Felavatták a debreceni Horthy-emléktáblát

A debreceni református kollégium előtt kisebb szóváltás alakult ki a jobboldaliak és a Horthy-ellenes demonstrálók között. "Horthysták, hazamehettek!", kiáltotta egy tiltakozó, mire egy hatvan év körüli asszony azt kiabálta vissza: "ha Horthy nem lett volna, nem lett volna mit lopnotok".

Míg a debreceni református kollégium épülete előtt néma demonstrációt tartott a Horthy-kultusz újraéledése ellen egy maroknyi tiltakozó, odabent - egy kétnapos kollégiumi diáktalálkozó, valamint a Debreceni Kollégium Baráti Kör közgyűlése keretében - nagyszámú ünneplő előtt leleplezték Horthy Miklós kormányzó fölújított emléktábláját. A leplet Bölcskei Gusztáv, a Tisztántúli Református Egyházkerület püspöke és  Győri János, a Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézet igazgatója, a Debreceni Kollégium Baráti Kör elnöke vette le az eredetileg 1938-ban elhelyezett, 1947-ben eltávolított, s tavalyig egy kollégiumi raktárban porosodó emléktábláról. A püspök nem mondott beszédet.

Győri János azonban a kollégium zsúfolásig megtelt dísztermében "A Kollégiumi Diákszövetség tevékenysége és Horthy Miklós kollégiumi diák emléktáblájának története" címmel előadást tartott, s egyebek mellett azt mondta: a kormányzó az 1940-es években olyan politikai döntések meghozatalára kényszerült, amelyeket nem láthattak előre azok, akik tiszteletük jeléül neki 1938-ban emléktáblát állítottak. Hozzátette: Horthy Miklós megítélése ellentmondásos, ám az kétségelen, hogy a kormányzó a XX. század két nagy mételyét, az orosz bolsevizmust és a német nemzeti szocializmust megvetette, aki a hazája iránt olyan mélyen elkötelezett ember volt, hogy méltó a most újra fölállított emléktáblára.

A dísztermi ünnepség alatt az épület előtt baloldaliak, MSZP-tagok, a Szolidaritás képviselői Horthy-ellenes transzparensekkel demonstráltak, s megjelent a helyi zsidó hitközség néhány tagja is, aki izraeli zászlót lobogtatott. A demonsatráción jelen volt többek között Juhászné Lévay Katalin volt szocialista parlamenti képviselő, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat volt elnöke,  Szathmári Károly debreceni szocialista önkormányzati képviselő, s Török Zsolt, az MSZP szóvivője.

Amikor Török Zsolt meg akarta kezdeni az üggyel kapcsolatos sajtótájékoztatóját, az épület bejárata elé kivezényelt, mintegy harminc középiskolás diák - vélhetően a református kollégium növendékei - énekelni kezdte a székely himnuszt. Csatlakoztak hozzájuk tanárok, a Jobbik helyi önkormányzati képviselői - egyikük a szabolcsi Nemzeti Őrsereg uniformisát viselte -, s több, a betiltott magyar gárda egyenruhájába öltözött férfi. Elénekelték a magyar himnuszt is, majd kisebb szóváltás alakult ki a jobboldaliak és a demonstrálók között. "Horthysták, hazamehettek!", kiáltotta egy tiltakozó, mire egy hatvan év körüli asszony azt kiabálta vissza: "ha Horthy nem lett volna, nem lett volna mit lopnotok". A szóváltás során egy diák az egyik tiltakozó kezéből kivette a "Soha többé Horthyt!" feliratú kartont, s széttépte.

Debrecen

Az ünnepségen Debrecen város vezetése nem volt jelen, a díszteremben egyetlen fideszes városatyát lehetett fölfedezni a közönség soraiban. Előzőleg írásban megkérdeztük Kósa Lajos polgármestert, Pósán László történészt, a Fidesz debreceni elnökét, s Fekete Károlyt, a kollégium rektorát arról, hogy mi a véleményük az emléktábla újbóli visszaállításáról, s föltettük nekik azt a kérdést is, hogy méltó-e erre a megtiszteltetésre az az ember, akinek kormányzósága alatt megsemmisült a 2. magyar hadsereg, s deportáltak több százezer magyar állampolgárt. Közülük csak Kósa Lajos reagált, aki telefonon azt mondta: az emléktábla fölállítása a kollégium ügye, egyébként magát az aktust nem tartja központi kérdésnek.

A második kérdésre Kósa azt válaszolta: a magyar történelemben az országot többször eláruló Thököly Imrétől kezdve az antiszemita Táncsics Mihályig számos olyan figura van, akinek a megítélése ellentmondásos, ezek közé tartozik Horthy is.  Hozzáfűzte: ha minden ellentmondásos személyiség emléktábláját, szobrát vagy utcanévtábláját levennék, akkor alig maradna az országban emléktábla, szobor és utcanévtábla.

Debrecen, demonstráció
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.