már Magyarország felé nyitnak, mit kezdenek a gyűlöletbeszéddel?

– Arra, hogy a felületünkre mit lehet feltölteni és mit nem, világos szabályok, közösségi irányelvek vonatkoznak. Ezeket a szabályokat részben automatizált megoldásokkal tartatjuk be. Másrészt számítunk a közönségre is, a nézők ugyanis a kifogásolható tartalmakat megjelölhetik. A videomegosztón egy meglehetősen aktív közösség szerveződött, akik ha úgy tetszik, "járőröznek" a YouTube-on, és megjelölik a szabályainkkal ütköző tartalmakat. Ezek a jelzések átmennek egy részben automata, részben "humán" szűrőn is. Természetesen a helyi törvényeket és kulturális normákat, szokásokat is tiszteletben tartjuk, ezért a felhasználókat is értesítjük, amikor az általuk feltöltött tartalom az adott országban érzékenynek számíthat. Ugyanakkor itt is figyelnünk kell az egyensúlyra, hiszen találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor például egy ország elnyomó rezsimje ítéli kártékonynak egy civil újságíró tényfeltáró videoriportját.

– A YouTube mostanában egyre inkább az élő közvetítések felé fordul, ezzel tovább "tévésedik". Mi lesz ebből, YouTube TV?

– A videomegosztónkra már eddig is sokan olyan platformként tekintettek, amely kiválthatja a hagyományos tévét. Ennél azért összetettebb a történet, többek között azért, mert egyre többen tévén néznek YouTube-videókat. Ezt a folyamatot inkább ahhoz hasonlítanám, mint ami az Egyesült Államokban történt a nyolcvanas években, amikor a három nagy tévéhálózat piacán felbukkant a kábeltévé. Véleményem szerint a YouTube jelentheti a következő evolúciós lépcsőfokot, ahol már csatornák milliói közül válogathatsz, bárhonnan, bármilyen eszközről – akár tv-ről is. Az élő közvetítésekkel többek között koncerteken, sporteseményeken is kísérletezünk. Az egyelőre limitáltan hozzáférhető Hangout in air szolgáltatásunkkal pedig a videokonferenciázást, közös videonézést próbáljuk megvalósítani. Ahogy 2005-ben úttörők voltunk a videomegosztásban, most az "élő megosztás" lehet a következő lépés.

– A "guglizáshoz" hasonlóan lassan a "jutyub-parti" is részesévé válik a köznyelvnek. Hogyan látja, a videomegosztással csak lekövették, vagy alakították a médiafogyasztási szokásainkat?

– Egy kicsit mindkettő. Egyrészt a YouTube korábban is meglévő technológiákra épült, nem mi találtuk fel sem a videorögzítést, sem a feltöltést, sem az élő közvetítést. Mi inkább ötvöztük ezeket az alaptechnológiákat, és elérhetővé tettük minden felhasználónak. Ebben az volt a forradalmi újítás, hogy egy univerzális felületet hoztunk létre, egy olyan közösségi helyet, ami már akár partik "helyszíne" is lehet.

Matthew Glotzbach, a YouTube európai, közel-keleti és afrikai igazgatója
Matthew Glotzbach
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér