Tüntetésekkel érkezett Pestre az István, a király

– Ügyes gyerek ez az Alföldi, még a tiltakozás is neki jó – egy terepszínű katonaegyenruhába öltözött szélsőjobbos tüntető fogalmazta ezt meg nem sokkal az István, a király budapesti bemutatója előtt.

A Papp László Sportaréna Mogyoródi út felé eső sarkán mintegy 80-100 ember gyűlt össze a Kárpát Haza Őrei és a Magyar Nemzeti Gárda felhívására. E szervezetek történelemhamisítással, korona- és királygyalázással vádolták Alföldi Róbert új rendezését. A tüntetőket támogatva megjelentek a rendezvényen a Nemzeti Érzelmű Motorosok tíz járgánnyal, a résztvevők békésen kvaterkáltak a nyolcórás kezdés előtt.

Marton László 68 éves repülőoktató azt mondta, nem volna szabad, hogy István király alakját ilyen méltatlanul átmázolják, a motoros elnök, Jeszenszky Sándor pedig úgy fogalmazott, bizonyos nemzeti darabjainkkal – ilyen Az ember tragédiája is – nem szabad játszani, azokat hagyományos módon kell interpretálni. Mindezzel együtt többen elmondták, Alföldi tehetséges művész, csak „elszaladt vele egy kicsit a ló”.

Simon László nyugdíjas artistaművész szívesen boncolgatta a történelmi hátteret, s miközben arról beszélt, hogy a média a tízmillió magyarból 9 milliót teljesen elhülyített – huszonéves társa szerint azért, mert a zsidók kezében van –, óvatosan fölsandított a Mogyoródi út sarkán lévő óriásplakátra, amelyen a ráncos Nagy Feróval reklámozták a bemutatót. – Már a Feró sem a régi – mondta szomorúan egy másik katonaruhás, s ugyanez volt a véleménye Szörényi Leventéről is, aki szerinte azzal, hogy odaadta Alföldinek a darabot, egyértelműen átállt a túloldalra. – Van az a pénz, ami előtt még ő is meghajlott – konstatálták a tömegben, s többen arra figyelmeztettek, ne hagyják a videózást, mert az „a megosztást célozza”.

A tüntetők egy kisebb csoportja rájött, hogy nem túl jó helyszínt választottak a démónak, mert így a kutya se figyel rájuk. Páran elmentek a metróbejárathoz zsidózni, de a hosszú sorokban érkező tömeg nem ért rá velük foglalkozni, rohantak, hogy odaérjenek a kezdésre.

Többeknél rákérdeztem, látták-e a szegedi előadást a tévében. Igen bizonytalan válaszokat kaptam, s a kifogásolt jelenetek – drog a színpadon, széttrancsírozott fehér ló stb. – hallatán nem volt nehéz ráismerni az internetes vándormotívumokra.

Jobbszélső állásfoglalás

Apropó internet. Próbáltam rábukkanni arra az idős hölgyre, aki a Facebookon egy puskával a kezében tette közzé a demonstráció színhelyét, ez nagy kört futott be a bemutató előtt, a nő le is vette profilképét, amelyen nem gépkarabély, hanem csupán egy ártalmatlan airsoft – afféle játékpuska – volt látható.

– Ezt is a botrányra éhes sajtó fújta fel – harsogta egy seszínű hajú hölgy, aki erős csodálkozással figyelte a feliratot: „Jézus mondja, térj meg, mert a bűn zsoldja a halál”. Kiderült, hogy alkalmi térítők is bekeveredtek a „szélsőjobbos” tüntetők sorába. Alföldi rendezése nem különösebben érdekelte őket, ellenben vidáman osztogatták a naptárjaikat.

Hét után a környék zsúfolt lett. Érkeztek a bemutató vendégei, a rendőrök terelték a forgalmat, s kínosan ügyeltek arra, hogy a Tolerancia Csoport Stadion Szálló előtti tüntetői ne találkozhassanak az Árpád-sávos alakulattal. Itt ’Orbán a felelős’-feliratok előtt Hanti Vilmos, a MEASZ – Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – elnöke arról szónokolt, hogy a kormány kedvez a szélsőjobbnak, de jövő tavasszal megszabadul tőlük az ország. Az ellentüntetők kezében Szolidaritás-zászló volt, s nagyjából annyian lehettek, mint a főtüntetésen. Itt is többekkel beszéltem, s arra jutottam, egyáltalán nem kell ahhoz valamit látni, hogy állást foglaljunk ellene vagy mellette.

Az előadás nyolckor pontosan elkezdődött.

A szervező profilja

Noha az Alföldi Róbert elleni tiltakozást szervező Sikolya Kriszta profilja eltűnt a Facebookról, korábbi iwiw-oldala elérhető. Azon győrteleki lakosként szerepel, korábbi lakóhelyeként Budapestet adta meg. Állatbarátként mutatja be magát, azt írja, „(az embereknél) többre becsülöm a kutyáimat, mert azok csak a cipőmet rágják szét, nem a lelkemet.” Összesen hat netes fanklubnak volt akkor tagja: az Állatmenhely – Állatbarát Baráti Társaságnak, a Becsület Napja barátainak, továbbá a Börtönbüntetést az Állatkínzóknak, a Magyar Gárda, Demjén Ferenc, valamint a Guns ’n Roses November Rain fanklubnak. Győrtelek polgármestere, Halmi József kérdésünkre elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen van háza Sikolya Krisztának és élettársának, de csak rövid ideig lakott ott. Úgy tudják, visszament a fővárosba. Győrteleken – noha sűrűn hangoztatta jobboldali szélsőséges nézeteit, terjesztette a Jobbik szórólapját – a helyi átlagemberek életét élte. Nem tudnak arról, hogy fegyvere lett volna, legalábbis nyilvánosan nem fenyegetőzött vele. (T. I.)

Jobbszélső állásfoglalás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.