Megválasztotta Orbánt a XXIV. pártkongresszus

Megtartotta XXIV. kongresszusát a Fidesz. A karanténba zárt tudósítóktól zavartalanul a csaknem ezerötszáz küldött szocialistázással fűszerezett győzelmi jelentések után újraválasztotta az egyetlen jelölt Orbán Viktort.

Narancssárga legyezők és sálak, Magyarország megújul szlogen, élő közvetítés, majd' ezerötszáz küldött - tisztújító kongresszust tartott a Fidesz a Millenáris Parkban. Lelőjük a poént: Orbán Viktort 99,7 százalékkal választották meg újra Párt elnökének.

Orbán, vagy Orbán?

Orbán Viktor érkezik a kongresszusra

Mivel Orbán Viktor az egyedüli jelölt a két évre szóló pártelnöki tisztségre, különösebb meglepetésre nem lehet számítani a Csodák Palotájában: a kormányfő, aki 1993-tól 2000-ig, majd 2003 óta vezeti a pártot, 2013-ig hosszabbíthat. A párt négy alelnöki posztján sem volt váltás, továbbra is alelnök maradhat Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni Zoltán és Varga Mihály.

Örültek Orbánnak

A kongresszuson felállva tapsolva fogadták Orbán Viktort, aki székére felpattanva köszönte meg hívei ünneplését. A kongresszust a Himnusz eléneklésével kezdték, majd a házigazda II. kerületi polgármester, Láng Zsolt mondott köszöntőt. Láng Zsolt üdvözölte a küldötteket és a sajtó képviselőit, külön örömét fejezve ki, hogy a kongresszuson nincsenek kordonok, mint a szocialistáknál. Ezt követően igazolták az 1824 küldött mandátumát, majd megállapították, hogy 1425 résztvevővel a testület határozatképes.

Baráti körben

A vendégek között több 'nagyágyút' is látni: itt van Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Széles Gábor vállalkozó, többek között a Magyar Hírlap tulajdonosa; Buzánszky Jenő, az egykori Aranycsapat tagja, Kun Miklós történész.

Újságírók kalickában

Orbán Viktor érkezik a kongresszusra

A kongresszus sajtónyilvános, az újságírók - zöld színű, Magyarország megújul feliratú karszalag  birtokában - azonban csak egy lekordonozott területen belül mozoghatnak, többen egy üvegkalickából követhetik az eseményeket. A tudósítók a büfébe nem mehetnek át (a szervezők előre szóltak, hogy hozzanak maguknak ételt, italt), de még a néhány méterre lévő mosdóba is csak biztonsági kísérettel lehet kimenni, így szinte kizárt, hogy a sajtó képviselői a küldöttekkel érintkezhessenek.  

Beszámoltatás

A kongresszusi menetrend szerint a küldöttek először a párt különböző testületeinek beszámolóit hallgatták meg: a választmányét Kövér László ismertette, Kósa Lajos a pártelnökségét, Lázár János a parlamenti frakció nevében számolt be. A tervek szerint felszólal még többek között Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is; a kongresszus a megválasztott pártelnök beszédével zárul.

Kövér nem lát ellenzéket

Kövér László összegzése szerint embert próbáló két év telt a legutóbbi kongresszus óta. Ez az időszak 'idegtépő várakozással' kezdődött, de a kétharmados többség és a kormányzás megkezdése után jött a neheze. Az ország működőképességének fenntartásáról szóltak a kormányzás első hónapjai, az új alaptörvény elfogadásával pedig 'véget ért a rendszerváltás huszonegy éves átmeneti időszaka'. Külön kitért rá, hogy ha ma lennének a választások, megint kétharmadot szereznéek, de ebben az is szerepet játszik szerinte, hogy nincs valódi ellenzékük. Majd hosszasan szapulta a szocialistákat, amiért 'nem kértek bocsánatot az ország tönkretételéért'; még az LMP-ben van Kövérnek leginkáb bizodalma, feltéve, hogy sikerül eldönteniük, hogy a Fidesz, vagy az MSZP ellenzéke akarnak-e lenni. A Jobbiknak is meg kellene találnia szerinte a saját identitását: hogy a mindenkori kormány, avagy az alkotmányos demokrácia ellenzékeként kíván-e működni.

Kósa a mutatványról

Ha a kormányoldal nem tartja a kapcsolatot az emberekkel, nem működteti holdudvarát, akkor veszélyben lehet a következő választási siker, 'a mutatvány megborulhat', bármilyenek az eredmények, akármilyen romokban is van az ellenzék - mondta beszámolójában Kósa Lajos ügyvezető alelnök. Kósa a hitelességet nevezte a siker zálogának, ennek jegyében többek között azt javasolta, ha a rendvédelmi dolgozók nem kaphatnak korkedvezményes nyugdíjat, akkor ugyanez legyen érvényes az önkormányzati vezetőkre is.

40 ezer valós ember

Kósa a jelenlegi politikai felállásról szóva azt mondta, a 'politikai munkamegosztás ma úgy néz ki, hogy 'a Fidesz-KDNP kormányoz, és foglalkozik az ország dolgaival, a szocialisták pedig viszik a politikai show-t'. - Nem rossz, szerintem ezzel megbékélhetünk - ironizált a debreceni polgármester. Kósa végezetül arról is tájékoztatott, hogy a Fidesznek jelenleg 40 ezer 320 tagja van, 'ők igazolt, élő, tagdíjat fizető, valós emberek'.

Lázár nem áll le

A polititkai öttusához hasonlította a Fidesz frakció képviselőinek teljesítényét Lázár János. A frakcióvezető szerint 'emberfeletti' munkát végeztek. Hiába mondták neki politikai elemzők - tette hozzá -, hogy a frakció nevében kérjen bocsánatot a túl gyors tempóért és a sodró lendületért, erre ő nem hajlandó. Sőt a kormánynak azt üzente, nincs lassítás, nincs megállás; tartani kell a tempót az oktatást, az egészségügyet és az önkormányzatokat érintő változtatások terén is. A képviselői költségtérítések kapcsán Lázár azt modta, húsz éves tabukat kell ledönteni, komromisszumokat felbontani.

Órák kérdése

A testületi beszámolókat követően megkezdődött a szavazás (a pártelnöki és alelnöki tisztségekre senki nem jelentkezett az előzetesen előterjesztett jelölteken kívül). Deutsch Tamás levezető elnök bejelentése szerint a szavazás kezdetéig 1533 küldött regisztrált. Az eredményhirdetés előtt még Harrach Péter és Navracsics Tibor beszél, - Orbán Viktort a végére tartogatják.

A KDNP megugraná, ha akarná

Ha a KDNP a horgony, ami a Fidesz hajóját védi a hullámoktól, akkor a Fidesz a mozdony, ami a KDNP kocsiját is húzza - így rímelt Orbán Viktor korábbi, a koalíciót leíró hasonlatára Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. Beszélt a kisebbik koalíciós fél dilemmájáról is, amit a 'vad nyelvcsapkodás' és a nagyobbik fél zsarolása tengelyén helyezett el - a liberálisokra utalva ezzel -, de persze mindkét megoldás távol áll a kereszténydemokratáktól. Arra a sokak által feltett kérdésre, hogy mekkora a KDNP valós támogatottsága, Harrach azt felelte, 'rossz a kérdésfeltevés', hiszen ők a szövetség támogatói; a korábbi 6-7 százalékos parlamenti eredményt ma is megugranák szerinte, 'de nincs ilyen szándék'.

Navracsics: Dicsekedhetnék

Dicsekedhetnék a kormány eredményeivel, de ennek nincs itt a helye - Navracsics Tibor dicsekvés helyett inkább köszönetet mondott mindenkinek az elmúlt kilenc éves munkájáért, azért, hogy a Fidesz nemcsak, hogy kétharmaddal győzött tavaly, de Közép-Európa egyik legnagobb jobbközép pártjává vált. A párt nem csak Magyarország számára kínál 'újszerű, jó recepteket', de már az EU-ban is egyre többen figyelnek ránk. A kormány Navracsics beszámolója szerint 'versenyképességi fordulatot hajtott végre', stabilizálta az országot; 'elindultunk kifelé a válságból'.

Varga: Ne nézzenek madárnak

Gyurcsány Ferencet 'szemlőhegyi demokratának', Bajnai Gordont pedig 'libatenyésztőnek' titulálta felszólalásában Varga Mihály alelnök. 'Ne nézzenek minket madárnak', javasolta az alelnök, aki szerint az egykori szocialista kormánytagoknak felelniük kell azért, hogy az elkövetkező tíz évet is elzálogosították.

Pelczné: Egyesek kedvesek

Pelczné Gál Ildikó felszólalásából megtudhattuk, hogy a Fidesz alelnöke sok levelet kap, 'egyesek kedvesek', mások kevésbé, de visszatérő kérdés például, hogy miből áll a párt nőpolitikája. A politikának nincs női és férfi arca, tette hozzá, a felelős gondolkodásnak azonban szolidaitást kell mutatnia a fiatalokkal, a családokkal, az elesettekkel, 'vagy éppen a nőkkel'. Ezen túlmenően hangoztatta, hogy 'meg kell becsülni a kétkezi munkát'.

Pokorni: A veszély mi vagyunk

Orbán Viktor érkezik a kongresszusra

A kétharmad a probléma: Pokorni Zoltán szerint a gyakorlatilag semmi sem korlátozza a kormánytöbbséget, 'amit ma kitalálunk, abból honlap törvényjavaslat lesz, holnapután pedig mindenki számára kötelező norma'. A legnagyobb veszély ezért 'mi magunk vagyunk' az alelnök szerint; könnyen gondolhatják, hogy okosabbak másoknál, hogy mindent tudnak. Ehelyett Pokorni önmérsékletre kérte párttársait. Az otatással kapcsolatban pedig megjegyezte, a felsőoktatási integrációt egy temető áthelyezéséhez szokták hasonlítani, ami 'sokak érzékenységét sérti, viszont nincs belső támogatottsága'.

A várva várt eredmény

Kihirdették a tisztújítás eredményét: a pártelnökségért egyedül induló Orbán Viktort 1468 szavazattal, 99,7 százalékos többséggel választották meg újabb két évre. A pártelnökválasztásban 1472 küldött vett részt, mindannyian érvényesen szavaztak - tehá négy kivétellel támogatták a küldöttek. A négy alelnököt (Kósa Lajost, Pelczné Gáll Ildikót, Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt) is megerősítették tisztségében: 1478 szavazat mind érvényes volt, ebből a legtöbb szavazatot Varga Mihály kapta (1462-t); Kósát 1458, Pelcznét 1384, Pokornit pedig 1319 küldött választotta meg ismét alelnökké.

'Hosszú menetelés volt'

Orbán Viktort - ahogy a kongresszus kezdetén is - felállva tapsolva köszöntötték a küldöttek. Az újraválasztott pártelnök beszédében megköszönte a bizalmat, és gratulált a kitartásért, hogy a tíz évvel ezelőtti utolsó, kormányon megtartott kongrersszus után, 'hosszú menetelés után megkérkeztünk ide'. Örömét fejezte ki továbbá, hogy 'ennyi régi harcostársat' lát itt, majd konstatálta, hogy a küzdelmeik erősebbé tették a pártot. Hol gumibottal, hol fenyegetéssel, hol gumilövedékkel, hol pedig külföldre kiszervezett lejárató kampányokkal próbálták ellehetetleníteni a Fideszt - hiába

Mi voltunk

- Mi voltunk, akik kimondták, hogy a szovjet katonák menjenek haza. Kiálltunk a diktatúra kiszolgálóival szemben a szabadságért, demokráciáért, soha nem árultunk velük egy gyékényen - így emlékezik az elmúlt húsz évre Orbán Viktor. 'Felvettük a kesztyűt a hazugsággal szemben, kimondtuk az igazságot akkor is, ha ezzel választást lehetett veszteni'.

Mint a faék

Orbán szerint sokat tanultak az elmúlt tíz év alatt. Például azt: 'nem azt kell nézni, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt (..), hogy nem ideológiáékért, hanem Magyarországért, az emberekért kell küzdeni'. A szocialisták ideológiáját Orbán egyszerűnek mondta, 'mint a faék': demokrácia akkor van, ha ők vannak kormányon. Csakhogy Orbánék nem tűrik a beleszólást, kioktatást senkitől.

Lepofozták Brüsszelt is?

Az EU-ban is visszaverték a támadásokat - újságolta Orbán Viktor, sőt, "az Európai Parlament izgága kötekedőinek adtunk néhány kokit, leesett néhány saller". Az elmúlt egy évben szerinte kiálltak az országért, a 'megszokott' megszorítások helyett bevezették a bankadót, a válságadókat, 'csendben és békében elköszöntünk az IMF-től'. A rendvédelmi dolgozókkal pedig megértették, hogy senki sem követelhet  'indokolatlan kiváltságokat a nyugdíjasok pénzéből'.

Nyúlós rongydarabok

Ezek után Orbán a válsággal megváltozott világról beszélt: a XXI. század első évtizede alapvetően rengette meg a világot, arra kényszerítette civilizációnkat, hogy józanodjon ki a hamis illúziókból. A válság először udvariasan kopogtatott, majd betörte az ajtót, felforgatva életünket, tette hozzá. 1990-ben a nyugat győzelme teljesnek tűnt, de ma már jól látszik, hogy új, ismeretlen fejezet kezdődik a történelmünkben.'Nyugaton a helyzet bizonytalan', folytatta, kipukkadt a lufi, hogy a piac mindenható kezével mindent elrendez. Ma már épeszű ember nem vitatja szerinte, hogy állami szerepvállalás nélkül nem lehet kezelni a ránk zúduló bajokat, hogy lehet munka nélkül is gyarapodni. Most a lufi nyúlós rongydarabját szorongatva keressük a teljes összeomlás elkerülését.

Nem állnak le

A világ leváltásához nem elég az, ami egy kormányváltáshoz elegendő - ehhez kellett a kétharmados forradalom. A régi világ leváltásában márpedig 'nem lehet gyatyázni', gyorsan és határozottan kell cselekedni. A miniszterelnök-pártelnök a továbbiakban közölte, hogy egy év alatt stabilizálták az országot, új szövetségeket kötöttek - például Kínával -, és senkinek nem fogják hagyni, hhogy letérítse őket a jövő útjáról. Merthogy vannak, akik jól jártak, miközben az ország szenvedett, 'vannak, akik degesszre keresték magukat azon, hogy országunkat a feje búbjáig eladósították'.

Orbán Viktor érkezik a kongresszusra

- Végig fogunk menni a jövő útján, akár tetszik a múlt embereinek, akár nem - közölte a pártelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.