Buszajánlat a BKV-nak egy hónapra

Belga cégtől venne 32 használt, csuklós buszt a BKV, darabját húszmillió forintért. A közlekedési vállalat csak e céggel tárgyalna a sürgősen kiírandó tenderen, mondván, a rendkívül kedvező ajánlatuk csak egy hónapig él. A BKV mindezt a cég honlapjára hivatkozva állítja, holott ott erről szó sincs.

Belga cégtől venne 32, használt - nyolcéves, nagyjából 300 ezer kilométert futott - csuklós buszt a BKV, egyenként körülbelül húszmillió forintért - értesült a Népszabadság. Lapunk úgy tudja, a közlekedési vállalat hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást írna ki a buszbeszerzésre, ami azt jelenti, hogy a tenderre csak a belga Van Hool Társaságot hívnák meg.

A BKV szerint különösen kedvező a belga cég ajánlata. A közlekedési vállalat a saját maga által végzett piackutatás eredményeire hivatkozik, amelyben a Mercedes-Benz O530/GN, valamint a Volvo 7700 típusú, alacsony padlós csuklós buszait vizsgálták. Előbbiek majdnem kétszer annyiba kerülnének, mint a Van Hool buszai, ráadásul jóval többet is futottak. A Volvo hasonló kategóriájú buszai pedig darabonként körülbelül negyvenmillióba kerülnének. Ráadásul - érvelnek a BKV-nál - a belga cég ajánlata azért is rendkívül kedvező, mert a vételár tartalmazza az alkatrész-utánpótlást, valamint a sofőrök és a karbantartók betanítását, ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat pedig általában csak új busz vásárlásánál biztosítják a vevőnek.

A közlekedési vállalatnál úgy vélik, a gyorsított tendereztetésnek - amelynek során kizárólag a belga céggel tárgyalnának - megvannak a törvényi feltételei; a beszerzés kivételesen kedvező opciói csak rövid ideig állnak fenn, az ellenszolgáltatás pedig jóval alacsonyabb a piaci árnál. A BKV utóbbival kapcsolatban arra hivatkozik, hogy a Van Hool Társaság honlapján lévő hirdetés szerint a cég ajánlata csak egy hónapig él, ezért a közlekedési vállalatnak márciusig mindenképpen élnie kellene a lehetőséggel, és kiírnia a tendert.

A BKV lapunk információi szerint azzal fordul a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hogy tájékoztassa a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás megindításáról. A közlekedési vállalat a tájékoztatóhoz értesüléseink szerint csatolta a Van Hool eladási ajánlatát is, amelyre a cég honlapján bukkantak. A becsatolt melléklet azonban aligha származhat onnan - a dokumentum tanúsága szerint azt nem is a világhálóról töltötték le -, a BKV által említett "rendkívül kedvező, csak egy hónapig élő" hirdetménynek lapunk a belga cég hivatalos honlapján nyomát sem találta.

A cég termékismertetőjében valóban megtalálható a BKV által kiszemelt csuklós busztípus, de ott csak a műszaki paraméterek szerepelnek. A "használt buszok" menüpontban pedig a BKV által megadott értékhatár kategóriájában ilyen típus jelenleg nincs.

A BKV legutóbb tavaly próbálkozott használt járművek beszerzésével; a nyolcvan alacsony padlós, használt busz beszerzésére vonatkozó tenderen a Volvóval közösen az az Alfa Busz adott be egyedüliként ajánlatot, amelynek Antal Attila akkori vezérigazgató fia volt az egyik alvállalkozója. A botrány nyomán a főváros visszavonta a buszvásárláshoz a pénzügyi keretet, a BKV a tendert visszavonta, Antal Attila az ügy és megromlott egészségi állapota miatt leköszönt tisztségéről.

Friss! Trükköznek

A BKV megbántódott, hogy rágalmazzuk, hiszen a Van Hool különleges ajánlata igenis ott van a cég honlapján.

A BKV-nál a jövőbe látnak. Máshogy nem magyarázható, hogy ők már jóval korábban elolvasták a honlapon ezt a speciális ajánlatot. Kedden ugyanis a honlapon még szó sem volt ilyenről. Mivel tudjuk, hogy egy hatszázmilliósnál komolyabb üzlet során sok minden történhet, február 24-én, kedden csináltunk egy screenshotot a honlapról.

A belga cég honlapja február 24-én, kedden 15 órakor
A belga cég honlapja február 24-én, kedden 15 órakor

Az már csak hab a tortán, hogy azt a pdf dokumentumot, ami a "special offer"-re kattintva elolvasható, és amire hivatkozva a BKV a sietséget magyarázza, február 25-én, 9:35-kor hozták létre. A címe: Technical specifications AG300 19.02.2009 FIT Budapest Hongarije.XLS

 

Még frissebb! Átszabták a belga cég honlapját

Csütörtökön teljesen átalakították a belga Van Hool cég honlapját. A régi linkek nem vezetnek sehova, a "special offer" új címen található, ahogy az egyébként változatlan tartalmú pdf dokumentum is.

A beszerzésről kizárólag belga céggel tárgyalnának
A beszerzésről kizárólag belga céggel tárgyalnának
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.