Lázár-ügy: ami a felvételből kimaradt

Nyilvánosságra hozta a Fidesz annak a hódmezővásárhelyi közgyűlésnek a jegyzőkönyvét, amelyen elhangzottak Lázár János nagy vitákat kiváltó kijelentései. Közben az ügy mögött a szocialistákat sejtő Kósa Lajos bejelentette: vizsgálják, milyen jogi lépéseket tehetnek a felvétel hamisítói ellen.

A Fidesz vasárnap nyilvánosságra hozta annak a hódmezővásárhelyi közgyűlésnek a jegyzőkönyvét, amelyen Lázár János nagy vitákat kiváltó kijelentései elhangzottak. A 2008-as ülésen, miként az a szombaton nyilvánosságra került felvételen hallható, Lázár egyebek mellett azt mondta: „Akinek nincs semmije, az annyit is ér."

Lázár vasárnap elnézést kért, ugyanakkor sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a felvételt manipulálták, abból épp a „magyarázó részt vágták ki." Ennek kapcsán Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az MTI-nek vasárnap azt nyilatkozta: vizsgálják, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek a hamisítók ellen, mert a megvágott, manipulált szöveg semmilyen módon nem fedi a valóságot. A politikus úgy fogalmazott: "mint már annyiszor, a szocialisták most is a hamisítás szerintük jól bevált eszközéhez folyamodtak."

A vasárnap nyilvánosságra hozott, tizenöt oldalas jegyzőkönyv szerint a 2008-as hódmezővásárhelyi testületi ülésen Lázár bírált kijelentései előtt hosszas vita alakult ki a képviselői jövedelmekről, a költségtérítésekről és azok nyilvánosságáról.

A vita lényege az volt: egy ellenzéki képviselő azt kérte, hogy a város honlapján tegyék közzé, milyen címen és mekkora pénzbeli, vagy egyéb juttatást kaptak a várostól és a település többségi tulajdonában levő cégektől, intézményektől a közgyűlés tagjai. Lázár János polgármester viszont úgy érvelt: nincs szükség „ilyen napirendre", mert mindezt törvény szabályozza, a közgyűlés tagjai pedig leadták vagyonnyilatkozatukat, azok pedig eleve nyilvánosak.

A polgármester provokációnak nevezte a javaslatot, s úgy fogalmazott: „Ön most úgy állítja be, mintha mi közpénzt akarnánk eltitkolni, mikor minden teljes egészében nyilvános."

Ezek után Lázár megjegyezte: „A költségtérítés kapcsán a kormányzat akár a saját MSZP-s és különösen a fideszes képviselők ellen egy lejárató kampányt folytatott Gál J. Zoltán vezetésével és instrukciói alapján a magyar sajtóban. Ha valakinek, akkor nekem ezzel kapcsolatban konkrét információim voltak, mert én voltam az egyik célszemély. Ezek után úgy döntött az Országgyűlés, hogy nyilvánosságra hozza a képviselők jövedelemviszonyait. (...) Egyetértek azzal, hogy itt is föl kell tenni az internetre, az egyébként nyilvános bevallásokat."

A jegyzőkönyv tanúsága szerint az ülésen kialakult vita végéhez közeledve Lázár egyesével felolvasott a képviselők vagyonnyilatkozatából. Saját magát sem hagyta ki a sorból. Szó szerinti idézet a jegyzőkönyvből: „Most jövök én, nekem van, azt mondja, hogy tele vagyok jövedelemmel, igen. Országgyűlési képviselőként a bruttó havi tiszteletdíjam 485.760,- forint, nettó összes a képviselői tiszteletdíj és a költségtérítés 600.000,- forint és a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagja vagyok 82.000,- forintért."

Nem sokkal később hosszas monológba kezdett a politikus. Egyebek mellett arról beszélt: „Hadd mondjam el, hogy milyen szinten manipulált ez az egész történet, ugye amikor lecsengett a költségtérítési dolog, utána jött ki a képviselői jövedelemlista, és az MTI-nek a kormánykörökből, még egyszer mondom Gál J. Zoltán miniszterelnöki kabinet főnöksége idején, úgy adták ki, hogy a száz leggazdagabb magyar között vannak képviselők, köztük Lázár János az egyik leggazdagabb. (...) Utána az MTI kénytelen volt korrigálni a hírt, hogy Gyurcsány Ferenc és Kapolyi László vezeti a listát."

Majd azzal folytatta: „Tőlem az MTI kénytelen volt bocsánatot kérni, mert a listában nem vagyok benne. Aztán a HVG is csinált egy összeállítást, és a parlamenti képviselők között is a szerény középsorba tartozom a keresményemmel."

Mindezek után hangzottak el a szombaton nyilvánosságra került felvételről már ismert mondtatok. „Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abban a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete."

Amit ezután mondott Lázár, annak jó részét kivágták a felvételből. „Én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselőtestületben."

„Na most még annyit hadd mondjak el önöknek, hogy ugye én bugyuta módon a nagy átláthatóság jegyében nyilvánosságra hoztam a feleségem vagyonbevallását és a fiam bevallását, és (...) volt, akinek a kampányában ezt fölhasználták. Kiszámolták, átváltották az euro betétet, átváltották a svájci betétet, mije van a gyereknek. Azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, ha a kamat és a forint árfolyam jól alakul a következő években, lesz valami alapbázis megtakarítás."

Mindehhez még hozzátette a politikus azt is: „Én ezt nem tartom egészen jó dolognak, de hát tudják, tokaji szőlővel, mindennel lehet manipulálni a közvéleményt. Ez egy helyi kísérlet volt, én azért tartottam ezt fontosnak, mert mindenről beszélni kell."

Lázár János bocsánatot kér
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.