Vetés-demonstrációt tartott a Greenpeace

Szimbolikus retró vetést tartott csütörtökön a Greenpeace a Fejér megyei Kishantoson. A zöldszervezet – amely egyúttal egy órási "Save Kishantos" feliratot vésett a sarjadó őszi vetésbe –, ezzel az akcióval tiltakozott az ellen, hogy az állami haszonbérlet-pályázaton a nemzetközi hírű kishantosi biogazdaság elveszítette a 21 éve művelt bérelt állami földjeit.

– Muszáj több perspektívából is megmutatni a kishantosi esetet – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója, aztán hozzátette: az egyik nézőpont a madártávlat. A nemzetközi zöld szervezet magyar aktivistái az egyik kishantosi parcella frissen zöldellő vetésébe egy 500x150 méteres angol nyelvű feliratot véstek, miszerint "Save Kishantos", azaz "Mentsük meg Kishantost!"

A Greenpeace üzenete a kishantosi földön
SAVE-KISHANTOS-2-Copyright-Somogyi-Toth-Peter-Greenpeace, Kishantos légi fotó

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. segélykiáltásaként értelmezhető felirat azonban csak a levegőből látható jól, márpedig a Greenpeace azokkal is szeretné megértetni, hogy micsoda botrány készülődik, akik nem szállhatnak légi járműre. Szegfalvi Zsolt ezért nem is fukarkodott a hangzatos kijelentésekkel. Mint fogalmazott, a szervezet eltökélte magát, hogy minden eszközzel megvédi a kishantosi nemzeti kincset, a fenntartható mezőgazdasági termelés mintapéldáját, az ország legnagyobb méretű biogazdaságát.

Aligha lehetne vitatkozni ezekkel a minősítésekkel. Az egykori mezőfalvi állami gazdaság területéből kihasított 452 hektáros szántóföldön 21 éve kezdte meg a működését a helyi civil szervezetek tulajdonában lévő nonprofit kft. (korábban jogelődjei). A cég - dán és német minták szerint, kormányközi megállapodások alapján - állami földek bérbevételével 1992-ben kezdte meg a területen a biogazdálkodást. A mára ökológiai mintagazdasággá avanzsált nonprofit kft. - amely a keletkező nyereséget teljes egészében visszaforgatja a kutatásokra és a biogazdálkodók továbbképzésére - az eltelt két évtizedben bebizonyította, hogy szántóföldi méretekben is lehet szintetikus vegyszerek és műtrágyák használata nélkül jövedelmező gazdálkodást folytatni.

– Még két hét, és vége a mintagazdaságnak, október 31-én elveszítjük az állami földek bérleti jogát – közölte Ács Sándorné, a nonprofit szervezet ügyvezetője. Mivel más területei nincsenek a nemzetközi hírű kft.-nek, így szó szerint kihúzták alóluk a talajt. A 18 alkalmazott és a 80-100 idénymunkás elveszíti a munkalehetőséget, egyúttal fölöslegessé válik a norvég és dán gyártmányú gépekből álló, jelentős értékű eszközpark is.

A Greenpeace üzenete a kishantosi földön
SAVE-KISHANTOS-2-Copyright-Somogyi-Toth-Peter-Greenpeace, Kishantos légi fotó

Sokáig elképzelhetetlen lett volna egy ilyen forgatókönyv, ám minden megváltozott, amikor Ángyán József korábbi fideszes agrárállamtitkár (aki a kishantosi projekt egyik legfőbb szakmai támogatója) kegyvesztett lett kormányoldalon. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) által kiírt új földhaszonbérleti pályázaton tíz részre bontották a szóban forgó 452 hektárt, amelyből végül a vidékfejlesztési központ egyetlen parcellát sem kapott. A kormányoldalon hosszú ideig senki nem kommentálta a szakemberek számára érthetetlen döntést, végül a NFA vezetői, illetve Fazekas Sándor agrárminiszter olyan érveket hoztak föl, miszerint a pályáztatás jogszerű volt, ellenben a kishantosiak korábban jelentősen elmaradtak a bérleti díj fizetésével, továbbá ezúttal a helyi gazdálkodóknak kívántak lehetőséget adni, és egyébként sem fog megszűnni a biogazdálkodás az érintett területeken. Ács Sándorné szerint egyik állítás sem állja meg a helyét: a nonprofit kft. mindig eleget tett a fizetési kötelezettségeinek, a pályázat nyertesei közül csupán egyetlen helyi gazdálkodó akad, és az új bérlőknek csupán egy évig kell vállalniuk, hogy biogazdálkodást folytatnak az elnyert földeken.

A Greenpeace és a hozzá csatlakozó 52 civil szervezet mindenesetre bízik benne, hogy a kishantosi vidékfejlesztési központ még megmenthető. Ennek érdekében "El a kezekkel a kishantosi biogazdaságtól!" címmel nyílt levelet is fogalmaztak, amelyben egyebek mellett azt írták: "még az NFA belső ellenőrzése szerint is nagyrészt szubjektív és nem szakmai szempontok szerint történtek a döntések az állami földek pályázatainak ügyében. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanút, hogy az eljárást a háttérből manipulálták."

Rodics Katalin, a Greenpeace regionális kampányfelelőse elmondta: azért rajzoltak a vetésbe angol nyelvű feliratot, mert nemzetközi segítségre is számítanak. Szegfalvi Zsolt ehhez annyit tett hozzá: felhatalmazást kaptak a nemzetközi szervezet vezetőitől, hogy belátásuk szerint szervezzék meg a Kishantos megmentésére irányuló tiltakozó akciókat. Egyelőre szimbolikus lépéseket terveznek, ennek első elemeként csütörtökön "jelképes vetést" tartottak a mintagazdaság területén.

Az érzelmektől átitatott performanszon a szónokok már szakrális eseményként aposztrofálták a szimbolikus magvetést, amelynek keretében a tiltakozó civil szervezetek aktivistái kézzel szórták ki a búzamagokat a szántóföldre. A következő akciót firtató kérdésre Szegfalvi Zsolt csak annyit mondott: még nem tud konkrétummal szolgálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.