MSZP: kétharmadot is szerezhet az ellenzék

A szocialista párt a tisztújítás menetrendjéről tárgyalt. Simon Gábor szerint az ellenzéki pártok jó szövetségesi politikával alkotmányozó többséget is szerezhetnek.

Az MSZP március végére tervezett tisztújításának menetrendjéről kezdett tárgyalást szombaton a szocialista párt országos választmánya. Simon Gábor választmányi elnök napirend előtti felszólalásában közölte, hogy a zárt ülés elején Lakner Zoltán politológus idei évre vonatkozó előrejelzéseit hallgatják meg, majd Puch László pártigazgató és Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető ismerteti a tisztújítás menetrendjét. 

Balogh András elnökhelyettes, Józsa István frakcióvezető-helyettes és Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető részt vesz az MSZP országos választmányi ülésén
Budapest, 2012. január 28. Balogh András elnökhelyettes, Józsa István frakcióvezető-helyettes és Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető (b-j) részt vesz az MSZP országos választmányi ülésén, amelyen a szocialista párt a március végére tervezett tisztújításának menetrendjéről kezdett tárgyalást. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az MSZP fővárosi székházában rendezett tanácskozás megemlékezéssel kezdődött: Simon Gábor a holokauszt pénteki emléknapjára utalva hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy a jövőben ne kerülhessen hatalomra olyan politikai erő, amely elfogadhatónak tartja vagy akár csak tagadja a holokausztot.

A választmányi elnök beszédében felidézte Francis Fukuyama amerikai filozófus napokban elhangzott, a magyar kormányt bíráló szavait is. Simon Gábor hangsúlyozta, a világszerte ismert tudósnak igaza van, amikor azt mondja, Orbán Viktor és kormánya nem felelősségteljesen használja hatalmát. A miniszterelnök a "matolcsyzmus" folytatásával, az ellenzéki hangok figyelmen kívül hagyásával az ország érdekei ellen cselekszik, és kizárólag hatalmi érdekeivel, a "Fidesz által elképzelt világ" felépítésével van elfoglalva - mondta Simon Gábor.

Az ülés előtt Balogh András, az MSZP elnökhelyettese kérdésekre válaszolva elmondta, úgy látja, Szanyi Tibor pártelnöki posztra jelentkezése mögött személyi ambíciók állnak, vagyis az nem a Mesterházy Attilával szembeni elégedetlenség jele.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője ugyanerről úgy vélekedett: egy demokratikus pártban előfordul, hogy több tehetséges ember is indul az elnöki posztért. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy vannak, akik eltérően képzelik el a párt stratégiáját, de szerinte ettől függetlenül mindenki azon dolgozik, hogy az MSZP sikeres legyen a következő választáson.

Simon Gábor: kétharmadot is szerezhet az ellenzék

Az MSZP szerint a párt megkerülhetetlen a Fidesz-kormány leváltásában, sőt, "okos politizálással", nyitottsággal az emberek gondjaira, valamint jó szövetségesi politikával a kétharmados alkotmányozó többség megszerzését is lehetségesnek gondolják.

Simon Gábor választmányi elnök beszédet mond az MSZP országos választmányi ülésén
Budapest, 2012. január 28. Simon Gábor választmányi elnök beszédet mond az MSZP országos választmányi ülésén, amelyen a szocialista párt a március végére tervezett tisztújításának menetrendjéről kezdett tárgyalást. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Simon Gábor, az MSZP választmányi elnöke az általa vezetett testület szombati zárt ülését követő sajtótájékoztatóján beszélt erről. Mint mondta, Lakner Zoltán politológus helyzetértékelését követően egyetértettek abban, hogy a szocialista pártnak - a korábbi választási vereségek utáni helyzetekkel szemben - most meg kell dolgoznia azért, hogy ismét váltópárt lehessen.

Kiemelte: el kell érniük, hogy a választók ismét kíváncsiak legyenek álláspontjukra, ehhez pedig világos választási lehetőségeket kell kínálniuk. A választmányi tagok egységesen úgy foglaltak állást, hogy baloldali fordulatra van szükség a nyugdíjrendszer, az oktatás és az egészségügy területén is - mondta.

A választmányi elnök szerint az MSZP programját a válságkezelésnek, a demokrácia helyreállításának kell uralnia. Megjegyezte, többen felvetették, hogy a Fidesz leváltása érdekében minden demokratikus párttal szükséges az összefogás. Simon Gábor úgy gondolja, az ellenzéki együttműködés elvi lehetőségéhez a következő hónapokban először a konkrét gyakorlati kérdéseket kell tisztázni. A szocialista párt nyitott az ilyen kezdeményezésekre - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy külön felkészülést igényel számukra az új választási törvény, amely túlzott előnyben részesíti a legnagyobb támogatottságú pártot. Példaként említette erre, hogy 28 százalékos szavazói támogatottsággal akár az országgyűlési mandátumok csaknem 70 százaléka megszerezhető. Megjegyezte, az MSZP elképzelhetőnek tart egy soron kívüli országgyűlési választást is, ezért haladéktalanul megkezdi a felkészülést erre.

Simon Gábor az MSZP március végi tisztújítására kitérve megerősítette, hogy vállalja a versenyt Botka László szegedi polgármesterrel a választmányi elnöki tisztségért. Úgy fogalmazott: örül, hogy van kihívója, és "ezúttal sem a tisztségre, hanem a munkára és az azzal járó felelősségre" jelentkezik. Megjegyezte ugyanakkor, hogy volt olyan időszak, amikor a választmány elnöke és a párt vezetője szinte semmiben sem értett egyet, ami szerinte nem tett jót az MSZP-nek. Simon Gábor ezért hangsúlyozta, nem gondolja, hogy vissza kellene hozni egy ilyen időszakot, vagyis a változást akaróknak pontosan meg kellene mondaniuk, min és hogyan szeretnének módosítani.  

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.