Orbánt felbosszantotta a bíróság, keresi a szalonképes szavakat

Orbán Viktor nem hagyta magát, és az ellenzék sem szó nélkül mondanivalóját, ami minden várakozással ellentétben nem a negyedik alkotmánymódosításról szólt. A miniszterelnök a rezsicsökkentés kapcsán elszenvedett bírósági vereséget tette szóvá, amelyet saját frakcióin túl a Jobbik képviselőcsoportja is visszaverne. Tóbiás József a frontok között találta magát: alkotmányról beszélt volna egyedüli jelen lévő szocialistaként, de módja nem volt rá. Szemünk a patkón!

"Itt a magyarok akarata érvényesül"

Orbán Viktor miniszterelnök napirendi felszólalásával kezdődött a plenáris ülés hétfőn, a kormányfő „Magyarország nem hagyja magát” címmel tartott szónoklatot. A Fidesz elnöke ebben többek között arról beszélt, hogy a bíróságok ítélete alapján a kormány nem kérheti számon az energiaszolgáltatókon azt, hogy költségeiket beépítik a számlába.

Orbán mondatait az egyik képviselőnő „diktátor” bekiabálásokkal igyekezett megzavarni, neki Kövér László egy pohár vizet kért a teremszolgáktól. A miniszterelnök zavartalanul folytatta, kiemelve, hogy a rezsicsökkentés a családokat milyen előnyökhöz juttatja, szemben a korábbi évek rendszeres gáz- és áramár-növekedésével, amely elviselhetetlen terheket jelent a polgárok számára. Orbán arról beszélt, hogy az energiacégek éveken át tízmilliárdokat kerestek az embereken, az áram- és gázszektor 2011-ben többmilliárdos adózott profitot ért el.

A kormányfő szerint ezért a bíróság döntése „botrányos”. Orbán úgy vélte, hogy „nehéz szalonképes szavakba foglalni” azt az arcátlanságot, amely összefogás most kialakult az emberekkel szemben. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy új kezdeményezéssel élnek majd, amelynek során az érintett cégek még kevesebbet fognak keresni, az emberek pedig még kevesebbet fizetni a rezsiért. „Nehéz küzdelem lesz. Ezért szükségem van minden magyar ember támogatására ezekkel a telhetetlen cégekkel szemben. Meg kell mutatni, hogy ez Magyarország, és itt a magyarok akarata érvényesül” – fogalmazott Orbán. A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy akit szintén felháborít ezen cégek profitéhsége, az hallassa a hangját. Hogy a cégek érezzék: nem a kormánnyal, hanem az egész nemzettel állnak szemben.

A kormánypárti képviselők vastapssal fogadták Orbán beszédét.

Tóbiás József frakcióigazgató reagált a kormányfő beszédére. A szocialista politikus kifogásolta, hogy Orbán napirend előtt egyetlen szót sem mondott az alkotmány negyedik, napirenden lévő módosításáról. Tóbiás szerint illett volna szembenézni, de legalábbis mondani bármit az elmúlt napok tiltakozásaira. Az MSZP-s politikus szerint az emberek nyolcvan százaléka elégedetlen a kormányzás teljesítményével, a legfontosabb kérdés pedig az: Orbán akaratán kívül lehet-e még bármilyen, vele ellentétes legitim álláspont ebben az országban?

Tóbiás szerint az alkotmányos rend védelme minden demokrata kötelessége. Az MSZP-s politikus idézte a Fidesz által korábban támogatott Sólyom Lászlót, aki szerint mindaz, ami történni fog délután, az az alkotmányos rend ellen való. Tóbiás szerint nem Európával, nem az Európai Bizottsággal, nem a német kormánnyal, nem az amerikai kormánnyal, nem a világgal harcol Orbán Viktor, hanem valójában saját magával. „Kérem Miniszterelnök Urat, hogy ne rángassa magával az országot. Legyen mértéktartó!!” – zárta kommentárját Tóbiás József.

Volner János jobbikos képviselő reagált a radikális párt részéről. A Jobbik szerint sokkal tovább kellene menni a rezsicsökkentésben, mint ameddig a kormány eddig elment. Volner ezt követően a szocialistákat kárhoztatta, amiért a kormányzatuk idején privatizálták az energiaszektort. Ez, a jobbikos képviselő szerint a sokadik „hazaárulása” volt a szocialistáknak. A radikális frakció politikusa hozzátette: elemzésük szerint az áram árának felét teszi ki mindössze a termelői ár, a többi a rendszerfenntartási díjakból és a „szocialisták által bebetonozott luxusprofitból” áll.

Volner hangsúlyozta, hogy az MSZP-sek miatt nálunk sokkal magasabb az áramár, mint Európában. Úgy vélte, ha a bíróság pedig a profitorientált cégek oldalára áll, akkor úgy kell megváltoztatni a jogi környezetet, hogy az ne a cégeknek, hanem az embereknek kedvezzen. „Azt kívánom ennek az országnak, hogy az a rezsicsökkentés, amely elindult, a Jobbik által jelzett harminc százalékig folytatódjon! (…) Ha ezen az úton fognak járni, támogatni fogjuk Önöket!” – fogalmazott Volner János, Jobbik-alelnök.

Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető kommentárjában felidézte, hogy az egyik parlamenti ellenzéki csoport tagjai Orbán beszéde alatt „önkényuralom” feliratú lepedőt tartottak fel, amelyről először azt hihették a nézők, hogy a profitorientált cégek önkényuralma ellen tiltakoznak, de kiderült, hogy valójában a kormányfővel szemben tiltakoznak. Harrach a szocialista szónokot is kritizálta, amiért olyan témában szólította meg a miniszterelnököt, amely valójában nem volt témája a kormányfői felszólalásnak.

A KDNP frakcióvezetője szerint radikalizálódik a szélsőbal a közéletben, és már erőszakra is vetemedik. A kereszténydemokraták arra kérik a kormányt, hogy váltsa valóra rezsicsökkentési szándékát, és támogassa a magyar családokat – fejezte be Harrach Péter.

Önkényuralom - írta ki Gyurcsány Ferenccel a DK - frakció híján elmondani nem tudták
Önkényuralom

Rogán Antal fideszes frakcióvezető szerint Gyurcsány Ferencnek az volt a demokrácia, amikor békés embereket vertek meg az utcán, és önkényuralom az, amikor a magyar kormányfő fellép a profitorientált és összeesküvő cégek ellen. Rogán Antal szerint a szocialistákat nem érdekli a rezsicsökkentés, ez jól látható abban, hogy a frakcióból egyedül Tóbiás József van jelen az ülésteremben. A fideszes politikus ezt követően a rezsicsökkentés igazságosságáról és arról beszélt, hogy minden politikai erőnek joga és kötelessége fellépni az emberek érdekei ellen szövetkező energiacégek ellen. Rogán biztosította Orbán Viktort és kormányát, hogy a Fidesz frakciója a kabinet és elképzelései mögött áll.

„Szükségünk van az emberek támogatására, mert tudniuk kell az energiaszolgáltatóknak, hogy nem a kormánnyal, hanem az emberekkel állnak szemben” – folytatta Rogán, megismételve Orbán Viktor mondatait. A kormánypárti politikus szerint meg kell védeni a rezsicsökkentést, és amelyik képviselő nem ezt teszi, annak valószínűleg más, a magyar emberek érdekeivel ellentétes személyes érdekei vannak.

„Azt kérjük a kormánytól, hogy tartson ki a rezsicsökkentés mellett bármilyen belső vagy külföldi nyomásgyakorlással szemben is” – fogalmazott Rogán Antal.

Orbán Viktor viszontválaszában megköszönte az őt – és így a „magyar embereket” - támogató frakcióvezetők szavait. A miniszterelnök hozzátette, hogy furcsa helyzet az Magyarországon, hogy egy baloldali párt az emberek mellett a nemzetközi tőke oldalára áll. Orbán szerint az MSZP-nek már csak a munkásmozgalmi múltja miatt is a bérből és fizetésből élők oldalára kellene állnia, de nem ezt teszi. Orbán szerint a rezsicsökkentés egy nemzeti ügy, amely a szocialista szavazóknak is jó, és bizonyos benne, hogy ők is támogatják a kormány ez irányú törekvéseit. A kormányfő ezért a szocialista szimpatizánsokat is arra kérte, hogy támogassák a kabinetet ebben a harcban. Orbán Viktor viszontválaszában – félreértve vagy félremagyarázva Tóbiás mondatait – arról beszélt, hogy ő nem a világ, vagy az amerikai kormány ellen harcol, megelégedve a rezsicsökkentés sikerével is. „A jó katona nem azok ellen harcol, akik szemben állnak vele, hanem azokért harcol, akik mögötte állnak. Mi minden magyar emberért harcolunk” – fogalmazott Orbán.

Tóbiás József ezt követően visszavonta az „Alkotmányos válság” címmel eredetileg benyújtott napirend előtti felszólalási igényét, és kivonult az ülésteremből.

"A kétharmados többség nem hagyhatja"

Rogán Antal fideszes frakcióvezető napirend előtti felszólalása volt így soron. A kormánypárti politikus ismét a rezsicsökkentés igazságosságáról és a szolgáltatók ellenérdekéről beszélt, kiemelve, hogy más uniós országokban ezek a cégek képesek kisebb profittal dolgozni, mint Magyarországon. Rogán szerint az energiaszolgáltatók évek óta irgalmatlan bevételt szedtek be, és amikor a kormány elindult a rezsicsökkentés útján, máris megkezdődött az „ellenlobbi”.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy a kormánynak köszönhetően a rezsiszámláknak csökkennie kell. Rogán szerint a cégek, miután volt miből megfizetniük a legjobb ügyvédeket, tucatnyi beadvánnyal éltek a bíróságokon az ügyben. Miután a bíróság láthatóan nem a kormány álláspontját osztja, ezért Rogán szerint a Fidesz elszánt abban, hogy a rezsicsökkentést szükség szerint törvényben is szabályozza.

A politikus arra is rámutatott, hogy a kabinet és a magyar demokrácia elleni támadások láthatóan akkor indulnak el, amikor az Orbán-kormány külföldi tőke- és lobbiérdekeket sért. Ezt, hangsúlyozta Rogán, a magyar kormány és a kétharmados többség nem hagyhatja. És nem is fogja.

Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár reagált Rogán felszólalására a kormány részéről. A politikus a kabinetet képviselve arról beszélt, hogy a szocialista kormányok idején mindent privatizáltak, ami a magyar családok mindennapi biztonságát jelentette. Fónagy ezt követően megismételte Rogán már hivatkozott statisztikáját, miszerint egész Európában itthon fizetik a legtöbbet – a fizetéshez való átlagban – rezsire. Az államtitkár is elkötelezettnek mutatkozott a rezsicsökkentés folytatása mellett. Gyér taps a kormánypárti oldalon.

A budapesti álmok kergetése

A kereszténydemokrata Bagdy Gábor is szót kért és kapott napirend előtt. A KDNP-s politikus „Budapest21” címet viselő szónoklatában először felidézte Orbán választások utáni beszédét, amelyben azt mondta: végre ismét Budapest a nemzet fővárosa. Bagdy ezt követően az előző fővárosvezetés tevékenységét kritizálta, majd felsorolta a 2010 utáni eredményeket, és kiemelte: Orbán Viktor beváltotta azon ígéretét, hogy Budapest számíthat a miniszterelnökre.

Bagdy szerint a Tarlós–Orbán-megállapodásnak köszönhetően a főváros kiszabadult az adósságcsapdából, és végre az „álmok valóra válhatnak”.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár reagált a KDNP-s felszólalásra. A politikus az adósság, benne a főváros adóssága elleni harcról beszélt, kiemelve, hogy az Orbán-kormány már eddig is számos sikert ért el ebben a folyamatban; s ennek része a Tarlós–Orbán-megállapodás is. Cséfalvay ezt követően ismertette a szerződés pontjait és a benne szereplő, a főváros fejlődésének érdekében tett állami vállalásokat.

„Egy huszonegyedik századi Budapest alapjait szeretnénk letenni ezzel a megállapodással” – zárta válaszát Cséfalvay, gyér tapsot kiváltva.

Egyedül a Jobbik?

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő volt az utolsó napirend előtti felszólaló a mai napon. „Szőnyegbombázás” címet viselő beszédében a devizahitelesek legutóbbi, többezres tiltakozásáról és a megfogalmazott követelésekről szólt. A radikális frakció politikusa szerint a devizahitelesek kárpótlást érdemelnének az álmatlan éjszakákért és amiért a Nemzeti Bank korábbi vezetése és az előző kormány cserbenhagyta őket. Z. Kárpát szerint a kormány eddigi lépései nem elegendőek, sokan várnak még segítségre.

A jobbikos képviselő szerint az ócsai falu alig néhány családot ment csak meg, de az eszközkezelő és az árfolyamgát lehetőségével is kevesebben élnek a lehetségesnél. Z. Kárpát Dániel szerint miközben családok és életek mennek tönkre, a kormány homokba dugja a fejét, ráadásul a megoldások kapcsán „őskáosz” uralkodik a döntéshozóknál. A Jobbik szerint a „bűnösöknek”, így például a bankoknak kellene fizetnie. „Szégyen, hogy egyedül a Jobbik képviseli a károsultak érdekeit” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár reagált erre is, és bár a jobbikos képviselő arra kérte, hogy ne statisztika sorolásával válaszoljon majd a kormány képviselője, a fideszes politikus mégis számokat hozott, mondván Z. Kárpát rosszul tudja az adatokat. Cséfalvay szerint a végtörlesztésre 169 ezer hiteles jelentkezett be, amely 1300 milliárd forintnyi hitel lezárását jelentette.

Az államtitkár az eszközkezelő kapcsán rámutatott: a cél huszonötezer ingatlan megvásárlása, a folyamat megindult, és még nem ért véget. Cséfalvay hangsúlyozta, hogy a kormány további megoldásokat is vizsgál (például az önkormányzatok szociális bérlakásainak bevonását), a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását viszont nem tartotta racionális megoldásnak. Gyér taps kormánypárti oldalon.

Hivatalosak a személycserék

A plenáris ülés kezdetén Áder János államfő átiratát ismertették a jegyzők, amelyben megállapították, hogy Varga Mihály lett az új nemzetgazdasági miniszter, Balog Ádám pedig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A kormánypárti többség megtapsolta az új tárcavezetőt és jegybankalelnököt, Kövér László pedig sok sikert kívánt.

Orbán Viktor miniszterelnök
Orbán Viktor miniszterelnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.