Nemzetiszínűvé keveredett a zöld meg a lila

Sose gondoltuk, hogy a foci sport, de akinek volt még némi kétsége, az is meggyőződhetett róla, hogy a foci vegytiszta politika. Sőt, ma már kül- és belpolitika, történelemmel fűszerezve. Ez kiderült a ma 2 órakor a Miniszterelnöki Hivatal előtt rendezett szurkolói demonstráción is, amelynek elsősorban sporttörténeti jellegét érdemes kiemelni. Minden egyéb úgy volt, ahogy azt már megszokhattuk egy demonstrációtól, amelyet a Parlament közelében rendeznek.

Nehéz elképzelni de próbálkozzunk vele. Képzeljük el, amint a lila összeolvad a zölddel, amint a "zöld sasok" összeborulnak a "lila majmokkal". Valamivel két óra előtt érkezik a metró felől egy zöld fehér sálas szurkoló, balján a lila-fehér sálas szurkolóval, köztük pedig nemzetiszín sálas szurkoló szintetizálja az eddig szintetizálhatatlant. Majd egy kórus hangját hozza foszlányokban a szél az Alkotmány utca felől. Hamarosan kisebb tömeg jelenik meg, többségükben fiúk, szürke pulóverekben. Hátukon a kapucnitól valami nehezen olvasható egyenfelirat, de az biztos, hogy red és devil. Nem brit szurkolók, nagyon is magyarok, mégis valamiért jobb szeretik az angol szöveget. Társaságukban néhány lány, ők világoskéket viselnek sóstói hableányok felirattal.

Ők is a „ketrecbe” tartanak, mert a Kossuth tér 4-es számú ház előtti területet, amely nem más mint a MEH épülete, acélkordonnal zárták le. A rendezvény jól szervezett. Rutinos szurkolók a résztvevők, akik megszokhatták, hogy érkezésükre bíró sem vár a kezdőrúgás sípjelével, így éppen kettőre a Garibaldi és az Akadémia utca találkozásánál a ketrec másik bejáratán a térre érkezik a kemény mag. Ekkor már jól hallható és a szájakról is leolvashatóak a kórustól hallottak, amelyet a focimeccsek mintájára a Guantanamera dallamára énekelnek: Szar Szlovákia / szar Szlovákia / utálunk szar Szlovákia. Ezt skandálják a második strófával, amely arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy rohadt szlovákok, nincsen hazátok.

A csoport transzparenseket is hoz, amelyeken ilyesmik olvashatóak: „Nem felejtünk!”, „Szlovákia egy múló állapot” valamint „Krisztián kitartás!”. A legérdekesebb viszont az a Babits átköltés, amely szerint „Bűnösök közt cinkos, aki néma”. Ám a szurkolók magyarságukat nem is irodalmi és nyelvi ismereteikben hordozzák, és ez akkor válik bizonyossá, amikor később valaki Kölcsei László sorait citálva a Himnuszt idézi. A tömeg zöme valóban szurkoló, bár szép számmal jelentek meg köztük a Kossuth tériek. Ismerős arcok, transzparenses nagyik és deres bajszú öregurak, akik erősítik a futballdrukkerek éppen egy hete végletekig felszított nemzeti öntudatát.

A színpadon először egy lány mondja el a DAC meccsen múlt szombaton szerzett borzalmas élményeit, majd a fehérváriak képviselője következik hasonló beszámolóval. Aztán Tamás, aki Debrecenből érkezett, a szlovákiai atrocitás és a napi belpolitika összefüggéseit felvázolja fel. Mindaz ami megtörtént ugyanis a kormány bűne, hiszen eltűri, hogy kül-, és belföldön egyaránt megalázzák a magyarságot. Tétlenül nézi mindazt, ami a Felvidéken történik, ezért a DAC szurkolói nem is merték átlépni a határt. Ezért csak egy levelet olvasnak fel, amelyből mindenki megtudhatja, mennyire hálásak az anyaország szurkolóinak szolidaritásáért.

A dramaturgiailag fontos mondatoknál persze felhangzanak a Guantanamera dallamai, a vesszen Gyurcsány és vesszen Trianonnal vegyülve disszonáns kánonná. Szurkolói zászlók vegyülnek az árpád-sávosokkal, miközben már a kispesti szurkolók képviselője is elmondja gondolatait, amelynek lényege ugyanaz mint az addig hallottak: betelt a pohár, ez tovább tűrhetetlen, eddig bírtuk, de most ennek már vége, amióta ez a kormány van nincs nyugta a magyarnak. Levente a ferencvárosi szurkolók szövetségének egyik vezetője, amúgy politológus – a jó oldalról, ahogy valaki a tömegben megjegyezte. Hosszasan szól arról a párhuzamról, amely a kormány tevékenysége és a jelenlegi helyzet kialakulása között fedezhető fel, és ami egyenes úton vezetett a dunaszerdahelyi eseményekig.

Egy bekiabáló általános derültséget vált ki a körülötte állókból, amikor az MTK szónokát hiányolja, ám a tizenéves, bomberdzsekis fiúk értetlenül néznek az öregre. A libások megjegyzésnél pedig már teljesen elveszítik a fonalat, így elmarad a harsány zsidózás. Lelkesen ünneplik viszont Levente szavait, aki példaértékű összefogásról beszél, mármint a zöldek és lilák valamint más szurkolói csoportok egységéről, amely némi reménysugarat mutat ezekben a vészterhes magyarellenes időkben. Mivel sokan sípokkal fejezik ki tetszésüket és gyakran felharsannak a skandált szövegek, de még a talpak alatt a zöld gyep is adott, egészen meccshangulatú a Kossuth tér.

A demonstráció végén mindenki hallhatta annak a petíciónak a szövegét, amely szalonképesebb formába öntve foglalta össze a megjelentek követeléssé érett kéréseit, és amelyet pontban három óra nyolc perckor át is adtak a MEH megjelent képviselőjének. Ez jelentette a három sípszót. Még levezetésként a tömeg elismételte az addig hallott rigmusokat, sőt a rendőrökről is megemlékeztek, „készenlétivel” helyettesítve be az addig skandált rigmusban a szlovák szót.

A találkozó békésen zárult, a szurkolók rendben hagyták el a stadiont. Illetve a teret. Ám ahogy valaki távoztában megjegyezte: ez még nem a döntő volt.


Különböző futballklubok szurkolótáborának tagjai vonultak a Miniszterelnöki Hivatal elé
Különböző futballklubok szurkolótáborának tagjai vonultak a Miniszterelnöki Hivatal elé
Mint a pályán
Mint a pályán

Az MTI tudósítása szerint, amikor a tüntetők a Miniszterelnöki Hivatal elé bevonultak, kopaszra nyírt futballdrukkerek többször leköpték és szidalmazták egy szlovák tévéstáb tagjait, és kizavarták az operatőrt az elzárt területről. Később a szlovák tévé munkatársaira két rendőr vigyázott.

Drukkerek
Drukkerek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.