MSZP: Munkát és kenyeret!

A legutóbbi választmányi üléshez hasonlóan a hét végén, szombaton tartott szocialista kongresszus is rekordgyorsasággal ért véget: az MSZP delegáltjai érdemi vita nélkül fogadták el a párt választási programját – pontosabban a korábban már minden szinten megvitatott szakpolitikai programok összegzését –, az országgyűlési és az európai parlamenti választási listákat, illetve egy politikai kiáltványt.

A Syma-csarnokban tartott tanácskozás látványos performance-akcióval kezdődött: fehér álarcos fiatalok lepték el a nagytermet, akik „Végre lehull az álarc” feliratú szórólapokat osztottak. Az álarc végül a videokivetítőn hullott le, mégpedig Orbán Viktor és ezzel a Fidesz „igazi” arcáról. Az eseményt a megújult MSZP „trojkája”, a frakcióvezetői triumvirátus tagjai: Tóbiás József, Harangozó Tamás és Lukács Zoltán vezette fel.

Mindhárman a „Fidesz igazi arcát” jellemző korrupciós botrányokról beszéltek, a trafik- és a földmutyiról, a magán-nyugdíjpénztári vagyon „ellopásáról” imázsfilmeket is vetítettek – ez utóbbiak fontos részei az Egyenes.hu weboldal bevonásával indított kormánykritikus kampánynak. A kampányklipek összefoglalják mindhárom ügy fontosabb részleteit, és megnevezik a szocialisták szerinti felelősöket, így mindegyik esetben Orbán Viktor kormányfőt is.

– Ez a Fidesz igazi arca. Mindenki, aki szembemegy, annak elveszik a tulajdonát. Mert önök a Fidesznek nem számítanak! – zárta kommentárját Tóbiás József, aki szerint a II. világháború óta nem volt ennyi szegény Magyarországon, amely legfeljebb csak a fásultságban, az éhezésben és az állandó háborúskodásban teljesít jobban. Harangozó Tamás a közbiztonságról és a jogbiztonságról beszélve többek között azt mondta: a Fidesz, ha az érdekei úgy kívánják, a lopást és a csalást is törvénybe foglalja. Lukács Zoltán pedig egyebek mellett azt emelte ki, hogy a „nemzetnek ki kell egyenesítenie a gerincét”, az MSZP-nek pedig a „munkát, kenyeret” követelésére és megteremtésére kell építenie az új Magyarországot.

A kongresszusi tanácskozás nyilvános részében ezt követően Mesterházy Attila pártelnököt szólították színpadra; a politikust mint az új csapat „kapitányát”, egyúttal „Magyarország következő miniszterelnökét” mutatták be. A pártelnök arról beszélt, hogy a 2014-es választás két világ, két értékrend, két politikai kultúra közötti választást jelent. Szerinte a Magyarországon épülő Orbán-rendszer pontosan olyan, mint Orbán Viktor jelleme. „Az ő jellemrajzának a pontos lenyomata a mai Magyarország.

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila

Mert Orbán erőszakos, mert háborúskodó, mert Orbán Viktor önkényes, mert Orbán Viktor Európa-ellenes. Azért, mert ő ilyen, ilyenre akarja formálni a hazánkat is. Ez nem egy jobban teljesítő, nem egy sikeres, fejlődő, szabad, európai Magyarország víziója. Ez egy múltba forduló, avítt, a sikertelenséghez vezető Magyarország-vízió” – fogalmazott a politikus.

Mesterházy hangsúlyozta: Orbán nem fog változni; ha győz, akkor még nagyobb erővel próbálja a saját képére formálni az országot. „Éppen ezért történelmi küldetésünk van, az, hogy Magyarországot visszarángassuk, visszatérítsük erről az útról, és mégiscsak egy igazságos, szabad, demokratikus Magyar Köztársaságot építsünk föl. A tét tehát az, hogy a magyarok Orbán Viktor kezében hagyják-e a sorsukat, vagy változtatnak” – tette világossá Mesterházy Attila. A pártelnök a baloldal vízióját szintén a munka és kenyér megadásának gondolatkörében fogalmazta meg, mondván, ahol van munka és kenyér, ott biztonság és jólét is van; ahol pedig ezek megvannak, ott van igazi szabadság. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a magas fokú elszegényedés és kilátástalanság Orbán Viktor felelőssége és bűne.

– Az a bűne, hogy visszahozta Magyarországra a Horthy-rendszer nyomorát! – tette hozzá. Mesterházy leszögezte, hogy az MSZP nem fog belenyugodni abba, hogy nagy jövedelmi különbségek vannak az emberek között, abba, hogy nincs mindenkinek munkája, abba, hogy gyermekek ezrei éheznek Magyarországon, vagy hogy nem mindenki juthat megfelelő oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz.

– Éppen ezért a baloldalnak történelmi küldetése van. Történelmi küldetésünk az, hogy azokat is képviseljük, akiket rajtunk kívül senki más nem akar képviselni. Azokat az embereket, azokat a társadalmi csoportokat, amelyeknek a hangja nem hallatszik olyan messzire – fogalmazott a politikus. Mesterházy Attila a beszédében arról is szólt, hogy mivel az orbáni szabadságharcnak most már több millió civil áldozata van, ezért minden eddiginél nagyobb szükség van a magyar baloldalra, az MSZP-re és annak programjára.

Ez utóbbival kapcsolatban megerősítette, hogy öt társadalmi csoportra, öt pillérre fog építeni a párt: a gyermekekre, a nőkre, a munkavállalókra, a kis- és középvállalkozókra, illetve a nyugdíjasokra. Ők mindenképpen nyertesei lesznek annak, ha ez a program többségi támogatást kap. Mesterházy többek között bölcsődeés óvodaépítési programot, pedagógusbér-rendezést, 2014 szeptemberétől ingyenes felsőoktatást ígért, illetve hogy a kormányzásuk első évének végére megszüntetik a gyermekéhezést. A pártelnök hozzátette, hogy kiemelten segíteni kívánják a gyermeküket egyedül nevelő anyákat, záró toleranciát hirdetnek a családon belüli erőszakkal szemben, a dolgozó nőknek pedig a férfiakéval egyenlő mértékű bért fognak kikényszeríteni.

Többkulcsos adórendszerről, szolidaritási adó kivetéséről, felgyorsított uniós forráskifizetésekről, tisztességes közbeszerzésekről, nyugdíjkorrekciós programról, szociális temetés helyett kegyeleti támogatásról beszélt, s megígérte a 65 év felettiek újbóli, valódi ingyenes utazását is. Mesterházy ezek forrásaként többek között a stadionberuházási programot, a focicsapatok állami támogatását, a Közgépnek juttatott állami milliárdokat említette. Mesterházy Attila beszédében végül azt hangsúlyozta, hogy nem külföldi gyarmatosítók, hanem az „Orbán-klán” szállta meg Magyarországot, amelynek tagjai közé sorolta Áder János államfőt, Kövér László házelnököt, Polt Péter legfőbb ügyészt, Szájer József és Deutsch Tamás EP-képviselőket és Karas Monika NMHH-elnököt is.

„2014-ben a magyar emberek ettől a kollégiumi társaságtól fogják visszavenni Magyarországot” – tette hozzá. Ezt követően a zárt ülésen elfogadták a pártlistákat. Az európai parlamenti névsort támogatták nagyobb többséggel, a Szanyi Tibor vezette lista 86 százalékot kapott, míg az országgyűlési névsort 82 százalékkal fogadták el a küldöttek. Mesterházy Attila és Botka László később sajtótájékoztatón bejelentette: a küldöttek meghallgattak egy közös beszámolót a szövetségi politika alakulásáról. Ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva a pártvezetők azt hangsúlyozták: a Bajnai Gordonékkal megkötött együttműködést jó szövetségnek tartják, a jövőben pedig már csak a választókra és a velük kötendő szövetségre akarnak koncentrálni.

Bejelentették azt is, hogy a kongresszus elfogadott egy kiáltványt, amelyben többek között az olvasható, hogy a fideszes hatalom a velejéig korrupt, „mindent magának akar: nyugdíjat, földet, takarékot, trafikot”, ezt pedig mielőbb meg kell változtatni. Egyúttal bejelentették azt is, hogy három akciót indítanak el a napokban: civil és szakszervezeti konzultációt kezdeményeznek az elfogadott választási programról; az „új csapat” helyszíni konzultációkat tart mindegyik választási körzetben Beszéljük meg! címmel; illetve folytatják a Fidesz „igazi arcának” bemutatását, vagyis az Orbán-rendszer kemény kritikáját.

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.